Hlavní obsah

Skleníky, fóliovníky a pařeniště pomohou nejen nedočkavým pěstitelům

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrádkáři a pěstitelé musejí dobře zvážit, zda dají přednost nákladnějšímu skleníku, nebo zvolí jednodušší a levnější fóliovník či pařeniště.

Foto: Limes (2x)

Skleník Variant J 5 v barevném provedení

Článek

Abychom mohli s pěstováním zeleniny, okrasných rostlin a bylinek začít co nejdříve, potřebujeme nejen příznivé počasí, ale i vhodné vybavení. K ranému pěstování jsou ideální skleníky a jejich alternativy – fóliovníky a pařeniště.

Foto: Lanit Plast

Skleník Greenhouse Venus 3800 se sklem.

Tyto jednoduché zahradní stavby nám pomohou vypěstovat ve větším množství rajčata, okurky a papriky, kterým se na běžném záhoně tolik nedaří.

Dokonce nemusíme mít ani zahradu, stačí balkón a mobilní fóliovník. Při jejich pořizování vsadíme na kvalitní materiály.

Skleník

Mezi pěstitelsky nejoblíbenější rostliny patří papriky, rajčata a okurky. Už v březnu můžeme do skleníku vysévat ředkvičky, karotku, kopr či špenát. Promyslíme účelné využití stísněného prostoru ve skleníku – třeba rajčata se dají pěstovat dohromady se salátem. Ten roste podstatně rychleji, takže v době, kdy začnou růst rajčata, salát bude již po sklizni.

Foto: Guttashop

Masivní obloukový skleník Gutta Gardentec Classic je osazený prémiovým polykarbonátem německé výroby s 10letou zárukou. Skleník je vhodný do horských poloh. Cena od 9990 Kč.

Nosná konstrukce – chceme-li, aby skleník vydržel co nejdéle, dáme přednost konstrukci z oceli nebo lehkého hliníku. Většina skleníků se prodává jako skládačka, což je nepochybně výhoda, ale už proto se zaměříme na způsob uchycení skel či polykarbonátu do konstrukce a celkový postup stavby.

Některé skleníky vyžadují betonové základy, které mohou jeho stavbu mírně prodloužit a prodražit. Při montáži vždy dodržujeme postup doporučený výrobcem.

Foto: Tchibo

Skleník na balkon z impregnovaného masivního dřeva je odolný vůči povětrnostním vlivům. Je určen pro optimální teplotní a světelné podmínky. Rozměry (š/v/h): cca 70 x 124,5 x 50 cm. Cena 4490 Kč.

Výplň – sklo, nebo polykarbonát? Skleníky dnes kupodivu nemusejí být postaveny jen ze skla. Zahrádkáři čím dál více preferují dvoustěnné komůrkové plasty jako náhradu skleněných výplní. Nazývají se polykarbonáty a nabízejí hned několik výhod.

Kromě nízké hmotnosti jsou vysoce odolné proti rozbití a mají skvělé izolační vlastnosti. Díky tomu se nebudeme muset zabývat výměnou jednotlivých dílců jako u skleníků vyplněných sklem. Ovšem výplně z polykarbonátu (6 mm) musí mít vždy kvalitní UV ochranu.

Foto: Limes

Skleník Variant D 4,5 ve standardním provedení s přístavbou ke stěně.

Dveře a okna jsou důležitou součástí skleníku. Vstup by měl být dostatečně veliký, abychom se nemuseli příliš ohýbat. Počet oken musí odpovídat rozloze skleníku tak, aby zajistila dostatečnou ventilaci vzduchu a zabránila přehřívání.

Foto: Guttashop

Prémiový skleník Gutta Gardentec F je tvořený robustní hliníkovou konstrukcí a 6mm polykarbonátem. Skleník je oblíben pro své precizní zpracování. Cena od 10 688 Kč.

Umístění – skleník má stát na takovém místě v zahradě, kde budou mít rostliny dostatečný přísun světla. Pro zachycení co největšího počtu slunečních paprsků na jaře je vhodné postavit podélné strany skleníku směrem k jihu. Při pěstován rostlin spíš v letních měsících umístíme vchod skleníku k severu. Tím snížíme nároky na odvětrávání prostoru ve skleníku v parných dnech.

