Hlavní obsah

Umyvadlo a vodovodní baterie se mají doplňovat

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při mytí rukou cákáme a voda z kohoutku se odráží od stěn umyvadla? Pak jsme špatně vybírali umyvadlo i vodovodní baterii. Jak poznáme ty správné?

Foto: RAVAK (3x)

Umyvadlo by mělo být tak velké, abychom si pohodlně omyli ruce až po lokty.

Článek

Je lhostejné, zda zvolíme umyvadlo kulaté, oválné nebo hranaté. Provádění osobní hygieny má být pohodlné. Proto vybíráme umyvadlo, které je veliké tak akorát. Jak ho poznáme?

Foto: DŘEVOJAS

Umyvadlo postavené na desku s vysokou bezdotykovou baterií.

Měly by se nám do něho vejít obě ruce tak, abychom si opláchli i lokty a voda přitom necákala kolem.

Proud z vodovodní baterie má ideálně mířit lehce nad výpusť nebo přímo do ní. Podle toho volíme délku a tvar výtokové hubice baterie.

Foto: SAPHO

Designové keramické umyvadlo kulaté Priori bez přepadu na desku. Cena 3990 Kč.

Typy umyvadel

Zápustné umyvadlo přímo do koupelnové desky nebo skříňky patří mezi klasiku. Varianta s deskou nabízí prostor pod umyvadlem, což ocení třeba vozíčkáři. Skříňka zpravidla schová napojení sifonu na odpadní trubku a poskytuje úložný prostor.

Více místa v něm získáme při částečném zapuštění umyvadla. Plné zapuštění zase uspokojí zastánce zarovnaných linií.

Foto: DŘEVOJAS

Umyvadlo Kube 60 na desku se zásuvkou. Cena 5900 Kč.

Závěsné umyvadlo visí přímo na stěně, takže kolem něho můžeme postrádat odkládací plochu. Vybereme-li správný typ umyvadla, nalezneme ji na něm. Na spodní část závěsného umyvadla lze připevnit praktickou konzoli pro zavěšení ručníků.

Výhodou je i snadná péče o čistotu okolí, navíc vynikne tvar umyvadla. Nemusíme se proto obávat výběru barevně i tvarově rafinovanějšího kousku.

Foto: RAVAK

Rohové umyvadlo z litého mramoru je natočené o 10° do prostoru. Otáčí se uživateli vstříc stejně jako vodovodní baterie nakloněná o 10° směrem k ruce.

Na desce instalované umyvadlo připomíná doby, kdy se naši předkové omývali vodou z mísy, do níž nalévali vodu ze džbánů. Tomu odpovídá i vzhled umyvadla na desce – většinou jde o designovou záležitost, kterou vhodně doplníme např. retro vodovodní baterií. Na ploše vyniká tvar i materiál umyvadla, způsob instalace ponechává kolem velkou odkládací plochu.

Okolí sestavy uklidíme snadno, větší péči věnujeme kontaktu spodní části mísy s deskou.

Foto: SANELA

Umývátko na WC s automatickou stojánkovou baterií. Při umístění na toaletu postačí základní typ baterie, kde se teplota vody nastaví ručně rohovými ventily. Cena baterie SLU 02 od 5880 Kč.

Jedno, nebo dvě

Do větší zápustné desky v prostornější koupelně můžeme umístit dvě umyvadla vedle sebe nebo spojené dvojumyvadlo. Do značné míry tak urychlíme ranní hygienu celé rodiny. Na dvě umyvadla obvykle postačí velikost desky 120 x 60 cm.

Foto: DŘEVOJAS

Sestava skříněk se dvěma umyvadly je komfortním řešením pro vícečetnou rodinu.

Menší umyvadlo se hodí do garsonky s malou koupelnou, přesto i v tomto případě před úsporou místa zohledníme vhodné rozměry a dostatečnou hloubku. Malá umyvadla se často vyrábějí v rohovém hlubším provedení.

Foto: DŘEVOJAS

Závěsné umyvadlo s konzolí na ručník, chromová konzole za 2590 Kč.

Umývátko bývá doplňkem komfortnějších WC. Obvyklé jsou rozměry kolem 36 x 11 x 23 cm. Poslouží také jako doplňující řešení v početné rodině.

Pestrý výběr materiálů

Bílá glazovaná keramika je oblíbenou a cenově přijatelnou klasikou. Nespadne-li keramické umyvadlo na zem, vydrží dlouhá léta. Jeho povrch chráníme před pádem ostrého těžkého předmětu. Keramiku čistíme bez námahy, a to i chemikáliemi, neodírá se.

Speciální úpravy od výrobce zvyšují odolnost povrchu proti usazování vodního kamene a množení bakterií. Vedle klasické bílé varianty jsou k dostání také barevné odstíny, syté i lehké pastelové.

Foto: SAPHO

Retro páková stojánková umyvadlová baterie. Cena 9190 Kč.

Litý mramor nabízí čisté hrany a téměř ideálně rovné odkládací plochy. Povrch je ošetřen proti oděru, poškrábání, vydrží působení běžně používaných kosmetických a hygienických přípravků.

Umyvadla z litého mramoru nabízejí v porovnání s keramikou větší variabilitu tvarů. Podobné vlastnosti můžeme očekávat od skla v takřka průhledné i mléčné podobě.

Kámen a dřevo jsou materiály do stylových koupelen. Svým probarvením a tvarem tvoří součást designové sestavy. Umělý a přírodní kámen, beton i exotické dřevo nabízejí zajímavé textury povrchu, péče o ně je však specifická podle typů a zpracování povrchu.

Foto: SAPHO

Stojánková páková umyvadlová baterie vysoká s prodlouženou hubicí, bez výpusti. Vhodná k umyvadlům na desku. Výška baterie 290 mm, délka hubice 199 mm. Cena 3690 Kč

Umyvadla našich předků asociují materiály jako litina, smaltovaná ocel se dnes vyskytují spíše na chalupách. Nerez zase připomíná kuchyňský dřez, své místo v koupelnách teprve hledá.

Mnoho domácností spoléhá na akrylát, který je však měkký a zranitelnější, proto se mu daří lépe ve vanové podobě.

Úsporné baterie

Umyvadlové baterie jsou buď stojánkové (vysoké, nízké, s náklonem), nástěnné, nebo podomítkové. Baterii kupujeme s ohledem na rozměry, typ umyvadla a přívody vody (rozteč).

Vybíráme z odolných materiálů jako broušený chrom, leštěný nikl, mosaz. Instalaci a servis baterií přenecháme raději odborníkům.

Foto: RAVAK

Páková baterie Rosa stojánková má už z výroby připojené hadičky, takže instalace je jednodušší. Bez výpusti za 1999 Kč.

Páková baterie patří mezi nejrozšířenější. Pákou nastavíme jednou rukou tlak i teplotu vody.

Kvalita baterie se odvíjí od tzv. kartuše, kterou tvoří dvě keramické destičky s otvory umístěnými proti sobě. Podle toho, jak pákou hýbeme, protéká otvory voda. Zvedáním regulujeme sílu průtoku, otáčením ještě teplotu. Kartuše může být z plastu, odolnější je ale keramická.

Foto: SAPHO

Umyvadlová baterie s kohoutky Antea s retro hubicí. Cena 4990 Kč

Kohoutková baterie déle nastavuje potřebný poměr teplé a studené vody, hodí se proto pro napouštění vody do vany. Někteří lidé však preferují kohoutky právě pro samostatné ovládání a také z retro designového hlediska.

Bezdotyková baterie s napájecím zdrojem je velmi hygienická. Ovládáme ji přetrhnutím paprsku, když vložíme ruce před senzor. Teplota i tlak vody jsou přednastaveny, úspora je velká, protože voda teče opravdu jen po nezbytnou dobu.

Běžné vodovodní baterie doplňuje sítko rozptylující proud a zachycující vodní kámen. Proto ho pravidelně demontujeme a čistíme, nejlépe octovou vodou.

Foto: SAPHO

Stojánková páková umyvadlová baterie Luka bez výpusti. Výška baterie 152 mm. Cena 1590 Kč

Výrobci nabízejí vodovodní baterie, které snižují průtok vody z kohoutku, aniž bychom pocítili nedostatečný proud. Perlátory kvalitních baterií ovlivňují směr proudu vody, jeho sílu i úsporu průtoku díky prosycení vody vzduchem. Kohoutkem jí tak proteče o 40 až 50 % méně. Vyjímatelné nástavcové perlátory pravidelně čistíme od usazenin.

Správný pohyb a místo

Spodní hrana skříňky má být alespoň 25 cm od podlahy kvůli pohodlnému úklidu. Pro pohyb kolem umyvadla je ideální volný prostor 90 cm. Páteř šetříme, máme-li možnost k umyvadlu mírně nakročit s rovnými zády a při čištění zubů se opřít o stabilní desku.

Do malé koupelny stačí umyvadlo široké 50 - 55 cm, do velké typy s šíří 80 - 100 cm.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám