Hlavní obsah

Stavbou roku je pražský rodinný dům LF i letecké muzeum v Mladé Boleslavi

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porota soutěže Stavba roku opět ocenila pětici těch nejlepších staveb, které byly na území České republiky loni či letos dokončeny. Do soutěže bylo přihlášeno zhruba šedesát prací, do finále se jich dostala patnáctka. Z nich nyní porota v čele s Radomírou Sedlákovou vybrala vítěznou pětici.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Rodinný dům LF od architekta Stanislava Fialy

Článek

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství ABF vyhlásila vítěze dalšího ročníku soutěže. Architekti mohou na stavby umístit prestižní cedulky, které budou kolemjdoucí upozorňovat na architektonickou kvalitu stavby.

„Letos se zúčastnilo rekordních 64 staveb. Rádi bychom se proto domnívali, že většina projektantů, dodavatelů a investorů optimisticky hledí do budoucnosti a věří, že dochází opět k rozvoji českého stavebnictví po letech spíše útlých," sdělil architekt Jan Fibiger, předseda správní rady Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

Rodinný dům okouzlil i interiérem

Jednu z cen získal rodinný dům s názvem LF v Praze 8 v ulici K Hlásku. Porota ocenila, že novostavba rodinného domu vyniká praktičností a šetří energii. Interiér je zařízen převážně přírodními materiály.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Porotu okouzlil i interiér rodinného domu v přírodním stylu.

Architekt pokryl jižní stranu fasády domu i okolní přístřešky fotovoltaickými panely. Systém vytápění a chlazení podlah a stropů podpořil tepelným čerpadlem.

Oceněna byla hi-tech architektura

Cenu získala i nejmodernější česká hi-tech architektura, která dala vyznít technologickým novinkám. Středoevropský technologický institut Ceitec v Brně s adresou Kamenice 735/5 slouží jako vědecké centrum v oblasti pokročilých materiálů a věd o živé přírodě.

Porota ocenila, že budova poskytuje perfektní zázemí pro vědce. Stavba je součástí kampusu Masarykovy univerzity.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Autorem stavby Ceitec je studio A Plus, architekti Jaromír Černý, Petr Uhlíř, Karel Tuza, Jiří Babánek a další.

Jako nejhodnotnější stavbu roku porota ohodnotila i rekonstruovanou lanovou dráhu na Sněžku. Její obnova se podařila i v hodně náročných podmínkách.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Za podobou lanové dráhy na Sněžku stojí Miloš Pařízek, Zdeněk Mikulecký a David Kratochvíl.

Oceněno je i Letecké muzeum Metoděje Vlacha s adresou Chrást, Mladá Boleslav. Muzeum má (v souladu se současnými výstavními trendy) ambici být živým a interaktivním prostorem. Návštěvníci v něm uvidí skutečné používání letadel a mohou si i sami zalétat na leteckém simulátoru.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Letecké muzeum Metoděje Vlacha navrhlo studio Hlaváček - architekti.

Cenu získalo i obchodní centrum Šantovka s adresou Polská 1, Olomouc. Moderní obchodní centrum nabídne návštěvníkům kromě obchodů, kaváren a restaurací i rozlehlé venkovní hřiště. V Šantovce je i multikino nebo bowlingová dráha.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Obchodní centrum Šantovku navrhl architekt Robert Bishop (Benoy).

Díky velkým proskleným plochám je obchodní centrum dobře prosvětlené a působí vzdušným a prostorným dojmem.

Zahraniční Stavba roku

Letos bylo vůbec poprvé uděleno ocenění Zahraniční stavba roku 2014. Získala ho výstavba urgentního příjmu univerzitní nemocnice L. Pasteura v Košicích. Titul mohla získat jen stavba, kterou v zahraniční realizovaly české firmy. Porota stavby hodnotila jen na základě video prezentace.

Architekt Pleskot má další ocenění, tentokrát od veřejnosti

Cenu generálního partnera Architectureweek má Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání. Pražský primátor pak ocenil rekonstrukci galerie Mánes.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cenu veřejnosti má nedávno otevřený Svět techniky ve Vítkovicích, za který letos Josef Pleskot už získal ocenění Architekt roku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám