Hlavní obsah
V arboretu vyrostla dlouho chybějící budova pro zaměstnance. Její vzhled zapadá hezky do prostředí parku. Foto: Andy Matthews

Stavba pro zaměstnance arboreta vznikla ze dřeva místních stromů

Vedení Národního arboreta ve Westonbirtu, v britském hrabství Goloucestershire, usoudilo, že je na území parku potřeba vybudovat dvě nové stavby. Jednou z nich měla být garáž na lesní techniku a druhou společenské centrum pro zaměstnance. Návrh budov, jež bylo nutno citlivě začlenit do prostředí parku, vytvořili architekti z Invisible studia.

V arboretu vyrostla dlouho chybějící budova pro zaměstnance. Její vzhled zapadá hezky do prostředí parku. Foto: Andy Matthews
Stavba pro zaměstnance arboreta vznikla ze dřeva místních stromů

Vedení arboreta se s architekty dohodlo, že na stavbu použijí výhradně dřevo ze stromů v parku, které bylo z nějakých důvodů nutno pokácet. Stromy tak často stály do posledního okamžiku a v některých případech se ještě na poslední chvíli měnilo, které se doopravdy porazí a které nikoli.

Budovu pro zaměstnance postavili převážně z materiálu, který byl k dispozici na území arboreta.

Foto: Andy Matthews

Jinými slovy, proces návrhu a vlastní realizace budov byl velice živý a proměnlivý. Co by však většina architektů běžným klientům sotva trpěla, v tomto konkrétním a výjimečném případě brali designéři spíše jako zajímavou výzvu, s níž se pokaždé nakonec dokázali vypořádat.

Část domu má sloužit také jako sklad.

Foto: Andy Matthews

„Jedním z našich cílů bylo z ne zcela dokonalého materiálu vytvořit kvalitní a precizní stavby,” poznamenávají architekti.

Dalším velice důležitým aspektem bylo maximální využití možností arboreta. V praxi to znamenalo nejenom vytěžení materiálu na místě, ale zrovna tak i jeho zpracování. Tím se výrazně snížily náklady i dopad na okolí.

Interiér budovy je obložen překližkou ze dřeva vytěženého na území arboreta.

Foto: Andy Matthews

Budova má sloužit zaměstnancům jako zázemí, kde si mohou připravit něco k jídlu, v klidu se najíst a odpočinout si.

Foto: Andy Matthews

Obě nové budovy měly za úkol nahradit původní hrstku jiných, které byly porůznu roztroušeny po arboretu, a zaměstnanci tak trávili denně několik hodin jen přecházením mezi nimi.

Velká garáž pro veškerou techniku a konečně důstojné zázemí pro lesníky a další terénní pracovníky těmto nesnázím a zbytečným prodlevám konečně učinily přítrž.

Světlo do budovy přichází především plastovými panely, jimiž je vyplněna téměř celá čelní stěna domu včetně štítu.

Foto: Andy Matthews

Nová budova pro zaměstnance, jejíž interiér je obložen překližkou, slouží zároveň jako kuchyňka, jídelna a místo k odpočinku. Také je zde část vyhrazena jako sklad. Její interiér je zaléván příjemně difúzním světlem, které kromě několika oken a prosklených dveří přichází hlavně skrz čelní stěnu tvořenou matnými plastovými panely.

Z materiálu, který byl původně ne zcela perfektní, se architekti rozhodli navrhnout stavbu, která perfektní bude.

Foto: Andy Matthews

Dispozice budovy pro zaměstnance

Foto: Invisible studio

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků