Hlavní obsah

Starožitné porcelánové tácy se opět dostávají na výslunní

Novinky, Kristýna Křížová

Tácy na koláč s kovovým rámem a porcelánovým tělem ještě dnes seženete v mnoha bazarech. Kdysi byly součástí kuchyňského vybavení mnoha měšťanských rodin. S nástupem polotovarů jejich obliba klesla, dnes se ale s érou bio výrobků a poctivého domácího pečiva opět vracejí na výslunní. Slouží nejen jako funkční kuchyňský předmět, ale i jako nástěnná dekorace.

Foto: Novinky

Tác na koláče z minulého století s lehce secesními prvky a modernějšími úchopy.

Článek

Porcelánový tác kdysi vlastnila každá dobrá hospodyně. Sloužil k servírování všech možných cukrovinek a ovocných koláčů, dortíků a chuťovek při odpoledních čajích v salonech, na terasách či na zahradách.

Foto: Novinky

Motiv zátiší s ovocnou mísou je pro dekorování táců na koláče typický.

Starý design táců s působivými geometrickými nebo ovocnými motivy už dnes není k sehnání v běžných obchodech. Seženeme je jen v bazarech, často jsou proto tácy poničené a mají drobné praskliny.

Poškozený tác je působivou nástěnnou dekorací

Praskliny ale většinou nejsou - díky dobré konstrukci tácu - na závadu. I zničený tác může sloužit, stačí jej za madla pověsit na stěnu a užít jej jako dekoraci.

Foto: Novinky

Starý prasklý tác využitý jako nástěnná dekorace.

V moderně zařízené kuchyni vytvoří tác dojem teplého domova a pohostinného prostředí.

Vyhledávané jsou modrobílé motivy třešní

Kousky z Čech vyrobené ve 20. letech minulého století jsou klasikou českých porcelánových táců na koláče. Okrouhlé servírovací tácy s porcelánovým jádrem zdobené modrým dekorem s třešňovou ratolestí se hodí do každé rustikálně zařízené domácnosti.

Foto: Novinky

Decentně dekorovaný tác na koláč.

Lemuje je většinou pás z chromované mosazi s hrotitými uchy s prolamováním ve stylu art deco. Art-decové tácy s geometrickými motivy pak patří k již modernějším motivům.

Nejpůsobivější jsou tácy secesní, které jsou ale patří k dražším sběratelským kouskům. Sběrateli ceněné jsou také tácy z delftského porcelánu.

Cena běžných táců se pohybuje okolo pěti set korun, záleží samozřejmě na kvalitě, stavu a stáří tácu.

Anketa

Líbí se vám staré tácy na koláče?
Ano.
90 %
Ne.
10 %
Celkem hlasovalo 578 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám