Hlavní obsah

Skládací kuchyně šetří místo a umožňují okamžitou změnu vzhledu

Novinky, Kristýna Křížová

V malém bytě je třeba šetřit každý centimetr. Máme pro vás tip, jak ušetřit prostor třeba právě pomocí důmyslných rozkládacích kuchyní. Trendy velí: čím menší kuchyně, tím důmyslnější úložné prostory a jednodušší rychlé změny designu.

Článek

Jak ušetřit místo v málo rozměrné kuchyni? Opticky vám pomohou jasné barvy, lesk a zrcadla. Fakticky ale jen důmyslné rozkládací kuchyňské sestavy.

Nouze naučila Dalibora houslím, stejně tak i mě miniaturní garsonka, mé první bydlení v matičce Praze, donutila zabývat se myšlenkou kompaktní kuchyňské linky, která by zároveň řešila přípravnou plochu s dřezem a jídelní stůl pro dvě osoby.
Ondrej Karpaš, autor miniaturní rozkládací kuchyně

A jaké má tato kuchyně výhody? Podle Ondreje Karpaše si každý najde to svoje - pánové ocení, že když nestihnou umýt talíře od předvčerejší večeře, tak je jedním tahem elegantně zakryjí ve dřezu kuchyňskou deskou. A rázem je uklizeno.

Pro dámy je zas velkým přínosem možnost unikátního polepu, kterým lze v řádu pár tisícovek radikálně změnit barvu a design kuchyně. "Ukažte mi představitelku něžného pohlaví, která by nepřivítala možnost mít každý rok novou kuchyň," říká.

Podobný nápad měl i designér Marcello Zuffo, jež kuchyň s pohyblivými částmi se přizpůsobuje různorodým potřebám moderní rodiny. Jeho koncept vyhrál soutěž o inovativní design v roce 2008.

Obdélníkový půdorys kuchyně vybízí ke změnám uspořádání obytného prostoru. Každý týden tak můžete kuchyň prostorově měnit, díky tomu vás její vzhled jen tak brzy neznudí. Praktická je kuchyň ukrytá ve skříňkách.

V kurzu jsou také stoly, které zastanou několik funkcí najednou. Mohou sloužit jako výsuvná lednice nebo dřez.

V malých kuchyních se šetří každý centimetr, důraz je proto kladen hlavně na funkčnost.

Skládačkovité kuchyně, které je možné měnit podle libosti baví mnohé. Zajímavou sestavu si vytvořili třeba Simon Pillard a Philippe Rosetti z Francie. Ti si složili kuchyňskou linku z dvaceti tisíc kostek lega.

Vzhled kuchyně je možné měnit během chvíle díky samolepům

Kuchyň, kterou navrhl se skvěle hodí do singl domácností a také do domácností těch, kteří rádi obměňují vzhled svých příbytků. Je totiž možné ji jednoduše polepit libovolnými  samolepy a dekoracemi. O nich se více dočtete zde.

"S naším konceptem není problém mít jeden rok černobílou eleganci a další rok křiklavý popartový vzor. Inspiraci se meze nekladou, takže si na polep můžete dát klidně i fotku vodopádu ze své dovolené na Islandu," dodává Karpaš.

Rychlá změna velikosti i designu malých kuchyní stojí v čele letošních trendů. Pohyb a inovativnost řešení dostávají zelenou.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Pestrobarevné bylinky provoní kuchyň i zahradu

Kouzlo bylinek tkví v jejich mnohostrannosti. Jsou ceněné pro své léčivé vlastnosti, přinášejí požitek z vůní a lahodných chutí a radost v době, kdy se z nich...

Výběr článků

Načítám