Hlavní obsah

Sklo odlehčí a prozáří interiér

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklo je nadčasový materiál, ladí s mnoha bytovými styly. Může být čiré nebo pouze průhledné, barevné či s grafickými dekory. Vpouští do interiéru světlo, působí lehce a vzdušně. Pro kreativce je skvělou výzvou.

Foto: JAP Future

Designový obklad z Grafoskla se šťavnatým motivem citronů osvěží prostor za kuchyňskou linkou.

Článek

Vynikne v celoskleněných příčkách, na dveřním křídle, obkladu stěny, na nábytkových plochách i v drobných detailech.

Propojte sklo s dveřmi

Celoskleněné dveře jsou ideální volbou, když chceme pustit světlo do interiéru i do koutů, kam se jinak nedostalo.

„Nabízejí pestrou škálu ornamentálních a pískovaných skel, která jsou aktuálním trendem v oblasti bydlení,“ říká Pavel Hajný, manažer interiérových dveří Vekra.

Chceme-li třeba v ložnici či v koupelně zachovat intimitu, zvolíme dveře s pískováním nebo s jemnými motivy. Takto upravená skla propustí světlo, ale nepropustí obraz. Kalené sklo, z něhož jsou dveře vyrobené, je vysoce odolné proti nárazu. Jeho rozbití je v běžném provozu domácnosti takřka nemožné.

Magie? Ne, jen chytré sklo

Tipy a trendy

Krása skla vynikne také ve výplni dveří se subtilním hliníkovým rámem. Výplň nemusí být jen ve své čiré podobě, může ji tvořit sklo tónované, mléčné, pískovaný motiv, grafický dekor.

Různé uspořádání hliníkových profilů umožňuje skleněnou výplň pohledově rozčlenit. Další variantou jsou pak dveře, třeba Master Door, u nichž sklo neslouží jako výplň dveří, nýbrž jako jejich opláštění.

Spolehnout se můžeme také na bezpečné skleněné zástěny u sprchových koutů, které mohou působit dekorativně, třeba v případě typu Walk In, průchozího sprchového prostoru krytého celoskleněnou stěnou.

Zkuste originální příčky

Stěny ze skla zajistí maximální vizuální propojení místností.

„Při instalaci celoskleněné příčky je důležité si uvědomit, že sklo je poměrně těžký materiál, proto musí být strop opravdu pevný. Pokud je tvořen sádrokartonem, je nutné jej vyztužit kovovou traverzou,“ upozorňuje Petr Paksi, obchodní ředitel z JAP Future, výrobce designových dveřních systémů.

Změňte prostor příčkami. Mohou být ze sádrokartonu, cihel i skla

Tipy a trendy

Skleněné příčky mohou být sestavou dveřního křídla s fixními bočními světlíky i horními nadsvětlíky. I pro celoskleněné příčky lze použít sklo v různém vzhledovém provedení a zdobit jej pískováním a různými dekory.

Zkuste skleněný obklad

Obklady stěn z keramiky bez problému nahradíme obkladem skleněným, nejlépe v kuchyni a koupelně. Obklad stěny ale vynikne i v obývacím pokoji ve vstupní hale.

Obklady z Grafoskla umožňují individuální výběr a zalaminování libovolného motivu.

„Toto jednovrstvé kalené sklo se zalaminovanou fólií s natištěným motivem se na zeď uchycuje speciálním lepidlem. Obklady z Grafoskla lze nalepit i na stávající keramické obklady např. za kuchyňskou linkou,“ vysvětluje Petr Paksi.

Grafosklo je vhodným řešením nejen pro nové prostory, ale výborně se hodí i pro rekonstrukce.

Nebojte se skleněných schodů

Sklo se dá v rámci bydlení využít i jako celoskleněné zábradlí sahající třeba až k vrchní podestě či dokonce jako schodišťové nášlapy.

Pro interiérové skleněné prvky se běžně užívá ve své kalené podobě, která je až pětkrát pevnější a odolnější než sklo klasické.

Moderní interiérové schody umějí levitovat v prostoru

Tipy a trendy

V případě schodišťových nášlapů a zábradlí se kalené sklo navíc vrství, aby se znásobila jeho bezpečnost.

Sklo v detailech

Tradičními produkty ze skla jsou vázy, svítidla, sošky. Ovšem sklo se může projevit i v takových prvcích, jako jsou kliky nebo domovní vypínače.

„Dveřní klika Maximal nabízí svoji čelní plochu pro vložení výplně, která je ze dřeva, z kůže a z kovu a také z lakovaného skla,“ uvádí Roman Ulich, designér společnosti M, výrobce designového dveřního a okenního kování.

Do skleněného kabátku oblékneme i domovní elektroinstalaci. Na skleněné rámečky domovních vypínačů a zásuvek kolekce Decente se zespodu nanáší vrstva barevného laku.

„Na výběr jsou jemně pastelové i syté odstíny, dokonce i v matném provedení, nebo se zrcadlovým efektem,“ říká Lenka Vodicová, vedoucí marketingu společnosti Obzor Zlín, výrobce domovní elektroinstalace.

Imitátor skla

Moderní alternativou skla je materiál Vetrixx, který se podobá sklu v jeho lesklé i matné formě, navíc umožňuje dodatečné úpravy jako vrtání či frézování.

„Vetrixx je vysokopevnostní akrylát smísený se skleněným prachem. Mezi jeho přednosti patří stálobarevnost, snadná údržba či hygieničnost, takže se hodí do kuchyní i koupelen,“ uvádí Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám