Hlavní obsah

Toužíte po romantickém domě na vlastním ostrově? Za 28 milionů může být váš

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům na vlastním osamělém ostrově, v obklopení divočinou Aljašky. Pro mnohé romantické duše odkojené knihami Jacka Londona neexistuje snad nádhernější sen. A právě takový si může splnit ten, kdo má přebytečných 28 milionů korun. Právě za tolik si totiž onen ostrov jménem Mertz i s domem a malou chatkou na břehu může koupit.

Foto: Profimedia.cz

Chata, pod níž je malé kotviště, slouží jako domek pro hosty. Vlastní dům je ukrytý v lese za ní.

Článek

Povrch jeden a půl hektaru velkého ostrova pokrývá převážně divoká příroda v podobě hustě rostoucích stromů. Právě na jednom z nich je umístěný dřevěný dům postavený z cedrových trámů a vyvýšený nad okolní terén pomocí pilířů.

Vede k němu relativně dlouhé, masivní dřevěné schodiště ústící na prostorné verandě a do okolí se rozhlíží spoustou oken. Ta tvoří dokonce souvislou část jedné ze stěn stavby, za níž je vhodně v interiéru umístěný obývací pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Dům je postaven z cedrových trámů, střechu má plechovou.

Foto: Profimedia.cz

K domu usazeném v prudkém svahu se přichází po dřevěném schodišti.

Interiér domu je rozložen do dvou podlaží, ve spodním je společenský prostor, jehož srdcem je obývací pokoj, na něj navazující pracovna a samozřejmě nechybí ani kuchyň s jídelním stolem.

Foto: Profimedia.cz

Z oken domu je nádherný výhled.

Jakkoli rustikálně může působit dům s plochou podlah takřka 240 m² zvenčí, interiér je zařízen v uměřeném stylu. Na sedačkách samozřejmě nechybí huňaté kožešiny, nábytek je ovšem moderní s akcentem na dřevo a další přírodní materiály.

Foto: Profimedia.cz

Také z jídelny a kuchyně je do obýváku volný průchod.

Příkladem může být třeba houpací křeslo typu glider, jež stojí poblíž vysokých krbových kamen na dřevo. Nejmoderněji tak působí kuchyň, kde přiznané cedrové trámy doplňuje za pracovní plochou keramický obklad.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako v celém domě, i v kuchyni vládne především dřevo. Zde jej ale doplňuje keramický obklad za pracovní plochou, která je žulová.

V horním podlaží je hlavní ložnice s vlastní šatnou, která se těší výhledu skrz štítové okno. Teplo jí zajišťuje kouřovod komína vedený skrz místnost v jednom z rohů a ovšem decentní, štíhlý radiátor vedený pod oknem.

Foto: Profimedia.cz

Prosklená stěna v obývacím pokoji jeho interiér propojuje s nádhernou okolní přírodou.

Jak uvádí realitní web Zillow, navzdory odloučenosti má dům setrvalou dodávku elektrické energie, dokonce je do něj přiveden i vysokorychlostní internet. Vodu ovšem obyvatelé čerpají z vlastní nádrže.

Fyzické spojení se světem umožňuje pouze loď. Po deseti minutách plavby člověk dorazí do bývalého hlavního města Aljašky - Sitky, na jejím jihovýchodním pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ložnice je v horním podlaží.

Foto: Profimedia.cz

Také z ložnice se člověk může těšit výhledu. Zajímavě je řešeno velké okno.

Druhou budovou na ostrově je více rustikálně pojatá chata, pod níž je ukryta chráněná loděnice. Chata slouží jako domek pro hosty.

Může se vám hodit na Sreality.cz:

Anketa

Máte rádi spíše chaty v moderním stylu, anebo v rustikálním?
Moderní
16,2 %
Rustikální
78,4 %
Obojí je měšťácké. Stačí mi celta, maximálně stan
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům ukrytý za střechou

Dům za střechou, přesně tak se jmenuje, ale i vypadá rodinný dům, který pro své klienty z polského Krakova navrhl polský architekt Bartłomiej Drabik z ateliéru...

Výběr článků

Načítám