Hlavní obsah

V historickém domě s cihlovou fasádou vznikly moderní byty

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční řadový dům ve viktoriánském stylu, uprostřed památkové zóny v anglickém Winchesteru, sloužil od 60. let minulého století jako kancelářská budova. Nový majitel, který jej koupil před dvěma lety, se ovšem rozhodl vrátit mu jeho původní účel a proměnit jej zpět v rezidenční objekt. S tím ovšem souvisela nezbytná rekonstrukce. O její návrh požádal architekty z místního studia OB Architecture.

Foto: Martin Gardner

Architekti navrátili domu jeho obytný charakter. Vnitřek pak rozdělili do tří samostatný domů.

Článek

Dům, který stojí na konci řady a je tedy rohový, získal v šedesátých letech minulého století přístavbu. Ta je patrová, na rozdíl od domu, který je dvoupatrový.

Jak poznamenávají architekti, přístavba nebyla navržena nejšťastnějším způsobem a hodnotu domu dle jejich názoru dvakrát nepozvedla. Interiér obou celků byl propojen a původní obytný charakter stavby se změnil na kancelářský.

Foto: Martin Gardner

Později přistavěná část v nové podobě dává jasně najevo, že je plně samostatným prvkem.

Prostá změna zpět k původnímu účelu nebyla již proveditelná, proto se architekti museli vydat cestou, která byla radikálnější. Celý vnitřek komplexu upravený pro kancelářské účely zlikvidovali a ponechali stát pouze obvodové zdivo. Do něj pak opatrně vložili trojici nových domů, které ve skutečnosti svými rozměry ctí někdejší uspořádání stavby.

Foto: Martin Gardner

Přízemí nejvyššího domu.

Foto: Martin Gardner

V domech vzniklých v původním budově jsou společenské místnosti s kuchyněmi v přízemí.

Interiér nových domů ve starší části (na celkových snímcích vpravo) je obdobný. V přízemí je společenský prostor, v němž je složena kuchyňská, jídelní a obývací zóna.

V patře je ložnice s šatnou a koupelnou. Ve dvoupatrovém domě je pěkná velká ložnice také v nejvyšším poschodí, které celé zabírá, opět společně s koupelnou a šatnou.

Foto: Martin Gardner

Koupelna navazuje na ložnici v nejvyšším podlaží domu.

Opačné uspořádání má dům vložený do pozdější přístavby. Tam je dvojice pokojů naopak v přízemí, zatímco velkorysý společenský prostor s kuchyňským koutem a jídelní zónou jsou v horním podlaží.

Foto: Martin Gardner

Společenský prostor prostředního z domů.

Jak upozorňují architekti, všechny zdi, které představují předěly mezi nově vytvořenými domy i ty, které sousedí s vedlejší stavbou, byly zvukově odizolovány, aby budoucí nájemníci měli dostatečné soukromí a vzájemně se nerušili.

Foto: Martin Gardner

Koupelny jsou zařízeny prostě, ale účelně.

Velikým oříškem byla otázka, co přesně udělat s pozdější přístavbou. Její původní podoba nebyla uspokojující, dům vizuálně nefungoval tak, jak měl.

Imitovat vzhled starší části bez velkých zásahů ovšem nebylo možné, a tak architekti přistoupili k druhé cestě, která se nabízela. Návrhem nové podoby fasády přiznali naplno její novější původ a cíleně tuto část domu od zbytku odlišili.

Foto: Martin Gardner

Rozvržení jednotlivých prostorů je ve třetím domě, který vznikl v místě přístavby odlišný. V přízemí jsou pokoje, v patře je propojenýá obývací pokoj s jídelnou a kuchyní.

Foto: Martin Gardner

Původní prvky konstrukce domů zůstaly nejenom zachovány, ale v interiéru jsou dobře viditelné.

Cihlovou fasádu architekti nabílili a na úrovni horního podlaží stěnu obložili rošty z dřevěných latí (kvůli nárokům na rozměrovou stálost použili druh Accoya, což je zjednodušeně řečeno acetylované dřevo, nejčastěji borovicové), které zpočátku budou vizuálně poněkud výraznější, postupně působením povětrnostních vlivů zešednou.

Foto: Martin Gardner

Původní podoba domu před rekonstrukcí

Foto: OB Architecture

Dispozice domů - přízemí (nahoře) a horní podlaží (dole)

Anketa

Jaké řešení přístaveb u historických objektů máte rádi?
Takové, které imituje vzhled původní stavby a vypadá jako identická součást.
73 %
Takové, které otevřeně přiznává, že jde o nový prvek.
27 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 282 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám