Hlavní obsah

Účelný dům s nízkými náklady vyhoví až pětičlenné rodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům řady Praktik patří do kategorie spojující účelnost s nízkými pořizovacími i provozními náklady. Tentokrát jsme navštívili dům, který svou velikostí optimálně vyhoví běžné čtyř- i pětičlenné rodině.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Do domu se vstupuje ze severní strany, kde je i vjezd na pozemek. Na základní obytnou část na čtvercovém půdorysu navazuje garáž s polovalbovou střechou. Zastřešení oba celky propojuje a opticky sjednocuje, bydlení zpříjemňuje kryté závětří.

Článek

Dispoziční řešení je určeno pro ty klienty, pro něž je tento typ malý a větší domy již příliš cenově náročné. Místnost navíc lze využít jako pokoj pro hosty, pracovnu, fitness, šatnu, vzhledem k bezbariérovému uspořádání a samostatné koupelně i ke dvougeneračnímu bydlení - záleží na individuálních potřebách rodiny.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Z jižní strany se obytný prostor domu zvětšuje o krytou terasu s dřevěnou konstrukcí a lehkou polykarbonátovou stříškou. Lze ji „protáhnout“ podél celé jižní fasády tak, aby i obyvatelé hostinského pokoje měli přímý výstup francouzskými dveřmi na terasu.

Jednoduché a přitom nadčasové architektonické pojetí se uplatní v městské zástavbě i na venkově, neklade velké finanční nároky ani na investici do stavby, ani na údržbu domu a provoz domácnosti. Pořizovací cena dva milióny korun je dnes u zděné stavby této velikosti takřka bezkonkurenční.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka je vyrobena z MDF desek a rozvržena tak, aby paní domu nemusela udělat jediný zbytečný krok navíc.

„Myslím, že se podařilo optimálně vybalancovat velikost a uspořádání místností tak, aby se každý člen rodiny cítil komfortně, a přitom jsme se vyvarovali nevyužitých ploch," říká majitel domu. „Schodiště ani chodba nezabírají zbytečně mnoho místa, díky střešním oknům jsou příjemně prosvětlené a nepůsobí stísněně."

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) chodba 3) schodiště 4) komora 5) WC 6) pracovna, hobby 7) kuchyň 8) obývací pokoj 9) domácí práce 10) garáž 11) terasa

Úspornost stavby vychází již ze základního čtvercového půdorysného tvaru. Zádveří sousedí s malou technickou místností a schodištěm, střed zaujímá chodba, z níž vedou dveře do pokoje pro hosty a do společného obytného prostoru. Ten zaujímá tvar L, kuchyňský kout má okno orientované do ulice. Na západní straně vybíhá do exteriéru nika prosvětlená třemi okny - příjemné místo pro jídelní stůl. Z jižní strany je přistavěn „letní obývák" - terasa s dřevěnou pergolou krytou polykarbonátovou stříškou je využívána od jara do podzimu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Společný obytný prostor má odolnou bukovou plovoucí laminátovou podlahu. Krb představuje určitý nadstandard, významně se ale podílí na atmosféře domova i na úsporách za vytápění.

V podkroví se nacházejí tři ložnice, koupelna a WC. „Velmi nám vyhovovala variabilita projektu," říká majitel. „Nejde jen o možnost posunout či zrušit příčku. Základní půdorys lze otočit podle příčné i podélné osy v závislosti na orientaci pozemku ke světovým stranám a k domu můžete bez problémů přistavět garáž pro jeden až dva automobily. My jsme ji připojili z východní strany, garáž o rozměrech 6 x 4,25 m má optimální velikost pro jedno auto a umožní ještě ukládání kol, sportovního náčiní, sekačky na trávu atd."

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) schodiště 2) hala 3) koupelna + WC 4) dětský pokoj 5) dětský pokoj 6) ložnice

Zděná technologie zaručuje vysokou trvanlivost stavby a zůstává otevřená budoucím úpravám a rekonstrukcím podle nových potřeb, které život v budoucnu možná přinese.

Většina developerů láká zájemce o malé domy nízkými cenami. Dispozice se někdy podobá minimalistickému bytu posazenému na trávník a řada lidí si až po nastěhování uvědomí, že bydlení ve zděném domě se od života v bytě výrazně liší a žádá si určité zázemí. Mladé rodiny pak bojují s nedostatkem úložného prostoru po svém - na zahradě dostavují nevzhledné přístřešky, vznikají různá provizoria a podobně.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Koupelnu rozjasňují barevné obklady.

U domu ale není nízké ceny dosaženo na úkor stavební kvality ani užitné hodnoty. Nechybí technická místnost, úložný prostor se nachází pod schodištěm, ve vestavěných skříních, v půdním prostoru nad garáží a jistě by se našly ještě další rezervy.

Technické údaje

Zastavěná plocha 79 m² (bez garáže)

Užitná plocha 121 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm (obvodové zdivo Porotherm 240 mm + izolace fasády polystyren 100 mm), strop monolitická želbet. deska, dřevěný krov, betonová střešní krytina, železobetonové schodiště

Výplně otvorů plastová okna s izol. dvojskly, vstupní dveře plastové, střešní okna Velux, vnitřní dveře Sapeli fóliované, obložkové zárubně

Vytápění ústřední plynové, kotel turbo 24 kW s průtokovým ohřevem vody, klasické radiátory, v koupelně koupelnový radiátor

Cena ve standardním provedení 2 049 000 Kč + základová deska 199 000 Kč (ceny bez DPH)

 Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dřevostavba, která jde s dobou

Být pánem vlastního kousku země je přáním snad každého zájemce o individuální výstavbu. Typový dům Terra takovou možnost nabízí. A nejen díky svému názvu,...

Výběr článků

Načítám