Hlavní obsah

Stavby s vůní dřeva vyhrály návrhy rodinných domů i nevšedních projektů

Novinky, nes

Sedmý ročník soutěže studentských návrhů dřevostaveb zná své vítěze. Odborná porota a veřejnost tentokrát vybírali ze 38 děl zapsaných do kategorií malé a velké dřevěné stavby. Mezi vítězi se objevily jak návrhy rodinných domů, tak nevšedních projektů.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva, Novinky

Stavby s vůní dřeva

Článek

Tématem letošního ročníku bylo motto „Dřevo nás chrání”. Studenti ve svých návrzích letos měli za úkol vyjádřit skutečnost, že dřevo do krajiny patří, že s jeho pomocí lze vytvořit prostory, kde si člověk může odpočinout před spěchem a stresem doby. Mladí autoři rovněž vyzdvihovali pozitivní vliv tohoto materiálu na psychiku člověka. Motiv ochrany vynikl zejména v návrzích nejrůznějších útulen, tedy menších chatek určených k přečkávání nepříznivého počasí či noci například v horách. Nechyběly samozřejmě návrhy upozorňující na význam dřeva v tzv. udržitelné výstavby.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Horský bufet pod Velkou Deštnou je masivní dřevostavba ze smrkových CLT panelů, využívající nosnou konstrukci zároveň jako pohledovou v interiéru.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Pavilon nazvaný Oáza sestává ze tří do sebe vložených válců. Okolo centrálního se vzrostlým stromem, je relaxační zóna, jíž od vnějšího světa odděluje zóna informativní, fungující jako prostor pro výstavy.

„Letošní ročník byl obohacen o udělení zvláštního ocenění odborné poroty. Získal ho návrh výškové dřevěné budovy v centru Prahy na Těšnově, který dobře reaguje na okolní zástavbu a přináší vizi budoucnosti,“ říká Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život, jež je pravidelným pořadatelem soutěže, a dodal: „Mám radost, že se kvalita přihlášených děl neustále zlepšuje. Tento trend ocení zejména podnikatelé v oboru, kteří mají o soutěž a naše soutěžící velký zájem.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Teamakers Guest House je rozšířením unikátní rodinné farmy v lesích Lotyšska produkující jedinečné čajové směsi. Nabízí ubytování pro 6 osob se zázemím, prostory pro sušení a balení čaje, místo pro semináře, workshopy a další společenské události.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Arborum je rozhledna vysoká 36 m na zalesněném kopci Malchor v Beskydech. Nabízí 235 m2 užitné plochy, využitelnou k environmentálnímu vzdělávání, pořádání výstav, pozorování přírody, popřípadě k přespání.

Soutěž má každoročně podporu organizací Lesy České republiky, s.p., Ministerstvo zemědělství, Vojenské lesy a statky ČR, s.p. a dalších. I letos ji pak kromě jiných zaštítilo 17 odborných fakult a škol z ČR a SR. Vítězové si mezi sebou rozdělili ceny v hodnotě 200 000 korun.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Polyfunkční blok Těšnov je řešen v kombinovaném konstrukčním systému dřeva a betonu. Zatímco jižní převýšená část se stává novou dominantou městské části. Návrh nabízí využití parku Těšnov u severojižní magistrály v centru Prahy.

Vítězové soutěže Stavby s vůní dřeva 2019
Dřevěné stavby malé
Cena odborné poroty: Horský bufet pod Velkou Deštnou
Autor: Tereza Krákorová, Fakulta architektury, České vysoké učení technické v Praze
Cena veřejnosti: Oáza
Autoři: Ondřej Král, Petra Neklapilová, Markéta Kubitová, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
Dřevěné stavby velké
Cena odborné poroty: Teamakers Guest House
Autoři: David Král, Ondřej Kurečka, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
Cena veřejnosti: Arborum
Autoři: Miroslav Prokop, Tomáš Ferda, Fakulta stavební a Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně
Zvláštní ocenění poroty: Polyfunkční blok Těšnov
Autoři: Martin Velfl a Jakub Sedláček, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Cena společnosti Kronospan za použití OSB desek: Rodinný dům v CHKO Křivoklátsko. Autor: Dávid Ferčák, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Cena společnosti Stora Ensoza použití materiálu CLT: Obytný soubor, Líšeň – Cohousing. Autor: Valentýna Uřídilová, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Který z návrhů se vám líbí ze všeho nejvíce?
Horský bufet pod Velkou Deštnou
5,2 %
Oáza
3,8 %
Teamakers Guest House
27 %
Arborum
5,8 %
Polyfunkční blok Těšnov
3,6 %
RD v CHKO Křivoklátsko
47,5 %
Obytný soubor Líšeň - Cohousing
7,1 %
Celkem hlasovalo 688 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám