Hlavní obsah

Uvažujete o novém svítidle? Nalaďte se spolu s námi

Novinky, nes

Svítidla jsou důležitou součástí každého interiéru. Osvětlují jej, ale zároveň sama představují důležitý estetický element. Není divu, že výrobci se neustále předhánějí v tom, kdo představí zajímavější, nápaditější a elegantnější kusy. Pojďme se podívat, jaká je nejnovější nabídka na trhu.

Foto: Felio Sylvania

Řada ručně foukaných skleněných lamp Sylvania SylCone Retro se pyšní nejen zajímavým retro vzhledem, ale nově také oceněním Red Dot Award. Pro svícení využívají nejnovější LED světelné zdroje s barevnou teplotou 2000K. Cena je okolo 2000 Kč.

Článek

Velkou oblibu mezi výrobci i zákazníky si neustále udržují svítidla se stínítky ze skla. Ať to jsou lustry, nebo samostatně stojící či stolní lampy.

Tento velice tvárný a zdaleka nejen čirý materiál vás znovu a znovu překvapí svou křehkostí a elegantními tvary, jež mohou konkrétnímu svítidlu dodat zrovna tak velice moderní vzhled, jako klasický, nebo až historizující.

Foto: DT Glass

V jemném secesním stylu je navržena lampa Rustigo se stínítkem z pískovaného skla a s kovovou základnou. Výška lampy činí 36 cm, průměr podstavy s povrchovou úpravou staromosaz je 16,5 cm. Stojí 2899 korun.

Samostatnou kapitolu představují moderní lampy, u nichž designéři akcentují především jednoduchý, minimalistický vzhled a k němu záměrně volí nezvyklý druh materiálu, který diváka hned na první pohled upoutá. Buď to bude pro jeho samotné vzezření, anebo kvůli atypickému zpracování.

Kdo chce něco neotřelého, může volit lampy nejenom plastové a kovové, ale třeba i gumové.

Foto: Muuto

Švédské designérské trio Form Us With Love si pohrálo s klasickým tvarem industriálních svítidel a navrhlo závěsné lampy Muuto Unfold jejichž stínidla jsou ovšem vyrobena z nezvyklého materiálu - silikonové gumy. V nabídce je 11 barev, cena 4025 Kč.

Foto: DesignVille.cz

Na striktně jednobarevné provedení svých bytových doplňků vsadil v letošním roce dánský výrobce Normann Copenhagen. Platí to i pro jeho lampy Bell ve tvaru zvonu, jež nabízí ve čtyřech barvách (bílá, černá, písková a šedá) a ve stejném počtu velikostí.

Foto: Philips

Elegantní vzhled stolní lampy doplnili návrháři možností nastavit si nejenom intenzitu světla, ale dokonce i jeho teploty, a to v rozmezí od 2200K do 6500K. Majitelé si tak doma mohou vytvořit pokaždé úplně jinou atmosaféru. Cena činí 4990 Kč.

Foto: Drupol

Mezi 100 ikon českého designu pro letošní ročník Prague Design Week, jenž se uskuteční v prvním květnovém týdnu byla zařazena i stolní lampička Talampa.cz, jejíž produkci původní výrobce obnovil po více než půl století. Cena: 1490 Kč.

Trvalou pozornost si pravidelně získávají výrobky odkazující svým zpracováním a materiály k přírodě.

Toužíte-li svůj domov nejenom prosvítit, ale zároveň proteplit, anebo v něm naladit příjemnou, neformální atmosféru, budou svítidla se stínítky z různých druhů dřeva a proutí tou pravou volbou.

Foto: Tchibo

Svítidlo se stínítkem z bambusu je osazeno 6 W LED zdrojem, jenž vydává teplé bílé světlo. Průměr stínítka činí 35 cm, výška je 30 cm. Cena je 2190 korun.

Foto: Claro

Výjimečný materiál zvolili pro svou závěsnou lampu Forte designéři studia Claro. Ke oblíbenému dřevu (v tomto případě jasanovému) přidali plsť. Rozměry svítidla jsou 34x31x29 cm, cena činí 2890 korun.

Pro náročné zájemce jsou určena svítidla vyráběná pouze v několika kusových edicích, jak moderního vzhledu, tak navracející se k určité historické éře. Obzvláště vděčná je z tohoto hlediska například secese.

Výběr těchto ne zrovna laciných kusů je ovšem lepší konzultovat s interiérovým designérem, který může poradit, jaký typ se bude do konkrétní místnosti nejlépe hodit.

Foto: Debut Galery

Unikátním uměleckým dílem je stolní lampa české designérky Mii Doležalové nazvaná Madonna Utěšitelka. Na jejím návrhu autorka pracovala se svým učitelem Ronym Pleslem. Svítidlo je tvořeno dvěma kusy - tělem a otočným broušeným vajíčkem. Cena: 30 200 Kč.

Foto: EXX

Designéři české společnosti EXX jsou autory návrhu osvětlení pro historickou budovu na Janáčkově nábřeží v Praze. Originální designové osvětlení zde doplňuje interiéry luxusních bytů. Podobné kreace je ale už třeba probírat s bytovým designérem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám