Hlavní obsah

Španělský design okouzluje svou temperamentní výrazností

Novinky, tnk

V Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze se nyní představuje design pocházející ze Španělska. Výrazné solitérní kusy do interiéru rozhodně stojí za pozornost. Nudné doplňky nečekejte.

Foto: Novinky

Stolička nese provokativní název Luxusní zadek.

Článek

Výstava nese název Bravos a je poctou vybraným designérům, kteří na přehlídce prezentují současný španělský design. Bravos totiž v překladu znamená skvělí, udatní, stateční. Kurátorem výstavy je Juli Cappela.

Foto: UPM

Stolička od Ramóna Úbedy (Cul de Luxe). Producentem je firma ABR.

Expozice představuje Španělsko jako zemi, která je v dnešním světě designu důležitá díky originalitě a temperamentu tohoto národa. Řada návrhů tak má pro zemi tolik typickou rudou barvu, která je symbolem vášně, lásky i boje.

Foto: UPM

Designér Curro Claret navrhl vázu Chapapote vyrobenou z ropných derivátů sesbíraných na pobřeží Galicie po havárii tankeru Prestige.

Španělsko podle autorů výstavy nyní prochází obdobím rozkvětu – stalo se z něj plodné semeniště tvůrčích osobností, které se v mezinárodním prostředí pohybují s neuvěřitelnou lehkostí.

Ústředním tématem výstavy je nejmladší generace nadějných tvůrců z oblasti produktového designu.

Foto: Novinky

Lampa Moaré má jasné a jednoduché tvary i výrazný náboj (design: Antoni Arola).

Výstava také představuje jednotlivé autory pomocí portrétů od fotografa Rafaela Vargase, které mají odrážet jeho osobní pohled na ně. Nechybí tak ani portrét slavné designérky Patricie Urquioly, která se stala jednou z hlavních hvězd letošní přehlídky Designblok.

Foto: Novinky

Červená stolička vlevo je multifunkčním objektem od firmy Magis, vedle něj je umístěn květináč ZigZag od Emiliana design studia. Zcela vpravo je k vidění stolička Flog od Martína Azúa.

"Nový španělský design, který se zrodil spolu s 21. stoletím, má řadu charakteristických rysů. Každý z tvůrců má svůj styl nebo alespoň osobitý způsob, jakým pracuje. Designéři si nepřejí být spojováni s určitou tendencí ani skupinou s týmž stylem. Každý má svůj vlastní svět," uvádí Juli Capella v publikaci Bravos od AECID & Lunwerg.

Dalším ze základních rysů nové generace je podle Capelly citlivý přístup k ekologickým tématům. Tato generace podle něj vyrůstala v prostředí zelené kultury a mnozí designéři se na počátku své kariéry zabývali možnostmi recyklace – využívali starý nábytek a odpadky, aby jim vdechli nový život. Capella zdůraznil i potřebu designérů experimentovat a vdechnout návrhům hravost.

Foto: Novinky

Úložné boxy od Stone designs.

Výstava je součástí letošní přehlídky Designblok a trvá až do 25. listopadu 2012, hostí ji výstavní sál UPM s adresou ulice 17. listopadu číslo 2. Otevřeno je v úterý: od 10 do 19 hodin, od středy do neděle v době od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám