Hlavní obsah
Úzký delší byt architekti rozšířili o centrální loft. Foto: Javier de Paz Garcia

Středový loft zvětšil byt a pomohl s jeho uspořádáním

Projekt nazvaný UPHouse zaujme především milovníky minimalismu a neobvyklých řešení. Madridský byt pro mladou ženu, jež žije sama, zařídili moderním a nápaditým způsobem architekti ze španělského ateliéru Cumulolimbo.

Úzký delší byt architekti rozšířili o centrální loft. Foto: Javier de Paz Garcia
Středový loft zvětšil byt a pomohl s jeho uspořádáním

Byt s vysokým stropem a obdélníkovým půdorysem dostali architekti za úkol upravit a zvětšit tak, aby nabídl více prostoru. K zadání se nicméně pojila dvě nepřehlédnutelná „ale”.

Tím prvním bylo omezit množství zásahů do stavby na minimum. Druhé není ani tak požadavek, jako spíš určitý limit bytu daný jeho umístěním v přízemí - do jeho oken dopadá málo světla. Rozšíření tudíž nesmělo interiér ztmavit.

Španělští architekti proto vymysleli kovovou konstrukci, která prostřednictvím šesti rámů nese atypicky v centrální části půdorysu umístěný loft. Ten pomáhá s rozčleněním domácnosti na veřejnou a soukromou část a zároveň tvoří strop pro jedinou uzavřenou místnost - koupelnu s toaletou.

Domácnost, kde je důležité propojení všech částí, ale zároveň zachování soukromí a klidu všude tam, kde je třeba, má otevřený půdorys. Část, která je určená pro návštěvy a slouží jako hlavní denní zóna, je ovšem více otevřená a navazuje na ni v exteriéru terasa orientovaná na východ. Je zde kuchyň s obývacím pokojem. Na stěnách je minimum obkladů, bílé stěny mají za úkol ranní a dopolední světlo co nejvíce odrážet dovnitř bytu.

Za centrálním prostorem se zastřešeným loftem je menší soukromě laděná část bytu, jíž vládnou přírodní teplé tóny obkladů ze starých překližkových krabic používaných při transportech elektronických zařízení. Ozvláštněním této strany je žebrovitá klenutá roleta se zrcadlovými stranami latí, jejichž cílem je odrážet světlo do horní části bytu, tedy na loft.

Loft slouží jako ložnice.

Foto: Javier de Paz Garcia

Samotný loft, který je přístupný po schodišti z kuchyňské zóny přes vytažitelné schůdky, část desky nad pračkou a pokračujícím schodišti, jež je součástí kovové konstrukce, funguje jako ložnice. Té dominuje romantická oválná postel, po straně je umyvadlo.

Cílem úprav v bytě bylo zvětšit jeho plochu, což se povedlo. Díky loftu se původně 40metrový byt s 15metrovou terasou zvětšil o celou polovinu a má nyní 60 čtverečních metrů užitné plochy.

Zároveň jeho interiér nezatěžuje žádný zbytečný prvek, díky čemuž působí velice vzdušně a prostorně.

Anketa
Chtěli byste bydlet v bytě s loftem?
Ano, to by bylo pěkné.
24.4 %
Docela by se mi to líbilo.
9.3 %
Ani moc ne.
5.9 %
Ne, děkuji, to není můj typ bydlení.
58.1 %
Už v něm bydlím.
2.3 %
Celkem hlasovalo 439 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků