Hlavní obsah

Starší manžele doma schody netrápí. Mají výtah jako ze sci-fi filmu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší manžele z britského hrabství Hertfordshire dohnaly neduhy stáří a pohyb po domě, v němž strávili 40 let svého života, pro ně přestal být snadný. Jeho dvě podlaží totiž spojuje dlouhé a příkré schodiště. Chtě nechtě se proto museli začít ohlížet po jiném bydlení. Pak ale narazili na výtahy, které jim vysloveně učarovaly. Firmu oslovili a v současnosti žijí spokojeně dál, aniž by museli měnit domov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Schody může v rodinném domě nebo mezonetu nahradit domácí výtahVideo: Reuters

 
Článek

Výtah, který mají manželé Sally a Berham Kapadiovi, je jako stvořený právě pro podobné případy. Do domů, kde není technicky myslitelné budovat klasickou výtahovou šachtu, ani ji jakkoli lepit z vnější strany na stavbu.

Spíše než jako klasický výtah funguje ten jejich jako posuvná plošina používaná pro vozíčkáře například na schodech v metru, nebo v některých veřejných budovách.

Pro jeho vybudování stačilo vyříznout v rohu podlahy jedné z místností v horním patře dostatečně velký otvor, aby se do něj výtah i s nezbytným vybavením vešel. Instalace trvala jen pár dní a otvor opravdu není nijak velký.

Vlastní kabina, putující mezi oběma patry, je podle výrobce vybavena velice citlivými čidly, takže se při sebemenším zadrhnutí okamžitě zastaví uprostřed pohybu. Výrobce tak zajistil, že se například kabina nesnese na domácího mazlíčka, který si rozhodl schrupnout přesně v místě jejího dosedu.

Výtah, jehož název zní Lifestyle Lift (velmi volně přeloženo jako Výtah pro životní styl) využívá pro svůj bezchybný provoz nejmodernější technologie. Je to ale především jeho vzhled, díky kterému jej návštěvníci u Kapadiových připodobňují k objektům z televizních sci-fi seriálů.

Zatímco někteří tvrdí, že vypadá jako Tardis, tedy stroj času ze série Doktor Who, jiní by jej spíš viděli jako součást vybavení některé z vesmírných lodí seriálu Star Trek.

Anketa

K čemu byste přirovnali výtah vy?
Tardis
2 %
Výtah ze Star Treku
4 %
Prvek z jiné sci-fi
1,2 %
Nic z toho. Je to prostě výtah
92,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1566 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám