Hlavní obsah

V kurzu jsou opět elegantní art deco zrcadla

Novinky, tnk

Odvážné geometrické vzory a symetrické linie známé ze začátku dvacátých a třicátých let minulého století (art deco) designéry aktuálně hodně baví. Tehdejší doba fandila aplikaci zlata, oceli a řadě dražších a luxusnějších materiálů. Dnes jsou tyto kousky opět v módě a zdobí různé noblesní dámské interiéry.

Foto: Melody Maison, At the invisible collection

Některá zrcadla v interiéru nahradí umělecká díla. Třeba kousek od francouzského designéra Erica Allarta, který se inspiruje tvorbou dvacátého století.

Článek

Zrcadla v tomto stylu měla ladné, geometrické nekomplikované linie. Krášlily je jen drobné detaily.

Zajímavá ale byla bezpochyby hlavně tvarově. Zrcadla mají často i rysy stylu kubismu, futurismu nebo secese.

Foto: Artisanti (2x)

Zrcadla s jednoduchými a nekomplikovanými tvary provzdušní interiér a dodají mu hloubku.

Foto: Audenza, Maison Valentina

Tento typ zrcadel nejlépe zapadne do společenských prostor a dámských pokojů.

Moderní kousky mají často dekorativní prvky zlata, stříbra. Hodně oblíbený byl zejména leštěný chrom. V hlavní roli se objevil lesk a čistá barevnost. Právě efektní odlesky byly typické i pro běžný art deco nábytek. Zrcadla jsou tak kousky, které v interiérech rozhodně nesměly chybět.

Pokud si budete pořizovat zrcadlo v tomto stylu, může se stát výrazným solitérem. Art deco kousky totiž zpravidla vynikají celkem robustními tvary a velikostí. Hodí se ale i do menších prostor, které díky nim získají hloubku a zrcadla je budou opticky zvětšovat.

Foto: Koket, Maison Valentina

Kousky v subtilnějších rámech volte do prostor s masivním a robustním nábytkem.

Foto: Melody Maison, Artisanti

Elegantní výšková zrcadla zpestří chodby i předsíně.

Nový styl art deco byl ve svých začátcích v zásadě luxusním stylem určeným především pro bohaté lidi. Brzy si ale získal velkou oblibu u široké veřejnosti a dostal se i do masové produkce a nábytek byl nakonec běžně k vidění i v domovech střední vrstvy. Dnes se opět vrací jako cenná inspirace.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pokud chcete svůj interiér opticky zvětšit, můžete kromě zrcadel využít také průhledného nábytku nebo obecně subtilnějších a lehčích interiérových kousků. Službu vám také udělá výmalba v klasické bílé barvě, která bude prostor rozšiřovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám