Hlavní obsah

Střecha letního sídla připomíná slavné vojenské boudy

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnou Nissenovu vojenskou boudu připomíná na první pohled letní dům, který na březích dánské úžiny Kattegat navrhli architekti z kodaňského studia Valbæk Brørup Arkitekter. Charakteristický obloukovitý útvar z vlnitého plechu použili ovšem pouze jako střechu, kterou usadili na dřevěnou konstrukci.

Foto: Torben Eskerod

Dům v lesích na břehu dánské úžiny Kattegat zaujme na první pohled jednoduchým tvarem.

Článek

Dům neobvyklého tvaru, jejž mu dodává klenutá střecha z plátů vlnitého plechu, je ukrytý v lese, jen 200 metrů od pobřeží dánské úžiny zvané Kattegat.

Architektům se v návrhu domu podařilo spojit dvě výjimečné vlastnosti. Pro stavbu zvolili zcela jednoduchou konstrukci, přičemž veškeré konstrukční prvky ponechali v interiéru přiznané.

Zároveň objekt právě svou přímočarou jednoduchostí hned na první pohled upoutá pozornost. Divákovi jsou totiž jeho tvary dobře srozumitelné a - přiznejme si - povědomé z dětství, kdy si hrál s dřevěnými kostkami a domečky identických tvarů si sám stavíval. Dům je tak svým způsobem i roztomilý.

Stejně jednoduše jako zvenčí, působí stavba také uvnitř. Její interiér je velice světlý, neboť ho zaplavuje spousta světla přicházejícího nejenom velkými okny na stranách, ale především čelní prosklenou stěnou.

Veškeré stěny i střecha jsou z vnitřní strany obložené borovým dřevem, pouze do oblouku vyklenuté nosníky jsou kovové a natřené na černo.

Původně vojenský příbytek má nový účel - je z něj zahradní domek

Tipy a trendy

Vnitřní prostor je jednopodlažní s dvojicí loftů nad třemi pokojíky a koupelnou, v přízemí je obývací pokoj a kuchyň s jídelním koutem.

Právě oddělení obývacího pokoje a jídelní zóny patří k velice hezkým nápadům. Je tak učiněno pomocí dřevěné lavice, která vede kolmo k jednomu z oken, u nějž se stáčí do strany a pokračuje podél něj. Slouží tak i jako velice příjemné posezení na parapetu.

Foto: Torben Eskerod

Celá jedna strana je prosklená, díky čemuž je v domě spousta světla.

Dům má ještě jeden velice zajímavý rys. Je jím cílená absence bílé barvy. Zatímco obklady mají přírodní barvu dřeva, kuchyňská linka je v tmavě modré barvě, skříně v chodbě pak v barvě bordó a ani v koupelně na bílou návštěvník nenarazí. Obklady zde jsou okrové.

Majitelé získali na letní rekreaci příbytek, který má zajímavý, jednoduchý vzhled a zároveň vytváří atmosféru tradiční chaty.

Anketa

Líbí se vám střecha z vlnitého plechu?
Ano, vypadá to zajímavě.
67,3 %
Myslím, že je to praktický materiál.
4,1 %
Střecha jako střecha.
2,7 %
Ne, líbí se mi jiné materiály.
25,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 565 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Malá chatka střechu a zdi má i nemá

Jednoduchou noclehárnu umožňující prožít noc přímo pod alpským nebem plným hvězd navrhla dvojice italských architektů Fabio Vignolo a Francesca Turnaturiová....

Výběr článků

Načítám