Hlavní obsah
Zóna zastupující obývací pokoj je jasně orámována sedacími soupravami a křeslem. Foto: Archiv Amos and Amos (16x)

Střešní byt v sobě propojuje luxus s elegancí

Známý londýnský designérský ateliér Amos and Amos dostal příležitost navrhnout interiér luxusního střešního bytu v centru Londýna na třídě Wapping Lane. Manželský pár bytových architektů vytvořil pro daný penthouse styl, ve kterém se mísí metropolitní charakter místa s bohatou paletou materiálů a barev.

Zóna zastupující obývací pokoj je jasně orámována sedacími soupravami a křeslem. Foto: Archiv Amos and Amos (16x)
Střešní byt v sobě propojuje luxus s elegancí

Designéři jako první věc přepracovali původní dispozici celého bytu tak, aby vytvořili jasnou hierarchii jednotlivých prostorů. První částí, na niž se zaměřili, byla hlavní ložnice s vlastní koupelnou.

Dle jejich slov, v takovémto bytě na takovéto adrese člověk oprávněně očekává, že jeho ložnice bude na stejné úrovni, jako nejluxusnější apartmá toho nejlepšího hotelu.

V hlavní ložnici zaujme kromě jiných doplňků velké kruhové zrcadlo.

Foto: Archiv Amos and Amos

Čelo druhé ložnice je v jemné, světle modré barvě. Designéři jej, podobně jako spoustu dalších detailů v bytě, sami navrhli.

Foto: Archiv Amos and Amos

Nejskromnější z trojice ložnic slouží jako hostinský pokoj.

Foto: Archiv Amos and Amos

Výsledkem práce designérů je proto velká prostorná ložnice s průchozí šatnou a otevřenou koupelnou s dvojicí umyvadel.

Z detailů zaujmou například minimalistické vodovodní baterie a především samostatně stojící sněhobílá vana z lité pryskyřice u okna, odkud je výhled na velké finanční centrum Canary Wharf. Podlahy i stěny koupelny, zrovna tak jako toalety, jsou obloženy mramorovými dlaždicemi.

Přirozenou dominantou hlavní koupelny je samostatně stojící bílá vana.

Foto: Archiv Amos and Amos

V koupelně nechybí ani tradiční dvojice umyvadel. Stejně jako vana, jsou také v čistě bílé barvě.

Foto: Archiv Amos and Amos

Z terasy je nádherný výhled na metropoli včetně jedné z nejznámějších staveb současnosti, budovu švýcarské zajišťovny Swiss, nazývanou Gherkin čili okurka.

Foto: Archiv Amos and Amos

Ač se běžně další ložnice nazývá jako druhá, její obyvatelé v ní rozhodně pocit druhořadosti nezažijí. Mají k dispozici vlastní terasu, luxusní koupelnu s velkou sprchou a vanou a ani zde nechybí průchozí šatna.

Mezi oběma ložnicemi je pak uložena ještě třetí, vyhrazená jako hostinský pokoj. Designéři ji zařídili vestavěnými skříněmi a také odtud je přístup na terasu.

Kuchyni vévodí decentní šedomodrý odstín doprovázený nerezovou ocelí a dřevem.

Foto: Archiv Amos and Amos

Vybavení kuchyně je na poloprofesionální úrovni.

Foto: Archiv Amos and Amos

Foto: Archiv Amos and Amos

Obytná zóna vzniklá sloučením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje je stejně rozlehlá, jako okázalá a dle názoru designérů jejím prvořadným účelem je nabídnout obyvatelům prostředí pro společnou zábavu, ať již při jídle, poslechu hudby nebo posezení a hovoru.

Foto: Archiv Amos and Amos

Jídelna plynule navazuje na prostor kuchyně.

Foto: Archiv Amos and Amos

Vybavení kuchyně zcela odpovídá zbytku bytu. Je na poloprofesionální úrovni, jejími klenoty jsou vestavěné spotřebiče značky Gaggenau s povrchy z nerezové oceli a sporák Falcon 1092 Continental.

Kamenné pracovní desky spočívají na šedě lakovaných skříňkách s vnitřky z dubové dýhy, ranní bar odlišuje od pracovních ploch dřevěná deska z masivu. Na kuchyň přirozeně navazuje jídelna se stolem pro větší počet strávníků, aby se spolu pohodlně mohli najíst hostitelé i jejich hosté.

V tmavých tónech je navržena sedačka imitující styl poloviny minulého století, včetně postranních stolečků z dubového dřeva.

Foto: Archiv Amos and Amos

Hlavním místem k posezení je rozměrná fialová sedací souprava ve tvaru písmene L. Vedle ní je jedno ze čtenářských křesílek sousední odpočinkové zóny.

Foto: Archiv Amos and Amos

Vlastní obývací část je nenásilně rozčleněna do tří zón, z nichž ta nejblíže oknu sahajícímu od země po strop slouží jako pracovna, která má výhled na mrakodrap Shard a most Tower Bridge.

V těsném sousedství je prostor sloužící jako malá čítárna. Dominuje mu dvojice pohodlných křesílek. Hlavní společenská zóna je zabydlena dvojicí sedacích souprav a křeslem. Doprovází je postranní skříňky s nenápadnými zlacenými prvky s integrovanou mediální jednotkou a barem.

Interiér je vybaven spoustou zajímavých doplňků, jako je napříkald tato dvojice zavěšených zrcadel.

Foto: Marcus Peel

Nenápadný luxus: poličky a skříňky se pozlacenými prvky.

Foto: Marcus Peel

Nepřehlédnutelným prvkem obývacího pokoje je točité schodiště vedoucí do proskleného pokoje na střeše, z nějž se pak vychází na horní terasu. Odtud je ničím nerušený 360stupňový výhled na Londýn.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků