Hlavní obsah

Skleněný dům od architekta Rýznera je jednou z nejzajímavějších staveb na Vysočině

Novinky, Slavné vily kraje Vysočina, editace: Jan Sedlák, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní a vzdušně působící stavba od architekta Luďka Rýznera v lokalitě Humpolec-Panský vrch je vybavena prakticky vším dostupným technickým zařízením, včetně ovládání a řízení internetem nebo mobilním telefonem. Jde o moderní stavbu, která je jedním z nejvýraznějších současných příkladů individuálního bydlení na Vysočině.

Foto: Jiří Podrazil

Vila se nachází v lokalitě Humpolec-Panský vrch.

Článek

Rodinná vila přezdívaná Skleněný dům vznikla mezi lety 2000 a 2001. Je umístěna v zástavbě rodinných domů nedaleko městského centra. Stojí na menší, do zahrady se svažující parcele.

Do uzavřeného východního uličního průčelí jsou prolomeny jen dvě řady pásových oken, na severní fasádě jsou otvory minimalizovány, zatímco jižní a východní straně dominuje převážně skleněný obvodový plášť. Právě ten dává vile její tvář.

Foto: Jiří Podrazil

Před nežádocími paprchy majitele chrání venkovní žaluzie.

Vila má tři podlaží, která architekt navrhl jako zóny. Částečně zapuštěný suterén funguje jako relaxační zóna s poslechovou místností (s parametry nahrávacího studia), s bazénem a masážní vanou, fitness místností, saunou a technologiemi.

Pobytovou zónu v přízemí tvoří obytný prostor, jídelna s kuchyní a zimní zahrada, klidová zóna patra obsahuje ložnice, koupelny, hostinský pokoj a pracovnu.

Foto: Jiří Podrazil

Hlavním dekorativním prvkem této strany domu jsou pásová okna.

Interiér vily s náznakovým nebo částečným dělením jednotlivých částí vytváří kontinuální prostor s prolínáním vnitřku a vnějšku.

Z materiálů volil architekt ty, které podle něj „umějí stárnout“. Jde o přírodní probarvené omítky, nerez, hliník, pohledový beton, travertin, sklo a dřevo.

Foto: Jiří Podrazil

Interiér je zařízen v chladných tónech, přívětivost mu dodává dřevěná podlaha.

Jak sám autor přiznává, inspirací pro něj byl příklad vilové architektury šedesátých let od Newyorčana Richarda Meiera, vůdčího představitele tzv. nové moderny, který spolu s architekty Eisenmanem, Gravesem, Gwathmeyem a Hejdukem založil architektonickou Newyorskou pětku (New York Five) a nastoupil cestu tvořivého revivalu dvacátých let.

Foto: Jiří Podrazil

Jednotlivé nábytkové kusy mají velkorysý prostor. Interiér díky tomu působí vzdušně.

Skleněný dům je zařízen nadstandardně. Spolu s vlastním domem architekta jsou na Vysočině nejzdařilejšími individuálními stavbami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám