Hlavní obsah

Trendem sezony jsou pestrobarevné vzory dlaždic i dalších obkladových materiálů

Novinky, tnk

Letos se do módy v interiérech vracejí hodně výrazné barevné dlaždice, které jsou mixem různých vzorů. Inspirací jsou dlaždice známé z Mexika a Orientu, kde se pestrými motivy rozhodně nešetří. Tento druh obkladu se stane výraznou dominantou všech prostor.

Foto: Mexambiente

Mexické vzory se hodí zejména do společenských prostor.

Článek

Mexické obklady jsou zpravidla ručně malované a vyznačují se výraznou barevností.

Oblíbené jsou nepravidelné patchwork vzory, kdy během obkládání dochází k namíchání různých typů dlaždic zpravidla stejné velikosti. Vzniká pak působivá pestrá mozaika, ze které oči přecházejí.

Foto: Arts Design

Nebojte se motivy i barvy střídat.

Inspirace zdobnými dlaždicemi a bohatými vzory na nich je letos v kurzu. Motivy se objevují i na tapetách a různých jiných obkladových materiálech. I nudnému prostoru dodají na zajímavosti.

Foto: Lime Lace

Tapety s motivem těchto dlaždic dodají prostoru orientálního ducha.

Obklady ve výrazných barvách se hodí zejména do společenských prostor. Pokud zvolíte jednobarevnou variantu, ale třeba pestré reliéfy, můžete tento obklad uplatnit třeba i v dámských pokojích.

Ve španělském a mexickém interiérovém designu se vzory na dlaždicích nikdy neopakují. Inspirací jsou i mayské a aztécké retro motivy. Bát se nemusíte ani českých lidových motivů a popustit uzdu kreativitě. Prim budou hrát i dlaždice v modrobílé variantě v holandském stylu.

Foto: Woodchip a Magnolia

Tapety v bílých barvách s motivy různých dlaždic zpestří i dámské pokoje.

V poslední době se tyto dlaždice objevují i v moderním designu. Nechybí ani v kancelářských prostorech, které zbaví strohosti.

Pestré obklady nacházejí uplatnění i na umyvadlech, schodech nebo květináčích. Vzory jsou k vidění i na porcelánu a různých drobných dekorativních předmětech do domácnosti.

Foto: Lime Lace

Motiv inspirovaný dlaždicemi zpestří i moderní prostory.

Pokud hledáte inspiraci, zkuste navštívit keramické trhy, na kterých jsou jednotlivé dlaždice k dostání v těch nejmódnějších odstínech. Pokud chcete dosáhnout sladěného dojmu z obkladu, volte různé motivy ve stejné barvě, nebo naopak stejný motiv v odlišné barevnosti.

Foto: Excelsa, Kitchen Craft

Vzory známé z dlaždic se objevují i na talířích nebo hrnečcích.

Drobné nepřesnosti v obkladech a jejich vzorech jsou důkazem ruční práce a dodají interiéru na osobitosti a originalitě. Každý obklad s mnoha různými dlaždicemi se stane svébytným a nepřehlédnutelným uměleckým dílem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám