Hlavní obsah

V ideální předsíni se snoubí praktičnost a design

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsíň patří mezi místnosti v interiéru, kde dlouho nepobýváme, ale obvykle jimi jen procházíme. Je místem, které slouží jako vstupní prostor, kde se převlékáme, přezouváme, připravujeme na odchod z bytu a v němž také přijímáme návštěvy.

Článek

Už z těchto důvodů by měla splňovat vysoké požadavky na vzhled, účelnost i funkčnost. Je nejen vstupní branou do interiéru, ale i naší vizitkou. Má zásadní význam také pro celkový výraz bytu. Odděluje venkovní prostředí domu od vnitřního a z tohoto hlediska plní čtyři funkce: filtrační, úložnou, komunikační a prezentační.

Filtrační funkce obnáší hygienická, hluková a tepelně izolační opatření. V praxi to znamená, že si tu můžeme očistit obuv, uložit svršky, případně tašky. Z předsíně by měla být dostupná také koupelna a toaleta, abychom mohli provést základní očistu po příchodu domů. Další úlohou vstupních prostor je oddělit byt od venkovního hluku a zároveň snižovat tepelné ztráty při příchodu a odchodu.

Úložná funkce znamená dobře promyšlené ukládání obuvi a ostatního oblečení, jako jsou kabáty, bundy, čepice, rukavice, ale i tašek, deštníků a dalších nezbytností. Vždy záleží na velikosti předsíně. Jestliže je rozlehlá, můžeme si dovolit šatnu nebo šatní skříň, v opačném případě se spokojíme s věšákem nebo otevřenou věšákovou stěnou.

Komunikační funkce předsíně je významná v tom, že zároveň odděluje a spojuje tři základní zóny v interiéru -společenskou, do níž patří kuchyň, jídelna a obývací pokoj, soukromou zónu tvoří ložnice, dětské pokoje i pracovny a hygienickou koupelna a toaleta. Vždy se vyplatí uspořádat předsíň tak, abychom ji využívali účelně.

Prezentační funkci plní více velké předsíně spojené s halou, kde kromě převlékání a přezouvání můžeme přivítat milou návštěvu. Jelikož je předsíň vizitkou bytu, měla by být pokud možno vybavena praktickým a estetickým nábytkem, který bude ladit s ostatním zařízením bytu.

Ideální skříně na míru

Všude tam, kde máme v předsíni výklenek, nevyužitý kout nebo prázdnou stěnu, si pořídíme skříň na míru. Dnes jsou k dostání vysoce kvalitní dveřní systémy s konstrukcí a vybavením podle individuálních požadavků. Prostor se dá maximálně využít ode zdi ke zdi a od podlahy ke stropu. Díky širokému výběru materiálů a barev si lze určit vzhled skříně podle vlastního vkusu.

Také vybavení úložných prostor si vybíráme podle potřeby z efektivních doplňků, jako jsou různé typy zásuvek, koše na prádlo, sklopné tyče, věšáky na kalhoty, kravaty, pásky i šály. Pokud jde o úložné prostory na oblečení, nejlépe se osvědčily skříně do zdi po celé stěně. Jejich výhodou je rychlá montáž na místě a poměrně krátké dodací lhůty. Díky takové skříni schováme všechny věci, které by jinak zabíraly místo. Navíc máme v předsíni stále pořádek.

Správný výběr nábytku

V předsíni často řešíme nedostatek místa. Proto je důležité dobře si rozvrhnout, kde bude botník, zrcadlo, kam pověsíme kabáty. Čím menší předsíň, tím je náročnější vymyslet praktické zařízení.

Je nejfrekventovanější místností v bytě a bez ohledu na velikost vyžaduje účelné uspořádání. Nemáme-li místo na skříň do zdi, zařizujeme ji vždy jednoduše. Jestli je malá, nepřeplníme prostor, jinak by místnost působila stísněně. Volíme takový nábytek, který nám nebude překážet v pohybu ani v komunikaci. V tomto případě můžeme vsadit na kreativní a přitom velmi funkční systémy modulových prvků, umožňující řešení přesně podle velikosti předsíně a našich potřeb.

Modulové prvky

V předsíni by neměl chybět pořádný věšák na kabáty. Více se osvědčují věšáky na zeď, které nezabírají zbytečně moc místa a lépe udrží zimní kabáty. A navíc jsou vybaveny spoustou háčků. Ty ocení všichni členové rodiny včetně dětí. Háčky používáme nejen na zavěšení oblečení, aktovek a tašek, ale i na klíče od bytu, garáže nebo poštovní schránky.

Tam, kde nám to velikost místnosti dovolí, rozhodně pamatujeme na malé sezení, ať už je to židle nebo malé křesílko. Už z toho důvodu, že se tu obouváme několikrát za den, bychom tu měli mít pohodlí. Užitečný bude i stolek na odkládání pošty a dalších potřebných věcí.

V předsíni oceníme zrcadlo pro celou postavu, které je nezbytné při odchodu do práce, ale i za zábavou. Není nutné kupovat klasické zrcadlo. V malých prostorech ho nahradí zrcadlové fólie, ve větším prostoru umístíme zrcadlo místo posuvných dveří skříně, kde se nejen dobře uvidíme, ale zrcadlové dveře zároveň opticky zvětší celý prostor.

Do malých a úzkých předsíní jsou znamenitým řešením skříňky s malou hloubkou a vyklápěcími dvířky. Osvědčily se také roletové dveře. Skryjí vše, od bot po čepice.

Boty ukládáme do uzavřené nebo otevřené skříňky. Při nakupování botníku dbáme na to, aby vzdálenost i hloubka polic odpovídaly rozměrům bot. Například otevřená kovová police prostor uvolňuje, což ale neznamená, že jde o nejvhodnější řešení. Na druhé straně je pořád lepší než mít boty rozházené na zemi.

Na předsíň si posvítíme

Na vnímání prostoru se podílí hlavně dostatek světla. A nejlepším osvětlením je denní světlo. Slunce vnese život i do obyčejné předsíně. Máme-li v předsíni okna, necháme je vyniknout bez záclon a závěsů.

Nedá-li se oknem osvětlit přímo, použijeme skleněné tvárnice nebo prosklené pásy ve stěnách. O denní světlo se postarají i prosklené dveře a v domech bez přímého světla se osvědčily světlovody.

Osvětlení v předsíni by mělo být zejména funkční. Svítidla předsíň rozsvítí, ale budou i zajímavou dekorací.

Do předsíní a chodeb instalujeme většinou centrální stropní svítidla, která nám umožní bezpečný pohyb po místnosti. Nic nezkazíme podhledovým osvětlením. Současně s osvětlením řešíme i nasvícení samostatných zrcadel, a používáme-li předsíň jako společenský prostor, můžeme ho nasvítit lustry.

Důležité je také správné rozmístění vypínačů. Jeden bychom měli mít u vchodových dveří a druhý na konci chodby. Umístění třetího vypínače se osvědčilo také u dveří do ložnice. Proč? Abychom nemuseli chodit potmě, když si jdeme večer lehnout nebo v noci na toaletu.

Bezpečný vstup a podlaha

Vstupní dveře musí být bezpečné, odolné vůči požárům i vypáčení zloději, opatřené závorou, kukátkem a řetízkem pro částečné otevírání.

Významným krokem je volba podlahové krytiny v předsíni. Hlavně z toho důvodu, že musí vydržet zvýšenou zátěž. Snad proto se v předsíních osvědčila keramická dlažba. Je praktická a snadno se udržuje. Jestli zvolíme neglazovanou dlažbu s protiskluzným povrchem, bude i bezpečná. Velikost dlažby je otázkou vkusu, i když v kurzu jsou stále velké formáty. Malé dlaždice by mohly prostor zbytečně roztříštit spárami.

Co se do předsíně nehodí

Do předsíně vůbec nepatří drobnosti, jako jsou vázičky, sošky nebo obrazy!

Předsíň nebudeme využívat jako prádelnu, kam umístíme pračku!

Natož jako sklep pro ukládání ovoce či a zeleniny.

Nebudeme tu odkládat ani špinavé prádlo či instalovat ledničku!

Barevnost dlažby závisí na množství světla, které tu je k dispozici. Jestliže je světla dost, můžeme si dovolit tmavší odstíny, v opačném případě budou příjemnější světlé tóny. Totéž platí o barvách stěn. Vynikající vlastnosti mají stěrkové hmoty, linolea či marmolea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám