Hlavní obsah

Sklo do bytu pro náročné

Potrpíte si na pěkné české kvalitní sklo? Není se čemu divit, pro Čechy je sklo významným vývozním artiklem, cizinci si jej k nám jezdí nakupovat ve velkém, obdivujeme se mu však i my stejně? Zveme vás na prohlídku několika pozoruhodných míst odkud krásné skleněné kousky do interiéru pochází.

Článek

Prvním takovým místem je České muzeum výtvarných umění v Husově ulici v Praze, v současné době tam probíhá výstava skla Zdeňka Lhotského a studia Pelechov. Málokdo ví, že Lhotský založil v Pelechově nad Železným Brodem, kde má sklářství dlouhou tradici, vlastní studio. Toto studio se věnuje velmi náročné disciplíně, totiž tavenému sklu.

.: Váza od Zdeňka Lhotského.foto: České muzeum výtvarných umění

Nedaleko od Husovy ulice, ve Valentinské ulici se nachází prodejní galerie Arsenal designéra Bořka Šípka. Můžete si tam prohlédnout věci od umělce, který navrhoval i sklo pro Pražský hrad.

.: Originální sklo od Bořka Šípka.foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Pokud vám nevadí udělat si delší výlet za sklem, tak navštivte Jablonec nad Nisou, Muzeum skla a bižuterie. První skelná huť tam byla založena už v 16. století, a tak se o historii skla dozvíte nejvíce právě tam.

.: Skleněné dekorace v podobě leknínů z Jablonce nad Nisou.foto:Preciosa

Pěkné sklo najdete skoro v každém větším městě na severu republiky, sever je totiž výrobou skla pověstný, a to díky dostatku nerostných surovin.

.: Nápadité nádoby na olej a vinný ocet z Železného Brodu.foto:Detesk s.r.o.

Nejoblíbenějším je ale český křišťál, klasika, pro kterou se k nám sjíždějí turisté. Tradice tzv. českého křišťálu sahá až do 16., 17. století, kdy se Čechy staly evropským centrem výroby skla.

Čím je český křišťál jedinečný

Technologické objevy umožnily vyrobit křišťál velmi pevný, tvrdý a odolný, který umožňoval, aby do něj bylo bohatě ryto. A tak vznikly a vznikají fascinující skleněné dekorace na skle, na kterém nalézáme bohaté ornamenty.

.: Český křišťál je stále žádaný.foto: Bohemia Crystal/Freeport

Vydejte se na některá místa a obdivujte se kráse českého skla a nápaditosti sklářů, jistě si domů odvezete nějaký pěkný kousek do bytu, dekoraci, set sklenic nebo mísu na ovoce.

.: Barevné retro sklenice. foto:Lsa selection

Letos jsou moderní celobarevné vázy a sklenice v různých podobných si barvách.

.: Moderní skleněné vázy.foto: archív firem Akit, Blomus, Hotový Interiér, Ikea a Villeroy & Boch

Sklo je naší chloubou, a tak bychom mu měli věnovat zvláštní pozornost, seznámit se s jeho historií a všímat si toho nového, co se skláři snaží světu skla přinést. Ať už vyrazíte na výstavu, do muzea nebo do obchodu s českým křišťálem, tak to bude pro české sklářství jistě přínosem.

Reklama

Související témata:

Související články

Černé dekorace jsou hitem

Domácnosti okrášlené černými doplňky s přídechem zlaté či stříbrné - tak by mohly podle vypadat domovy mnohých obyvatel České republiky letos o vánočních...

Výběr článků

Načítám