Hlavní obsah

V Dánsku otevřeli pohádkově krásné muzeum Hanse Christiana Andersena

Novinky, Kristýna Křížová

Nový dům Hanse Christiana Andersena v dánském Odense je jedním z největších a nejambicióznějších muzejních projektů poslední doby. Za pohádkově zpracovaným exteriérem i interiérem stojí japonské architektonické studio Kengo Kuma & Associates, za podobou expozice pak londýnské Event Communications.

Foto: H. C. Andersen’s House, Laerke Beck

Stavba má organicky oblé linie.

Článek

Celkově má muzeum H. Ch. Andersena, který je místním rodákem, plochu 5600 m². Zhruba dvě třetiny z této plochy se nacházejí pod zemí.

Celkové náklady na stavbu se v přepočtu vyšplhaly na 1,4 miliardy Kč. Na budově i na výstavě několik měsíců nepřetržitě pracovali designéři, kurátoři, umělci, řemeslníci a vývojáři a koncem června byla konečně slavnostně otevřena. Některé části ale zůstávají stále ještě zavřené. Pandemie jejich dokončení zkomplikovala.

Foto: H. C. Andersen’s House, Laerke Beck

Muzeum spisovatele Hanse Christiana Andersena je obklopeno zelení.

„H. Ch. Andersen je naším největším básníkem. Okouzluje děti i dospělé svými magickými příběhy, v nichž se mohou lidé z celého světa dodnes setkávat. Doufáme, že se s novým muzeem přibližujeme k jádru Andersenova tvůrčího vesmíru,” uvedla u příležitosti otevření muzea Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla z Nadace AP Møllera, která vznik této stavby umožnila.

Foto: H. C. Andersen´s House, Laerke Beck Johansen

Starší budovu zdobí podobizna slavného umělce.

Stavbu obklopuje krásná rozlehlá zahrada, která také čeká na své finální dokončení. I ta bude mít pohádkový charakter a má přilákat do Odense mnoho nových turistů. Právě tato oblast je totiž místem, o kterém se traduje, že se zde nechával H. Ch. Andersen ve své tvorbě inspirovat.

Foto: Ard Jongsma, Stillwords pro H. C. Andersen’s House

Interiér je pohádkově ztvárněný.

Interiéry muzea mají pohádkový charakter a dominují jim organicky oblé line. Cílem expozice je přiblížit dílo největšího světového pohádkáře a přenést návštěvníky do jeho světa.

Výstavní prostor je proto plný umělecky zpracovaných dekorací, které vytvářejí lehce ponurou a jemně strašidelnou pohádkovou atmosféru přibližující autorovu tvorbu.

Foto: H. C. Andersen´s House, Laerke Beck

Ve výstavních prostorech jsou k vidění staré výtisky knih, nechybí nejznámější citáty z Andersenovy literatury.

Muzeum je možné navštívit na adrese Hans Christian Andersen Statue, Haven 1 v Odense. Do muzea jsou vzhledem k pandemii prodávány časově omezené vstupenky, což má zajistit, aby v jeden moment nebylo v budově příliš mnoho návštěvníků.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám