Hlavní obsah

Soumrak klasických žárovek přichází

Právo, Jana Nesvadbová

Časy, kdy se doma svítilo jen žárovkami, jsou dávno pryč. Podle odborníků se rychle blíží doba, kdy je v domácnostech nebudeme potřebovat už vůbec. Ukazuje se totiž, že klasickou žárovku lze nahradit prakticky všude a že všechny alternativy jsou výrazně úspornější.

Článek

Když se před několika lety začaly ve velkém množství prodávat kompaktní úsporné zářivky (odborně kompaktní integrované zářivky), jako energeticky úsporná varianta k žárovkám, pojila se s jejich využitím četná „ale“. Byly příliš veliké, měly příliš technický vzhled, blikaly, byly citlivé na časté zapínání a vypínání a měly dlouhý náběh. Kromě toho, nebyly právě nejlevnější.

Klasická žárovka
Cena: cca 6 Kč.Jak funguje: Principem svícení je rozžhavení tenkého wolframového vlákna umístěného ve skleněné baňce, v níž je buď vakuum, častěji ale směs dusíku a argonu, eventuálně krypton či xenon.
Zápory: Vysoké provozní náklady, až 95 % protékající elektrické energie se promění na teplo a pouze pět procent se promění na světlo, krátká životnost 1000 hodin = v domácnosti zhruba 1 rok.Klady: Nízké pořizovací náklady, příjemné teplé, jiskrné světlo.

Dvě kategorie zářivek: spotřební a profesionální

Od té doby prošly kompaktní zářivky značným vývojem. Nejsou proto všechny stejné, rozdělují se do dvou kvalitativních kategorií, na spotřební a profesionální, což bývá často uvedeno na jejich obalu.

Spotřební kategorie zahrnuje nejlevnější modely v ceně okolo stokoruny, jež si ponechaly některé neduhy prvních kompaktních zářivek. Jejich náběh (doba, než začnou svítit na 100 %) může trvat až dvě minuty. Jsou stále citlivé na časté vypínání a zapínání.

:.Klasická žárovka.

Profesionální kategorie už původní nedostatky zářivek nevykazují. Neblikají, mají rychlý nástup, výrazně delší životnost (až 15 000 hodin) a ustojí výrazně větší počet zapnutí a vypnutí. Jejich cena bývá zhruba dvojnásobná v porovnání se spotřebními modely. Přehled těch modelů, které splňují nejpřísnější kvalitativní a funkční kritéria, můžeme najít např. na stránce www.uspornespotrebice.cz.

Tvary na výběr

Ryze technický vzhled u kompaktních zářivek už dnes rovněž není nezbytný. Můžeme volit z několika tvarů, ať již je to tradiční hruška, koule, svíčkový tvar anebo kromě rovných trubiček i trubičky stočené ve tvaru šroubovice. Specialitou jsou zářivky kruhového tvaru.

Jednou z mála nevýhod kompaktních zářivek zůstává jejich světlo. Má odlišný charakter od žárovkového, a proto se nemusí hodit pro všechny příležitosti. Úsporky ovšem například výborně fungují jako aktivizátory, což oceníme zejména při nynějších dlouhých večerech. Výrobci se na každý pád nespokojili s kompaktními zářivkami jako definitivní a jedinou náhradou za klasické žárovky a přesměrovali svou pozornost k ještě jiným zdrojům světla.

Tři odstíny bílé

Při porovnávání světelných zdrojů se často hovoří o jejich barvě, která je obecně nazývaná jako bílá. I laik ovšem na první pohled vidí, že není bílá jako bílá. Spektrum bílého světla je charakterizováno tzv. barevnou teplotou (neboli teplotou chromatičnosti), která se měří v Kelvinech (K). Právě tyto hodnoty lze někdy nalézt na obalech žárovek a zářivek.

Teplá bílá (méně než 3300 K) - poskytuje příjemné žluté světlo, evokuje pocit pohody a klidu, doporučuje se např. do obýváků, ale třeba i do koupelen. (Pro zajímavost: světlo žárovky má hodnotu 2700 K). Úsporné zářivky imitující svým odstínem světlo klasické žárovky mají označení 827.

Neutrální bílá (3300-5300 K) - je vhodná do místností, které nemívají dostatečný přísun denního světla, např. předsíně, haly. Nesou označení 840.

Chladná bílá (více než 5300 K) - vydává denní světlo, na člověka má obvykle nabuzující účinek, proto se v domácnosti uplatní nejlépe v pracovně, kuchyni, dětském pokoji, ve fitness místnosti, ale také v zimních měsících obecně. Úsporné zářivky s odstínem chladné bílé nesou označení 865.

Kompaktní úsporná zářivka
Cena: od 60 Kč (spotřební), 200 až 500 Kč (profesionální)Jak funguje: Svítí na stejném principu jako klasické velké trubicové zářivky, tj. zdrojem světla je elektrický výboj mezi dvěma elektrodami umístěnými v protilehlých koncích trubice naplněné rtuťovými parami a argonem. Protože samotný výboj není lidským okem postřehnutelný, je vnitřní stěna trubice zářivky pokryta luminoforem, tj. látkou, která energii výboje přemění na viditelné světlo.
Klady: Až 80% úspora energie vůči klasické žárovce, životnost 6000 až 15 000 hodin, tj. 6 až 15 let. Za 15 let svého života je schopná ušetřit zhruba 3500 korun.Zápory: Nemají jiskřivé světlo, nevejdou se do některých svítidel. Levné modely mají dlouhý náběh, nehodí se do často rozsvěcovaných svítidel.

Halogenovým zářivkám už nechybí jiskra

To, co zářivkovému světlu chybí, je cosi, co můžeme zjednodušeně nazvat jiskrností. Na náš zrak působí poněkud mdlým dojmem. Na některých místech a v některých svítidlech (např. v křišťálových lustrech) se proto úsporné zářivky při vší snaze nevyjímají právě nejlépe.

Od července letošního roku jsou ovšem na trhu nové halogenové úsporné žárovky, které tento problém nemají. Stejně jako klasické žárovky svítí pěkným teplým jiskrným světlem, mají okamžitý náběh, ovšem v porovnání s klasickými žárovkami mají dvakrát až třikrát delší životnost a spotřebu energie o třicet až padesát procent menší.

:.Halogenová úsporná žárovka.

Protože mají okamžitý náběh, mohou halogenové žárovky kromě lustrů nahradit ty klasické i na místech, kde se svítí krátkou dobu, ale poměrně častokrát za den (např. na toaletách nebo v šatnách). Podobně jako žárovky se i halogenové úsporky vyrábějí nejen v čirém, ale i v matném provedení a s oběma velikostmi jejich patic (závitů) E27 a E14 (mignon).

Kromě těchto nových halogenových úsporných žárovek se stále uplatňuje spousta dalších halogenových zdrojů, které se ve většině případů používají především k nasvícení detailů v interiéru.

Halogenová úsporná žárovka
Cena: od 70 Kč za nižší třídu (30% úspora energie), okolo 200 Kč za vyšší třídu (50% úspora energie).Jak funguje: Základem je opět rozžhavené wolframové vlákno, avšak umístěné v baňce naplněné směsí, do níž byly přidán halogen, např. methylenbromid a eventuálně ještě některý z inertních plynů (např. xenon). Sklo baňky je pokryto na vnitřní straně směsí, která odráží uvolněné teplo zpět na vlákno, díky čemuž k jeho ohřátí není potřeba tolik elektrické energie.
Klady: Jasné, jiskrné světlo, identické se světlem klasické žárovky, až 50% úspora energie v porovnání s klasickou žárovkou, životnost 2000 až 3000 hodin, tj. až 2 až 3 roky, přímá náhrada klasických žárovek, a to i tam, kde se často rozsvěcí a zhasíná.Zápory: Vyšší cena než u klasických žárovek.

LED, je zkratka budoucnosti

Zdrojem světla, do něhož dnes výrobci vkládají největší naděje, jsou zdroje využívající technologii LED (z anglického Light Emitting Diode = dioda emitující vysílající světlo). Kromě vyšší ceny, jež zohledňuje stále pokračující vývoj technologie, nemá tento zdroj světla snad žádnou vadu na kráse. Uspoří velké množství energie, LED svítidla mají zcela ojedinělou životnost (v domácnosti až 45 let!!!).

:.Zdroj světla na bázi LED.

Kromě vzhledu napodobujícího klasickou žárovku nabízejí právě LED zdroje navíc i spoustu možností, jak jimi osvěžit vzhled snad každého druhu interiéru. Lze je seskupovat do pásů (např. do podhledu kuchyňské linky), lze je využít pro bodové osvětlení detailů (např. baru).

Třešničkou na dortu je pak schopnost některých LED svítidel měnit průběžně barvu světla ve škále červená-modrá-zelená. Zatím jsou dostupné tyto zdroje nejčastěji jen do příkonů, které svou svítivostí nahrazují 40W žárovky.

Zdroj světla na bázi LED
Cena: od 70 Kč za nižší třídu (30% úspora energie), okolo 200 Kč za vyšší třídu (50% úspora energie).Jak funguje: Zdroje světla na bázi LED technologie připomínají svou podstatou složené hmyzí oko. Ve skutečnosti nejde o jeden zdroj světla, ale o shluk malých LED diod - to jsou elektronické součástky tvořené dvěma polovodiči, jež v případě, že jimi prochází elektrický proud správným směrem ,vyzařují světlo. Klady: Úspora až 90 % energie, životnost až 45 000 hodin (až 45 let!), neobsahuje rtuť ani olovo, jasné světlo, velká variabilita z hlediska zakomponování světel do interiéru, možnost střídání barvy světla.
Klady: Úspora až 90 % energie, životnost až 45 000 hodin, neobsahuje rtuť ani olovo, jasné světlo, velká variabilita z hlediska zakomponování světel do interiéru, možnost střídání barvy světla.Zápory: Vysoké pořizovací náklady (lze však očekávat jejich postupné snižování).
Foto: Archiv Pfilips Lightning.

Jaký příkon úsporky odpovídá příkonu žárovky

Klasická žárovka Úsporná zářivka

Klasická žárovka Úsporná zářivka25 W..................7-9 W

Klasická žárovka Úsporná zářivka25 W..................7-9 W40 W..................11 W

Klasická žárovka Úsporná zářivka25 W..................7-9 W40 W..................11 W60 W..................15 W

Klasická žárovka Úsporná zářivka25 W..................7-9 W40 W..................11 W60 W..................15 W75 W..................18 W

100 W................23 W

Reklama

Související články

Energeticky hladové budovy je potřeba zkrotit

Počínaje prvním lednem roku 2009 vstupuje na základě směrnice EU v České republice v platnost vyhláška o povinném označení nových a významněji rekonstruovaných...

Výběr článků

Načítám