Hlavní obsah

Cenu za nejlepší český design může letos vynést kolekce porcelánu Večeře nebo Roura

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České prestižní ocenění Czech Grand Design pro nejlepší tvůrce uplynulého roku může získat 84 autorů, kteří jsou nominováni v osmi různých kategoriích. Jen jeden se ale stane Grand Designérem roku 2019. Mezi nominovanými letos nechybí kolekce venkovního nábytku Manta od Lucie Koldové, která byla vidět na posledním Designbloku.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Studio Dechem pobavilo svými vázami s názvem Roura. Pěkné jsou i kousky od studia LLEV. Nesou jméno Nueevo.

Článek

Nominace nabízejí zajímavý výběr podařených výrobků za uplynulý rok od nábytku, hraček, bytových doplňků až po interaktivní učebnici na tablet. Obhájit titul z loňského roku může v klání designérka Lucie Koldová, která loni zvítězila s kolekcí křesel Chips Chair.

„Mezi letošními nominovanými jsou zcela nová jména. Například Luisa Bělohlávková s kolekcí porcelánu Večeře. Velký úspěch zaznamenal letos také Jiří Krejčiřík s kolekcí skleněných váz a stoly Eclecticism,“ uvedla u příležitosti představení nominovaných členka přípravného výboru a ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Studio Herrmann & Coufal navrhlo venkovní posezení s názvem Steps. Luisa Bělohlávková si získala pozornost pro kolekci jménem Večeře.

„Česká designérská scéna je inovativní a živá. Zároveň má své hvězdy, které jsou čím dál úspěšnější i v zahraničí,“ doplňuje Zielinski.

V nominacích tak nechybí zvučná designérská studia, která už mají řadu ocenění na kontě.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designér Jiří Krejčiřík zaujal s objekty Jewel Caskets z kolekce Heritage Contemporary. Kolega Jakub Berdych Karpelis zase boduje s vázami z kolekce Unnamed Vases with Love.

Trofeje pro oceněné vytváří loni oceněná designérka Tereza Rosalie Kladošová. „Tereza se rozhodla si za honorář na výrobu trofeje splnit sen – odjet do Jižní Ameriky poznat tamní kulturu a řemeslo. Vizuál letošního roku je snem a cestou za ním inspirován,“ uvedl Jiří Macek za přípravný výbor cen.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designérka Lucie Koldová má letos v klání řadu návrhů. Mimo jiné i židle Cocon pro studio Master & Master.

Finalisté letošního ročníku budou slavnostně odhaleni na vernisáži výstavy Best of: 2019 v Galerii České spořitelny na adrese Rytířská 29, Praha 1, která čtrnáctý ročník cen doprovodí.

Veřejnost se bude moci seznámit s finálovými pracemi napříč kategoriemi od 6. března do 3. května 2020.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Studio LLEV zaujalo kolekcí jednoduchého nábytku s názvem Book.

Vítěze vybírá Akademie designu ČR ve tříkolovém hlasování. Nejlepší práce napříč obory budou oceněny během slavnostního vyhlášení vítězů 24. března 2020 v přímém přenosu České televize. Galavečer se tentokrát přesune z prostoru Stavovského divadla do Hudebního divadla Karlín.

Trendy barvu letošního roku kombinujte nejlépe se zlatou a žlutou

Tipy a trendy

Nominace na Designéra roku

Jakub Berdych Karpelis - vázy Unnamed Vases with Love (Qubus Design Studio), soubor kamenných objektů

Studio Dechem - svítidla Stratos a Kono, váza Roura a Vázy 2019

Studio Durch duo - kolekce dek a potahů Forecast

Designérské duo Herrmann & Coufal - kolekce nábytku Bend (Duro), lavička Steps (Master & Master), piknikový set Rautster (mmcité1)

Designéři Boris Klimek & Lenka Damová - kolekce Oval (mminterier)

Lucie Koldová - stůl XX (Javorina), kolekce nábytku Manta (mmcité1), židle Celine (Freifrau), židle Cocon (Master & Master)

Koncern Design Studio - autosedačky Cybex Solution Z a Cybex Cloud Z (Cybex)

Jiří Krejčiřík - kolekce stolů Eclecticism, objekty Jewel Caskets z kolekce Heritage / Contemporary

Studio LLEV - kolekce nábytku Book, vázy Nueevo

Designérské duo Vrtiška & Žák - židle Lopa a Tuba (Javorina)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám