Hlavní obsah

Splnili si sen. Mají prostorný dům se zahradou městského typu

Když Petra s Jiřím vykročili za svým snem, ani zdaleka netušili, že jejich nový dům bude oceněn v soutěži Stavba roku Zlínského kraje. Hledali příjemné místo, kde by si mohli postavit větší dům, kde by zbylo dost místa také pro zahradu, a přitom by zůstali poblíž rodičům.

Foto: www.modernibyt.cz

Sedací souprava je sestavená z více modulů, vyplněná polyuretanem a peřím a čalouněná přírodní textilií zmačkaného vzhledu. Dekorují ji polštáře z jemné králičí kožešiny.

Článek

Do nového domu jste se stěhovali z bytu?

Petra: Ne, bydleli jsme šest let v baťovském půldomku, ale postrádali jsme dostatek venkovního prostoru, tak jsme se začali rozhlížet. Přáli jsme si zůstat ve Zlíně, protože jsme hodně rodinně založení a často se stýkáme s rodiči. Nakonec se nám podařilo postavit dům v lokalitě, kde manžel vyrůstal.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl z lakované dubové dýhy je zhotovený ve shodném designu jako kulatý konferenční stolek a doplněný židlemi. Osvětluje ho sestava čtyř svítidel ze štípaného bambusu.

Najít pozemek ve městě nebylo asi jednoduché.

Petra: Po nějakém čase hledání jsme v pátrání polevili a v úspěch už ani nedoufali. Domky, které byly k mání, naší představě neodpovídaly. Až po delším čase jsme objevili pozemek, na němž stála jen malá neobývaná zahradní chata, která chátrala. Majitelé ji zdědili.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek v obývacím pokoji je kompletně zhotovený na zakázku z dubové kartáčované dýhy lakované na bílo. V prostoru obývacího pokoje našlo místo kožené křesílko Butterfly a malé odkládací stolky z lakovaného dřeva a kovu.

Pro koupi pozemku jsme se ale rozhodli až po konzultaci s architektem Martinem Frankem, který se práce na stavbě domu ujal a dovedl ji až do posledního detailu v interiéru.

Jaká byla vaše vize?

Jiří: Osobně jsem si přál moderní dům s rovnou střechou.

Petra: Líbí se nám funkcionalismus, jednoduché stavby.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovna v přízemí je využívána také jako pokoj pro hosty. Rády se do ní uchylují i děti, když se jim nechce trávit čas ve svých pokojích v patře. Místnost je vybavena rozkládací pohovkou se snímatelným pracím potahem z mačkaného lnu.

Jiří: Chtěli jsme dům rozprostřít jen do dvou podlaží, ale pozemek je svažitý a není tak velký. Bylo třeba pamatovat také na zahradu a garáž, a tak máme ložnice vlastně ve třetím podlaží.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je vybavená lůžkem čalouněným lněnou textilií. Noční stolky včetně obkladu jsou zhotovené na míru z kartáčované dubové dýhy a integrované do obkladu. K lokálnímu osvětlení slouží lampičky Life Style.

Užitná plocha domu je 220 m2 a ten je od rušnějšího okolí dokonale izolován stejně jako zahrada, kterou navrhovala architektka Mojdlová. Podařilo se jí zde vytvořit moderní městskou zahradu pravoúhlých linií v terasovitém uspořádání.

Výhledově ji plánujeme osvětlit včetně speciálního nasvícení solitérních stromů. Jakmile stromy povyrostou a vytvoří vysoký živý plot, pohled od sousedů částečně zacloní.

Foto: www.modernibyt.cz

Štěpánův pokoj je kompletně vybavený nábytkem zhotoveným na míru.

Jaké nároky jste na dům kladli?

Petra: Prioritou byl velký obytný prostor, kde trávíme většinu času s dětmi a často s naší širší rodinou. Nejdříve jsme měli kuchyň oddělenou, ale už v průběhu stavby jsme původní rozhodnutí změnili. Také jsme si přáli, aby každé z dětí mělo svůj pokoj a abychom měli velkou koupelnu.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelně v patře dominuje akrylátová vana Palomba s baterií z kolekce Starck. Umyvadla navržená Ludovicou a Robertem Palombovými jsou doplněna bateriemi ze stejné kolekce. Zajímavé jsou zrcadlové skříňky se zapuštěným osvětlením.

Jiří: Líbila se nám představa volného propojení domu se zahradou. Celá stěna obytného prostoru je od podlahy až ke stropu prosklená a navazuje na ni velká terasa s venkovním jídelním stolem a vířivkou. Díky skvělému návrhu architekta stačí stěnu otevřít a obytný prostor se nám rázem mnohonásobně zvětší.

Zahradní zídky vystupují z domu a vymezují upravený prostor pomyslného exteriérového pokoje začleněného do terasovitě uspořádané zahrady.

Petra: Chtěli jsme dosáhnout nekontrastního celku v tlumených přírodních barvách s dřevěnou podlahou.

Foto: www.modernibyt.cz

Dokonalé propojení domu se zahradou. Stěna obytného prostoru je prosklená a navazuje na ni velká terasa s venkovním jídelním stolem a vířivkou. Stačí stěnu otevřít a obytný prostor se mnohonásobně zvětší.

Jiří: Hned od počátku jsme věděli, jak bude interiér vypadat. Nebylo to tak, jak tomu v mnoha případech bývá, postavíme dům a pak uvidíme… Přál jsem si velkou garáž, kam zaparkuji naše auta a nebudu je muset v zimě ometat od sněhu, to se mi také splnilo.

Oceňuji zde moderní technologie. Rekuperace zajišťuje stálý přísun čerstvého vzduchu i v zimě a bez větrání. O světlo v interiéru se stará LED diodové úsporné osvětlení.

Velmi praktický je i centrální vysavač a shoz na prádlo, které z horní koupelny padá do koše přímo k pračce.

Petra: Potěšení nám přináší také infrasauna, ta je mým zrealizovaným snem.

Foto: www.modernibyt.cz

V teplých dnech se terasa promění v další obytný prostor. Příjemné stolování zajišťuje masivní týkový stůl a proutěné židle Sempre.

Pořizovali jste si nějaké vybavení sami?

Petra: Ne. Veškeré výrobní výkresy vybavení na míru zpracovával architekt Frank a zajišťoval i kompletní vybavení interiéru. Spolupracovali jsme s firmami, které jeho práci znají. Podlahář prokázal velké úsilí, protože jsme opakovaně mořili odstín podlahy, který bylo třeba sladit s dalším vybavením, potřebovali jsme jí dát šedobéžový nádech.

Do posledních detailů bylo vše vytvářeno na míru naší představě. Chtěla jsem velkou kuchyň a jsem z ní nadšená, hlavně z varného ostrůvku. S radostí si užíváme také whirlpool a je moc dobře, že jsme nezůstali u původního záměru vybudovat zde bazén. Vířivka je v provozu celoročně. Trávili jsme v ní i silvestra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám