Hlavní obsah

Starý meziválečný dům prošel modernizací. Je světlejší a pohodlnější

Novinky, nes

Na periferii australského Sydney lze objevit řadu domů, které pamatují ještě předválečné a meziválečné časy a stojí často těsně vedle sebe. Jeden takový si noví majitelé nechali modernizovat a upravit tak, aby v něm bylo možné volně dýchat. Projekt svěřili místnímu studiu Luigi Rosselli Architects.

Foto: Justin Alexander

V interiéru modernizovaného domu se podařilo sladit umělecké kusy a dobový nábytek s vyloženě moderními prvky a rysy.

Článek

V původním domě z 20. let minulého století byla dvojice dvoupodlažních bytů. Majitelé ovšem měli o domě jinou představu. Architekty proto požádali, aby zastaralý interiér stavby oživili a změnili tak, aby jej bylo možné pohodlněji využívat.

Foto: Justin Alexander

Nový vzhled zadní části domu

Foto: Justin Alexander

Elegantní oblé linie jsou charakteristickým rysem přestavěné části domu, ale také stylu v jakém tvoří architekti ze studia Luigiho Rosselliho.

Foto: Edward Birch

Nůžkovitě se rozevírající zadní stěna domu umožňuje větší výhled do okolí, aniž by tím dům narušoval linii tvořenou fasádami okolních domů.

Nově je v domě sklep využíván jako garáž pro auta i kola. V přízemí je hezký byt, z nějž se vychází do zahrady, nad ním je penthouse řešený jako duplex zabírající dvě podlaží. Z něj se vystupuje na střechu, která slouží jako terasa, navíc je na ní vířivka i záhonek s bylinkami.

Foto: Justin Alexander

Čelní fasáda domu zůstala zachovaná v původní historické podobě.

Foto: Edward Birch

Výhled z domu na město Sydney

Architekti při proměně nakonec nechali odbourat 40 procent původního domu. Převážně to byly místnosti v zadní straně objektu, které nesloužily svému účelu, a byly proto zbytečné.

Foto: Justin Alexander

V kuchyni designérka Jane McNeillvová použila kombinaci bílé a tmavohnědé barvy. Hezkým nápadem je přechodové uspořádání obkladů na zdi za pracovní plochou linky.

Foto: Justin Alexander

Elegantní spirálové schodiště je samonosné, takže nevyžaduje žádný další podpěrný prvek v podobě sloupu nebo nosníků.

Foto: Justin Alexander

Příjemný čtecí koutek s knihovnou vznikl v nejvyšší podlaží, hned vedle shcodů, po nichž se vystupuje skrz střešní okno na chodbu.

Původní vzhled fasády směřující do ulice zůstal zachován. Ať už to byla originální dobová okna, nebo cihlová fasáda zčásti obložená dřevěnými šindeli, cílem bylo zachovat stejný ráz, jaký mají okolní budovy v ulici. Ačkoli tedy dům z této strany působí autenticky a starobyle, ve skutečnosti v sobě ukrývá moderně řešené bydlení, navíc provázané se zahradou a slunnými terasami.

Foto: Justin Alexander

Každé podlaží nabízí výhled na město. Takto se dívají obyvatelé domu z postele v hlavní ložnici.

Foto: Justin Alexander

Interiérová designérka navrhla několik kusů zařízení a nábytku, mezi jinými například tento stolek se zrcadlem v šatně.

Foto: Justin Alexander

Elegantní oblé linie jsou použity nejenom na zadní fasádě domu, ale také všude v interiéru, koupelnu přináležející k hlavní ložnici v domě nevyjímaje.

Rodina vlastní velké množství knih, s nimiž se přirozeně nehodlala rozloučit, designérka jim pro jejich uložení proto navrhla nejenom knihovnu, ale také čtenářský kout nedaleko schodiště s místem pro pohodlné křeslo.

Foto: Luigi Rosselli Architects

Půdorys podzemního patra s garáží

Foto: Luigi Rosselli Architects

Půdorys přízemí

Foto: Luigi Rosselli Architects

Půdorys prvního patra, tj. spodního podlaží duplexu

Foto: Luigi Rosselli Architects

Půdorys druhého patra, tj. horního podlaží duplexu

Foto: Luigi Rosselli Architects

Půdorys střešní terasy

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Chata u jezera má punc severské romantiky

Větší chata jednoduchého „áčkového“ tvaru stojí na břehu jezera v pohoří Laurentidy v jižním Québeku v Kanadě. Na první pohled zaujme svým černobílým zbarvením...

Výběr článků

Načítám