Hlavní obsah

Stavby připomínající Noemovu archu vynikají kolosálností

Novinky, tnk

V poslední době vzniklo hned několik zajímavých staveb, které návštěvníkovi připomenou Noemovu archu a její biblický příběh. Kolosální loď si tak díky těmto zajímavým architektonickým stavbám můžeme představit ještě lépe.

Foto: Profimedia.cz

Stavba v Hong Kongu stojí na podstavci s prosklenou verandou.

Článek

Noemova archa stojí například v Ma Wan Parku v Hong Kongu. Podle architektů se jedná o poslední útočiště na světě, kam by bylo možné se uchýlit před potopou.

Noemova archa se nachází ve stínu mostu s názvem Tsing Ma Bridge a má výhled na záliv. Stavbě nechali vzniknout tři bohatí bratři. Dřevěná loď nyní funguje jako zábavní park. Ke střídmosti má ale stavba rozhodně daleko.

Foto: Profimedia.cz

Noemova archa slouží i jako výukové centrum.

Podobnou loď mají i na severu Evropy v Nizozemsku. Nadšený křesťan si postavil repliku Noemovy archy na řece Merwede ve městě Dordrecht. Věrná kopie lodi je 135 metrů dlouhá, 22,5 metru široká a 13,5 metru vysoká. Stavba má stejně jako v Bibli tři podlaží.

Uvnitř má loď, která láká turisty na vodě i na souši, prostory pro zvířata a prostory na skladování potravin. Replika vznikala celé tři roky na základě popisu lodi v knize Genesis.

Foto: Profimedia.cz

Loď vznikla přesně podle popisu Noemovy archy.

V českých Černošicích - Vráži byla nedávno dokončena elegantní moderní modlitebna, která svými tvary také mnohým připomíná Noemovu archu. Modlitebna je ovinuta zděnou stuhou s vroubkovaným a zřaseným povrchem.

Foto: Novinky

Pomyslné přídi stavby dominuje křesťanská symbolika.

Pozoruhodná je i organická ladnost stavby. Autorem této budovy je architektonické studio Fránek architects. Modlitebna je určena pro konání bohoslužeb, svateb, křtů, koncertů a jiných setkání.

Foto: Novinky

Autorem stavby je architekt Zdeněk Fránek.

Modlitebna Církve bratrské vznikla v nově budované lokalitě rodinných domů na okraji Černošic v Hradecké ulici. Dvoupodlažní stavba má jednoduchou podobu, prostou jakýchkoliv ozdob.

Vzhled modlitebny je podřízen funkčnosti a prostotě, fasáda v barvě holubí šedi má detaily z betonu. Interiéru pak dominuje masivní dřevo a ocel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám