Hlavní obsah

Stavba v Josefově Dole připomíná elegantní toskánské vily

Novinky, text: Eva Novotná, editace: tnk

Elegantní vila Bedřicha Leitenbergera v Josefově Dole byla navržena jako honosné a reprezentativní sídlo. Dnes jde o téměř zapomenutou stavbu, která ale pro své novorenesanční prvky rozhodně stojí za pozornost.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Mladá Boleslav, Josefův Důl čp. 4

Článek

Vilu v bezprostřední blízkosti areálu textilní továrny si dal kolem roku 1860 postavit Bedřich František Josef Leitenberger, čtvrtý z generace majitelů renomované firmy „Franz Leitenberger in Cosmanos“ (Kosmonosy).

Podnik zaměřený zejména na potisk a barvení látek měl v té době už za sebou bohatou historii a sklízel úspěch v monarchii i po celé Evropě.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Někdejší jídelna byla řešena opravdu velkoryse.

Vila stojící na břehu řeky Jizery se hlavní stranou otevírá do původně velkoryse řešeného parku, oddělujícího stavbu od areálu továrny a dělnické kolonie.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Stavba připomíná toskánské vily.

Autorem parkového řešení byl Eduard Petzold, inspektor velkolepého anglického parku knížete Hermanna Pücklera.

Monumentální vilu s vytříbeným novorenesančním vkusem navrhl pro Bedřicha Leitenbergera s největší pravděpodobností Ludwig von Zettl, který v roce 1871 projektoval pro rodinu sídlo na vídeňské Ringstrasse a pak i rodinnou hrobku v Josefově Dole.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Perlou interiéru se stalo schodiště.

Ludwiga von Zettla, architekta původem z Čech, známe i jako autora budovy právnické fakulty v chorvatském Záhřebu a jako spoluautora kostela v Ostravě-Hrušově.

Rozvedením renesančních vzorů toskánských či florentinských vil se dnes téměř zapomenuté sídlo Leitenbergerů v Josefově Dole vyrovná soudobým pražským slavným vilám řady významných průmyslníků.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Fasáda vily je zdobena i podobiznami.

Vila v Josefově Dole od devadesátých let 20. století několikrát změnila majitele a dost zchátrala. Stavbu poškodilo odcizení prosklené, bohatě zdobené litinové konstrukce zimní zahrady. Vila ale dodnes působí velkolepě, jako odlesk někdejší slávy rodiny Leitenbergerů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám