Hlavní obsah

Užijte si naplno domácí party

Právo, Gisela Růžičková

Čeká nás konec roku a s ním spojené silvestrovské oslavy příchodu nového roku. Má-li být oslava vydařená, je nutné dobře se na ni připravit. Existuje hned několik věcí, které by na ní zkrátka chybět neměly a bez nichž by to nebylo ono.

Foto: Butlers

Pro silvestrovskou party je dobře prostřený stůl základní podmínkou.

Článek

Nejlepší silvestrovská noc je taková, kterou prožijete ve společnosti přátel. Proto si s přípravami pohrajte a naplánujte takovou sešlost, na niž budou všichni rádi vzpomínat.

Bude-li se večírek konat doma, měli byste mít přehled o tom, kolik lidí se sejde, a podle toho připravit dobré jídlo a pití. Chybět by neměla zábava, třeba deskové hry, hudba, případně filmy. Bude-li zájem o focení, hodí se spousta rekvizit. Pokud je k dispozici terasa nebo zahrada, hosté ocení i venkovní topidlo nebo gril pro přípravu pohoštění.

Na takové sešlosti určitě potěší menší ohňostroj, případně lampiony štěstí. Ať už jsou vaše představy a plány jakékoli, fantazii se meze nekladou!

Tipy na příjemnou oslavu - Stolování

Doma nemá sice tak přísná kritéria, ale u stolu dodržujte základní pravidla bez ohledu na to, že jde o domácí prostředí. Podmínkou je pěkně upravený stůl.

Na dobře prostřeném stole nesmějí chybět ubrousky – stačí papírové, příbory, sklenice, dezertní talířky a další nezbytnosti. Umět jen držet správně nůž a vidličku ani při party nestačí.

Foto: Lago ČR

Kulatý stůl ze série Air muže být dobrou základnou pro party sešlost.

Jídlo

Je samozřejmostí na každé oslavě a ani příchod nového roku není výjimkou. Mezi oblíbené pokrmy, které můžete nabídnout svým hostům, patří jednohubky, chlebíčky, různé slané i sladké dobroty, obložené talíře, také ovoce a zelenina.

Foto: Luxury table

Podnos Winter Bakery Delight 39 x 17 cm od Villeroy & Boch za 1554 Kč.

Pro více hostů připravte malý raut s mini řízečky, párečky, rybami, sýry, masovými i zeleninovými špízy nebo různými saláty. Vyzkoušejte fondue, ať už sýrové, masové nebo čokoládové. Určitě uspějete i s oblíbeným raclette grilem, který je jako stvořený pro oslavy tohoto typu.

Nápoje

Připravte alkoholické i nealkoholické, třeba oblíbené drinky mojito, cuba libre, nebo takové, kde je základem vodka. Chybět by nemělo pivo, víno, na půlnoc šampaňské a samozřejmě džus, káva, čaj a voda.

Před jídlem servírujte aperitiv, jako např. sekt, suché bílé a červené víno, cinzano, portské víno, suché martini, ale i becherovku či slivovici. Naopak po jídle se pije digestiv, třeba koňak, whisky, brandy, vodka, likéry, metaxa či rakije.

Foto: Global wines

Suchá růžová vína a šumivá rosé jsou vhodným aperitivem, ale hodí se i k chuťovkám ci lehkým zeleninovým salátům.

Rekvizity

Přijdou vhod při focení. Aby byly fotky trochu zábavné, připravte si místo, kde budou vánoční dekorace, svíčky, balonky, konfety, girlandy či vánoční řetězy, ale také kloboučky či různé jiné doplňky pro tematické večírky.

Foto: Oferta

Příjemnou rekvizitou mohou být holografické čepičky, cena 51 Kč.

Zábava

Patří neodmyslitelně k silvestrovské sešlosti. Na doma se hodí deskové hry, oblíbené Monopoly či Activity, legraci si užijete i se společným skládáním puzzlí. Konec roku si můžete užít ve společnosti filmových nebo hudebních hvězd, záleží na osobním vkusu.

Foto: Uashmama

Papírový sáček Lollie ve tvaru čtverce v koňakové barvě s prošitým detailem na okraji bude vypadat skvěle i na slavnostním stole.

Pokud se vaši přátelé rádi baví, uspořádejte tematickou party. Inspirovat se můžete třeba čaroději, upíry, námořníky, hippies, nebo zvolit karnevalové masky.

Rachejtle a ohňostroj

Patří k půlnoční zábavě, hosty pobavíte ale jen tehdy, máte-li s nimi dost zkušeností. V opačném případě potěší místo rachejtlí lampiony štěstí, které zapalujte venku na volném prostranství a jen za příznivého počasí.

Foto: Pixabay

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám