Hlavní obsah

Současná varšavská architektura na sebe upoutává pozornost

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava je městem, které bylo po druhé světové válce ve strašném stavu, díky socialismu v něm vyrostlo množství nevzhledných budov. Jak je na tom Varšava dnes? Na jaké budovy se její obyvatelé rádi dívají? Je jich celá řada a upoutávají pozornost nejednoho cizince a vy se s nimi můžete seznámit.

Článek

Během posledních několika let prochází Varšava neuvěřitelnou proměnou, investoři se rozhodli změnit tvář tohoto architektonicky nevzhledného města, které bylo vesměs celé zničené za druhé světové války, a tak se Varšava stává jedním z největších stavenišť Evropy.

Moderní budovy většinou vyrůstají v těsné blízkosti socialistických budov, a tak musí na tuto starou zástavbu reagovat. Mnohé z nových budov to však dovedou velmi osobitě.

.: Zajímavá varšavská budova Rondo od architektonické společnosti Skidmore, Owings, & Merrill (SOM), která má s navrhováním mrakodrapů dlouholeté zkušenosti.foto: novinky.cz, katalog současné architektury Varšavy, www.w-a.pl

Na výstavě v pražské Národní galerie můžete obdivovat dvacet projektů a budov a udělat si tak obrázek o tom, jak dnešní Varšava vypadá a kam architektonicky směřuje. K vidění jsou veřejné budovy, komerční objekty i bytové domy. Panely, které budovy prezentují, nabízejí pohled na budovu zvenčí i představují zajímavé detaily, na které by se podle autorů výstavy měla soustředit divákova pozornost.

Co vás čeká a nemine

Vidět tak můžete třeba budovu Velvyslanectví Nizozemského království, burzovní centrum, knihovnu varšavské univerzity, hotel, hřbitov, školu apod. Výstava prezentuje stavby, které byly postaveny z veřejných i soukromých financí. To, že stojí za pozornost dokazuje fakt, že většina z veřejných budov byla vybrána na základě architektonických soutěží.

Výstava se koná v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week 2008, který se snažil poutavou formou představit široké veřejnosti moderní a současnou architekturu. Program si také kladl za cíl podpořit i další urbanistický rozvoj města Prahy a také aktivně propagovat českou architekturu.

.: Projekt s názvem Zlota 44 ve Varšavě - obří mrakodrap.foto: www.orcogroup.com

Výstava o architektuře Varšavy probíhá ve Veletržním paláci Národní galerie a můžete si ji prohlédnout až do 2. listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Nová architektonická tvář Prahy

Aktuální pražská architektura je oblíbeným tématem k diskusi. Jaká je? Je jí hodně, je rozmanitá, obsahuje širokou škálu objektů, rozprostřena je po celém...

Výběr článků

Načítám