V případě, že na zahradě fouká dost často vítr, je žádoucí, aby působil na co nejmenší plochu. Pak se nabízí zadní strana skleníku bez vchodových dveří.

Fóliovník

Fóliovníky s kvalitní konstrukcí a fólií ochrání rostliny až do -5 °C, proto zde můžeme pěstovat od dubna různé druhy salátů, brukev, zelí, květák, brokolici, růžičkovou a hlávkovou kapustu, celer, pór nebo bylinky.

Foto: Aldo

Fóliovník vhodný nejen na pěstování rajčat má rozměr 200 x 80 x 169/148 cm (š/h/v). Cena 989 Kč.

Poté, co tyto rostliny přesadíme do záhonu, můžeme sem umístit další zeleninu, která tak bude chráněna před výkyvy počasí – tyčková, hrnková, keříková nebo cherry rajčata, pálivé a sladké papriky, kozí rohy, kapie, lilky, okurky-hadovky, salátovky, nakládačky, cukety, dýně, dokonce i melouny.

Kvalita fólie je nejdůležitější. Nejlevnější fólie vydrží při troše štěstí sotva jednu sezónu. Jsou silné cca 0,1 mm a může je potrhat nejen vítr, ale i neopatrné zacházení s nimi. Třívrstvé fólie s životností až 5 let zaručí kvalitu.

Foto: Lebiš

Mobilní fóliovník, který navrhl zahradník Petr Lebiš na základě svých zkušeností. Oproti ostatním fóliovníkům vyniká mnoha výhodami. Cena fólivníku v pozinku s rámem s kolečky je 6500 Kč.

Vnější vrstva obsahuje UV stabilizátory, které chrání fólii nejen proti slunečnímu záření, jež by mohlo způsobit zkřehnutí materiálu a jeho následné rozlámání.

Prostřední vrstva zabraňuje prostupu tepla přes fólii, díky tomu nedochází v noci k velkým teplotním ztrátám. Třetí vnitřní vrstva zabraňuje vodě, aby se srážela do kapek, ale stéká volně po stěnách. Tím nedochází ke zvlhčování rostlin, které by mohly trpět v opačném případě houbovými chorobami.

Výhody – k největším patří možnost snadné montáže a přemístění fóliovníku na jiné místo. Aby konstrukce vydržela co nejdéle, je důležité, aby byla vyrobena z pozinkovaných profilů. Pevné základy většina fóliovníků nevyžaduje.

Pařeniště

Jsou určena pro nižší rostlinky, ranou drobnou zeleninu nebo pěstování sazeniček. Pařeniště jsou vlastně kryté záhony. Skládají se z podsady, která bývá z plastu, dřeva či kovových dílů.

Foto: Guttashop

Pařeniště Gardentec je cenově dostupné, přesto kvalitní. Přejímá veškeré konstrukční standardy německé výroby Gutta. Cena od 721 Kč.

Vrchní část má podobu oken, posuvných nebo otvíravých, ze skleníkového skla nebo polykarbonátu. Brzy zjara v nich začínáme pěstovat rané saláty, jarní cibulku a otužilé bylinky.

Náš tip

Kvůli vyšším výnosům lze do skleníku zavést závlahový systém v podobě kohoutku s tekoucí vodou u skleníku, nebo realizovat přímo v záhonech zavlažování tzv. podmokem.

V chladnějším počasí se vyplatí vytápění, v parném létě zase automatické otevírání oken.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Víte, že…

Oblouková konstrukce, tzv. klec obalená jednolitou vrstvou plastu (6x2 m), je výhodná, protože v ní nehrozí promáčknutí, vypadnutí zasklení. Stavebnicový systém znamená úsporu na ceně, obloukové skleníky jsou obecně brány jako skleníky s nejlepším poměrem cena/výkon.

Obloukové skleníky nepotřebují základy (lze je i tak postavit na betonový základ). Obloukové skleníky lze modifikovat do délky (libovolná délka např. od 2 do 20 metrů).

Dutinkový polykarbonát ideálně o tloušťce 6 mm (většina skleníků má 4 mm) musí mít vždy kvalitní UV ochranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám