Hlavní obsah
Čtyři pohyblivé panely představují hlavní nábytek obýváku. Jsou odkazem na tradiční japonské rohože. Foto: Masao Nishikawa

Útlému domu nechybí nic důležitého, na zbytečnosti v něm však není místo

Majiteli útlého domku Pachira v tokijské čtvrti Šinagava je mladý manželský pár. Studio Apollo Architects & Associates mu pomáhalo už při hledání stavebního pozemku. Na začátku projektu stála představa vysoce efektivní rezidence vystavěná z tepelně izolovaného betonu.

Čtyři pohyblivé panely představují hlavní nábytek obýváku. Jsou odkazem na tradiční japonské rohože. Foto: Masao Nishikawa
Útlému domu nechybí nic důležitého, na zbytečnosti v něm však není místo

Už zajištění dostatečně velké stavební parcely nebylo nijak snadné. Nakonec se však v hustě zastavěné zóně našla úzká skulina mezi dvěma domy, která měla ne právě velkorysých 51,31 metrů čtverečních.

Domek se musel vměstnat do skutečně úzkého prostoru.

Foto: Masao Nishikawa

Vlastní zastavěná plocha je ještě menší - pouhopouhých 39,19 čtverečních metrů. Celkovou obytnou plochu 122,3 m² nakonec architekti vydupali ze země návrhem domku o velikosti třípodlažní budovy. Do větší výšky nemohli jít kvůli výškovému limitu platnému v dané části města.

Pro dům je charakteristická výrazně otevřená čelní fasáda umožňující obyvatelům neustálý kontakt s životem v ulici. V momentě, kdy zatouží po soukromí a svých koníčcích, mezi něž patří četba a poslech hudby, stáhnou se do zadní části bytu.

Architekti maximálně využili prostor, který měli k dispozici.

Foto: Masao Nishikawa

Je zřejmé, že architekti v takto malém domě museli velmi pečlivě přemýšlet doslova o každém metru. Interiér proto zařídili v maximální možné skromnosti, možná až strohosti. Základním nábytkem v obývacím pokoji je soustava volně pohyblivých panelů, které fungují jako sedačka či cokoli dalšího, a je zároveň přímým odkazem k tradičním rohožím, které se v japonských domácnostech kladou na zem.

V obývákové stěně je nejen televize s nejrůznějšími přehrávači, ale také rodinná audiotéka a knihovna.

Foto: Masao Nishikawa

Druhou dominantou hlavní místnosti domu je obýváková stěna, v níž kromě televize a přehrávačů sídlí rodinná audiotéka i knihovna. Většina úložných prostor je umístěna v zadní části domu, ložnice je v loftu nad obývákem.

Hlavní místnost domu vznikla propojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Foto: Masao Nishikawa

Tak, jak je tomu u mnoha japonských staveb běžné, i v tomto případě architekti ponechali interiérové zdi i stropy z přiznaného betonu. Podlahy jsou dřevěné i s dlažbou a čistě bílá fasáda je tvořena nátěrem z texturované barvy.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků