Hlavní obsah

Stylový byt by mohl sloužit jako kulisa ve filmu o Harrym Potterovi

Novinky, Jana Nesvadbová

Přestože od vydání posledního titulu sedmidílného kánonu o kouzelnickém učni Harrym Potterovi letos uplyne již 11 let, jeho fenomén je stále velice živý. Zřetelné je to obzvláště ve městech, která mají s knihami, nebo dokonce přímo s jejich autorkou Jane Rowlingovou nějakou souvislost. Její rodné město, skotský Edinburgh, je nyní bohatší o atrakci, která potěší každého potterovského fandu. Je to byt zařízený ve stylu podle Harryho Pottera.

Foto: Profimedia.cz

Byt zařízený jako ve světě Harryho Pottera je možné si pronajmout ve skotském hlavním městě Edinburghu.

Článek

Majitelkou bytu ve čtvrti Canongate, s vyhlídkou přímo na slavnou třídu Královská míle, je slečna Yue Gaová. Když dům, ve které se nevšedně zařízený byt nachází, kupovala, byl v bezútěšném stavu. Což už samo o sobě bylo v očích mladé ženy vzhledem k jeho prominentní poloze alarmující.

Foto: Profimedia.cz

V kuchyni na první pohled zaujmou skříňky linky, které jsou vyvedené v barvách jednotlivých kolejí, včetně jejich erbů. Červená je pro Nebelvír, modrá pro Havraspár a žlutá pro Mrzimor. Na záběr se nevešla zmijozelská zelená.

„Vždyť kamenné zdi domu jsou z roku 1700,” hrozí se při vzpomínce na míru zanedbanosti objektu, z nějž zbyly doslova jen nosné zdi.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj je zařízen jako společenská místnost v Nebelvírské věži.

Foto: Profimedia.cz

Některé předměty patřily přímo Jane Rowlingové.

Sama je obrovským fanouškem kouzelnické ságy, a tak měla o stylu zařízení okamžitě jasno. Nově vytvořený byt zařídila tak, jako by vyskočil z magického pohádkového světa.

Kromě stezky dedikované Harrymu Potterovi a jeho duchovní matce a hotelového apartmá laděného v potterovském stylu mají nyní fanoušci ve svém zaslíbeném městě další atrakci - pronajímatelný pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Postel v hlavní ložnici vypadá přesně tak, jako ta Harryho v Bradavicích. Hezký je nápad se stropem, který imituje ten z hlavního sálu, včetně vznášejících se svíček.

Foto: Profimedia.cz

Druhý, menší z pokojů společně se svýmskromným předsálím je zařízen jako kupé v bradavickém expresu.

„Nechtěla jsem jej ale zařídit jen jako bezduchou kopii filmové scény. Měl to být spíše hold nadšeného fanouška. Vložila jsem do toho své srdce, je to ztělesnění mého snu,” řekla britskému serveru Daily Mail slečna Gaová.

Foto: Profimedia.cz

Jedny ze dveří symbolizují i vstup na nástupiště 9 a 3/4.

Foto: Profimedia.cz

Stěny v chodbě jsou pokryté tapetami s imitací spousty obrazů. Představují tak stěny v bradavickém hradě, kde jsou také desítky obrazů.

O nadšení majitelky není pochyb už na první pohled - každý detail, každý prvek zařízení má svůj jasný význam. Ať již to jsou stěny pokryté tapetami se spoustou obrazů odkazující na stěny bradavického hradu rovněž pokryté spoustou obrazů, v nichž se pohybovali zvěčnění kouzelníci, anebo to jsou skříňky v kuchyni vymalované v barvách čtyř bradavických kolejí s jejich příslušnými erby.

Málokoho napadne, že mladá žena byla schopna sehnat i kusy, které patřily přímo samotné spisovatelce. Je to například psací stůl nebo zrcadlo.

Foto: Profimedia.cz

Dům shlíží na známou tepnu Edinburgu nazvanou Královská míle.

Vytvoření příbytku v potterovském stylu zabralo majitelce sedm měsíců. Kromě kuchyně a obývacího pokoje má dvě ložnice, jednu velkou, druhou maličkou. V současnosti je k pronájmu za 150 liber na noc, což je v přepočtu zhruba 4300 korun.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Město hor a vod se stalo realitou

Když před několika lety představili architekti z čínského ateliéru MAD Architects svůj návrh multifunkčního komplexu budov v čínském Pekingu nazvaný Čchao-jang...

Výběr článků

Načítám