Hlavní obsah

V koupelně oceníte chytrá zrcadla

Právo, Dana Jakešová

Zrcadlo neodmyslitelně patří do každé koupelny stejně jako umyvadlo či vana. Sloužit ovšem nemusí jen při každodenní hygieně nebo úpravě zevnějšku. Může také opticky zvětšit prostor koupelny, svítit na cestu nebo rozšířit úložné prostory. Nechte se inspirovat!

Foto: Le bon

Hranatá, kulatá, výklopná, s vodorovným nebo svislým osvětlením. Využijte svobodu kombinování.

Článek

Výběr nějakého zrcadlového řešení čeká každého, kdo bude rekonstruovat koupelnu nebo vybavovat novou.

Aby sloužilo svému účelu a zároveň vydrželo co nejdéle, je dobré přihlédnout k několika základním faktorům.

Výběr tvaru a velikosti

Velikost zrcadla hraje v koupelně poměrně zásadní roli. Významným způsobem totiž může ovlivnit velikost celého prostoru. Dalo by se říct, čím větší zrcadlo, tím větší koupelna.

Kromě velikosti zrcadla záleží také na jeho tvaru. Vedle klasického obdélníku lze volit i ty méně tradiční, jako jsou kruh, ovál nebo i zcela jedinečné tvary. Se zrcadlem se dá zacházet jako s uměleckým dílem, kdy se nemusíme omezovat tvarem.

Foto: Amirro

Designové kulaté zrcadlo Ring o průměru 50 cm s průřezem ve středu zrcadla připomíná svým tvarem velké CD. Od středu zrcadla je uchycen pásek z pravé kůže, který slouží k zavěšení zrcadla a zároveň z něj dělá nevšední designový kousek. Cena 2490 Kč.

„Pokud se budete chtít držet spíše tradičnějších tvarů, můžete zrcadlo oživit třeba rámem,“ říká Klára Nováková ze společnosti Le bon. Dejte ale pozor na materiál, aby ve vlhkém prostředí netrpěl!

Jedno, nebo více?

Máte-li dostatečně široké umyvadlo nebo dvě umyvadla vedle sebe, můžete si dovolit zrcadel více.

„Použití dvou a více vysokých a štíhlých zrcadel vedle sebe místnost opticky protáhne do výšky a zdůrazní také výšku celého prostoru koupelny, což je velice efektní v případě vysokých stropů,“ popisuje Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Zrcadlo - dekorační prvek i kouzelník se světlem

Tipy a trendy

Když máte v koupelně pouze jedno umyvadlo, centrujte jedno zrcadlo na střed umyvadla a druhé k němu umístěte symetricky. Celá kompozice tak bude působit příjemně a vyváženě.

Samostatné versus zrcadlová skříň

Čím větší zrcadlo se podaří do koupelny umístit, tím více nabídne pozorovacích úhlů i otevřenější pohled do prostoru.

Je-li prostor koupelny menší a nemůžete si dovolit velké zrcadlo, můžete volit jako alternativu zrcadlovou skříňku, která poslouží i jako úložný prostor navíc.

Foto: Le bon

Komu by u klasické zrcadlové skříňky vadila spára, která plochu zrcadla přerušuje, může sáhnout po variantě s výklopnými dvířky.

Některé modely skříněk mají dvířka tvořena oboustranným zrcadlem, což může být velice praktické, když se třeba potřebujete vidět zepředu i zezadu.

Výbava zrcadel

Zrcadla nabízejí i funkce, které nám zpříjemní užívání koupelny. To jsou varianty s LED podsvícením.

Nebo existuje tzv. chytré zrcadlo. „To nabídne osvětlení pomocí dotykového senzoru, který je umístěný v jeho přední části, nevystupuje nad povrch, a díky tomu neruší jednolitost zrcadlové plochy a nepřekáží ani při jejím čištění,“ popisuje Lucie Hronová.

Dopouštíte se jich také? Tři hlavní omyly při péči o zrcadlo

Jak na to

Samotný senzor svítí stále, i když je zrcadlo zhasnuté. Stává se tak dobře viditelným orientačním bodem v místnosti.

Ale zrcadla mohou být vybavena i funkcí rádia nebo dokonce předpovědi počasí.

Anketa

Kolik máte doma zrcadel?
Více než 5
28,8 %
Čtyři
17,7 %
Tři
23,8 %
Dvě
19,5 %
Jedno
7,5 %
Na zdi žádné
2,7 %
Celkem hlasovalo 2563 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Moderní koupelna nezná kompromisy

Koupelna neslouží pouze k hygieně. Teď se v ní žije a relaxuje, podobně jako v jiných místnostech. A tomu odpovídá i nabídka sanity, výběr kvalitních materiálů...

Výběr článků

Načítám