Hlavní obsah

Úsporný dřevěný dům inspirovaný Švédskem

Právo, Karolína Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když žili manželé Pavlíkovi ve Švédsku, zamilovali si tamní dřevěné stavby i účelnost, s jakou byly zařízené. Vyměnili proto bydlení v pražském cihlovém domě za dřevostavbu z Europanelu kousek za hlavním městem.

Foto: ARCHIV FIRMY EUROPANEL

Velká terasa směřuje do zahrady, v létě je na ní pěkné posezení. Vstupuje se na ni z obývacího pokoje francouzským oknem.

Článek

Dvoupodlažní nepodsklepená dřevostavba s bílou fasádou zaujme vikýřovým oknem ve tvaru trojúhelníku. Z opačné strany, ze směru velké zahrady, dominuje terasa, na kterou je volný vstup přes francouzské okno přímo z obývacího pokoje.

Okna s izolačními trojskly mají užší tvar než obvykle, zato jsou četnější stejně jako u klasických domků. V rozích přízemí jsou vsazena vedle sebe v obou styčných stěnách, takže do interiéru propouštějí dostatek světla v místech, kde se jiní potýkají s nejtmavšími kouty v místnosti.

Stavba, která šetří teplo

Nízkoenergetický dům byl postaven velmi rychle, začalo se na betonovém základu. V květnu 2005 stavaři zahájili práce a v listopadu se mohla rodina nastěhovat. Základem použitého stavebního systému je prefabrikovaný sendvičový panel bez výztužného dřevěného rámu. Tato technologie výstavby se označuje jako Structural insulated panels (SIPs), tedy konstrukční izolované panely.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací část velké místnosti v přízemí s moderními sedačkami, designovou lampou ze Švédska a krbovými kamny.

Stěny široké 28 cm dobře izolují. Tvoří je panel vyrobený slepením jádra ze samozhášivého polystyrenu s pláštěm z OSB desek. Z celkové tloušťky panel zabírá 17 cm, zbytek tvoří kontaktní zateplovací systém.

Postup stavby

Montáž panelů začala v jednom rohu stavby a pokračovala připojováním dalších panelů po obvodu. Po dokončení obvodu prvního nadzemního podlaží se obdobně smontovaly nosné vnitřní příčky. Celý obvod i příčky se propojily vložením dřevěných prvků do montážní drážky v tzv. věnci prvního nadzemního podlaží. Pak se pokračovalo konstrukcí stropu. Stropní nosníky jsou z dřevěných nosníků.

Foto: ARCHIV FIRMY EUROPANEL

Dřevostavba z Europanelu je omítnutá bílou fasádou, na střeše má trojúhelníkový vikýř.

Obytná plocha podlaží má rozměry 8x10 m (celý dům cca 160 m2), terasa zabírá plochu 42 m2. Pořizovací cena domu v hrubém základu činila 2,4 miliónu Kč, i s terasou a zařízením se konečná cena vyšplhala na 3,5 miliónu.

Členité přízemí

Do domu se vchází užší chodbičkou přes pár schůdků a prosklené dveře. Rodině její rozměry stačí, ale v původním projektu byla prostorově štědřejší. Měla vést vlevo do kuchyně. Pavlíkovi se však rozhodli z jedné její části udělat sprchový kout a z druhé, bližší kuchyni, úložnou a potravinovou skříň. Vpravo od vchodu je malá pracovna.

Velkorysý prostor přízemí je členitý nejen díky zařízení, ale i stavbě samotné – uprostřed místnosti je točité smrkové schodiště, které místnosti předěluje. Vpravo od vstupu se nachází obývací část se vším všudy: klidová zóna s knihovnou, sedačky, televize, výhled na zahradu přes okna v rozích a krbová kamna, která díky vedeným větrákům vytopí celý dům.

Ústřední topení tu plní jen doplňkovou roli. Naproti schodišti je jídelna s velkým stolem a vlevo je samotná kuchyně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Točité schodiště ze smrkového dřeva je vyrobené na míru, lemují ho obrazy paní Pavlíkové.

Útulné podkroví

Točité schody nás přivedou do horní chodby. Hned za zábradlím má naše hostitelka svůj malířský koutek, uměleckou pracovnu. Dvě místnosti, dříve určené dětem, jsou nyní rozděleny na šatní pokoj a ložnici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do prostoru za zábradlím se vešla malá tvůrčí pracovna paní domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do prostoru za zábradlím se vešla malá tvůrčí pracovna paní domu.

Hlavní ložnice je v další místnosti pod střechou, z manželské postele se dají přes střešní okna pozorovat hvězdy. Z ložnice se vchází do koupelny s asymetrickou vanou. Z původního vchodu do koupelny vedoucího z chodby nechali majitelé udělat sprchový kout, čímž vyřešili spor vana versus sprcha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z manželské postele v hlavní ložnici je za jasné noci pěkný výhled na hvězdy.

Romantický interiér z ruky malířky

Naše hostitelka krásně maluje, zejména dětské členy rodiny. Svými obrazy plnými zlatohnědých odstínů vyzdobila celý dům. Má ráda švédský nábytek a doplňky, vyhovuje jí minimalistický styl. Manžel se zase raduje z exotických suvenýrů a různých starožitností. Kombinace těchto dvou pohledů na vybavení interiéru vytváří útulnou rodinnou atmosféru.

Starožitnosti tu nestojí bez užitku: dva historické šicí stroje slouží v koutech obytné místnosti jako pracovní stolky, doplněné stylovou lampou. Knihovna má kromě knih ve středních policích porcelánové figurky, nahoře stojí dřevěné sošky z cest. Stylově ke starožitnostem ladí i krbová kamna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ze starožitných šicích strojů vznikly dva pracovní a čtecí stolky. Jeden je v rohu obývací části za krbovými kamny, druhý v prostoru pod schodištěm.

Obývací části s moderní sedačkou dominuje zlatá klenutá lampa s dlouhými rameny, dovezená ze Švédska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Minimalisticky zařízená jídelní část, vpravo lampa vlastní výroby.

Jídelní část je minimalistická, vévodí jí velký stůl, a našel se prostor i pro designovou lampu vlastní výroby – paní Pavlíková si z termálních lázní přivezla zajímavý kovový stojan a opatřila ho mísou a žárovkou. Na druhé straně kousek od kuchyně stojí teaková soška stará 50 let, zděděná po rodičích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohatě zdobená kuchyň, v níž dekorace nepřekážejí.

Kuchyň je účelná, vše je hned po ruce a okna jsou blízko sporáku, i když nechybí digestoř. Na každém místě je tu znát ruka umělkyně a hospodyňky v jedné roli. V kuchyni převažuje motiv kravičky (ať figurkami nebo strakatým vzorem) díky několika darovaným mléčenkám. Jak už to bývá, od té doby se hostitelce sešlo tolik figurek, hrníčků a mléčenek inspirovaných tímto zvířetem, že dnes už tvoří úctyhodnou sbírku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ve stylové koupelně nechybí asymetrická vana a budoár.

Snad největší koncentraci útulnosti najdeme v malířském koutku v podlaží a v koupelně s obklady evokujícími koupelnu zámeckou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám