Hlavní obsah

Tapety se vracejí na výsluní

Právo, Gisela Růžičková

V posledních letech si našly tapety opět cestu do našich domovů. Začínají se objevovat v obývácích stejně jako v ložnicích či dětských pokojích. Aby v interiéru vypadaly opravdu dobře, musíme je pečlivě a citlivě vybírat. K dispozici máme tisíce různých možností.

Foto: Viabel (2x)

Papírová tapeta Londýn se hodí hlavně do dětského pokoje, šířka 53 cm, délka 10 m, cena 1440 Kč.

Článek

Oblíbené jsou vliesové tapety z netkané textilie, ale špatnou volbou nejsou ani papírové tapety. Starý dobrý papír je ze všech materiálů pořád nejvíc bio i eko. Také cenově bývají papírové tapety přijatelnější.

Foto: Viabel

Panoramatická vliesová tapeta Ryby rozhodně podpoří dětskou fantazii, značka Coordonne, šířka 350 x výška 270 cm, cena na vyžádání.

„To je fajn hlavně v dětských pokojích, protože vkus dětí se časem změní, a právě nové tapety mohou i ze staršího pokoje vykouzlit zase něco úplně jiného,“ radí Šárka Richtrová z Viabelu.

Tapeta v dětském pokoji navíc udělá dětem radost, pokud je na ní jejich oblíbený motiv, povzbudí jejich fantazii a inspiruje je k tvoření a hře.

Foto: Designville

Tapeta Harlequin Pink od Ferm Living se díky hravým vzorům hodí hlavně do dětského pokoje, ale i pracovny či chodby, cena 2250 Kč za roli (10 m).

Tapetová mini historie

První tapety se objevily v Číně několik století před naším letopočtem, jejich základem byl rýžový papír.

Evropané objevili tapety až v 10. století. Nelepili je přímo na zdi, ale zavěšovali je jako gobelíny, případně jimi polepovali dřevěné desky, které následně uchytili ke stěnám.

Foto: Lavmi

Hravost a lehkost v pastelových barvách nabízí vliesová tapeta Sky violet, rozměr 0,53 x 10,05 m, cena 1390 Kč.

K největšímu rozmachu tapet došlo v renesanci, a to hlavně v italských Benátkách a Florencii.

Historické tapety odrážely tehdejší vkus a mnohdy šlo o mistrovské kousky: autory kreslených papírových tapet byli i věhlasní umělci jako třeba Albrecht Dürer.

Foto: Bonami

Samolepka Elegang Sand and Grey Trees od výrobce Ambiance za zvýhodněnou cenu 319 Kč.

Foto: Lavmi

Obrazová vliesová tapeta Sunny beach, rozměr 139,5 x 200 cm, cena 2575 Kč.

Jedním z nejvýznamnějších center výroby tapet se v 18. století stala Velká Británie, později Francie. K předním výrobcům tapet do dětských pokojů dnes patří Španělsko.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám