Hlavní obsah

Šikovné prostory v koupelnovém nábytku

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní koupelnový nábytek umožňuje skrýt prací, čisticí i kosmetické prostředky tak, abychom o nich v případě potřeby měli přehled, ale jinak nám nepřekážely.

Foto: Ravak (4x)

Velkorysé řešení s různými typy skříněk v prostorné koupelně se blíží typu wellness zařízení.

Článek

Při nákupu koupelnového nábytku se ptáme, zda uvedená cena jednotlivých skříněk, zásuvek a regálů zahrnuje i boxy pro vnitřní uspořádání, tzv. organizéry.

Některé se totiž pořizují zvlášť a mohou cenu za nábytek navýšit o několik set korun. Můžeme je ale k jednotlivým modelovým řadám koupelen dokupovat postupně.

Foto: Jika

Skříňka i pohodlný sedák - kontejner na kolečkách umístíme podle potřeby. Kontejner se zásuvkou 65x47x43 cm od 11 097 Kč podle vybraného provedení lze doplnit béžovým sedákem z umělé kůže za 1898 Kč.

Když máme málo místa...

Výrobci navrhují pro malé koupelny instalaci skříňky pod umyvadlo, takže kryje odpad a zároveň do ní uložíme prací či jiné přípravky.

Foto: Jika

Plnovýsuvné pojezdy zásuvek umožní snadný přístup ke všemu potřebnému. Zaoblené nábytkové hrany působí jemně a plní i bezpečnostní funkci. Podumyvadlové skříňky v šířkách od 50 do 65 cm a v ceně od 5161 Kč podle rozměru a barvy.

Pro montáž skříněk a polic využijeme celou výšku malé koupelny i rohy (pozor ovšem na nosnost stěny!).

Tvarová variabilita koupelnového nábytku je pestrá, pro malé koupelny existují subtilní skříňky se šířkou 60 cm, tzv. umývátka se skříňkou i s konzolou na ručník, kterou můžeme umístit do rohu, k němuž otevíráme dveře.

Foto: Ravak

Umyvadlo posazené na desku podtrhne jednoduchá police s výsuvem (od 6290 Kč).

Nábytek by měl být z výroby ošetřen proti změnám teploty a vlhkosti, např. fóliovaným dřevodekorem imitujícím strukturu dřeva, nebo impregnací, aby se dvířka ani konstrukce nedeformovaly.

Foto: Ravak

Umyvadlo zapuštěné do skříňky tvarově i barevně splývá se skříňkou (od 20 290 Kč).

Důležité je také kvalitní kování zajišťující pohodlné otevírání a zavírání skříněk, ať už jde o výsuvy nebo výklopy šetřící při otevření prostor.

Ve zdi domu můžeme vytvořit pro uložení věcí různé niky a falešná okna.

Foto: Dřevojas

Úzké vysoké modely skříněk vhodně oživují prostor malé koupelny. Rozměry skříňky 50,55 a 60 cm nabízejí kromě velké i jednu skrytou zásuvku. Cena od 7390 Kč.

Nejžádanější styly

Přírodní styl podtrhne koupelnový nábytek nebo obklady v přírodních barvách (zejména hnědé, červené, zlatohnědé, zelené tóny).

Přírodní motivy (květiny, lístky, ptáci) mohou dominovat mezi vzory na nábytku nebo i na obkladech a koupelnových předložkách. Luxusnější výrobky nabízejí skříňky s dvířky ve tvaru kapky či listu.

Foto: Dřevojas

Čelní plocha koupelnové skříňky zaujme grafikou neposedných klubíček. Zároveň kryje odpad, přičemž umyvadlo vypadá jako její ozdobný vršek. Cena od 8890 Kč.

Romantiku umocní v koupelně secesní styl nábytku, ornamentální prvky, květy, vlnovky, křivky. Secese je charakteristická neobvyklými barevnými odstíny, které jsou ve vzájemné harmonii nebo naopak v kontrastu. Tento styl se dostává opět do módy.

Foto: Jika

I do malé koupelny můžeme umístit doplňkové skříňky. Komplet umyvadla s výsuvnou skříňkou Jika Tigo o rozměrech 55x37 cm lze pořídit za 8118 Kč.

Retrovzory 60. až 70. let minulého století jsou svou abstraktností nadčasové a do koupelny vnesou radost a hravost. Kvůli jejich výraznosti ale počítejme s tím, že budou prostoru dominovat. Hodí se především do větších koupelen, nebo alespoň na malé plochy.

Foto: Ravak

Osvětlená police se zrcadlem a místem pro kosmetiku jako součást luxusní koupelny. Zrcadlo od 6490 Kč. Skříňka od 10 290 Kč.

Moderní styl charakterizují jednoduché linie a hladké povrchy, pastelové barvy. Linie umyvadel je klasická obdélníková, někdy oválná. V materiálech dominuje kov a sklo vyvažované imitacemi dřeva.

Slovník pro nákup
Doplňková skříň - skříňka zajišťující dostatek úložného prostoru v koupelně. Zpravidla jde o úzké, vysoké modely. Mohou být ale i nízké, zavěšené v úrovni skříňky s umyvadlem, nebo jako horní skříňka.
Dvojumyvadlo - typ dvou navzájem spojených umyvadel. Mají společnou boční hranu, která vytváří odkládací prostor.
Enosan - speciální moderní lesklý povrch na koupelnové skříňky odolávající vlhkému prostředí.
Galerka - koupelnová závěsná skříňka umístěná zpravidla nad umyvadlem. Obsahuje poličky pro ukládání koupelnových drobností. Čelní plochu tvoří zrcadlo. Může obsahovat osvětlení, elektrickou zásuvku.
Organizér - systém plastových nebo kovových dílců, které rozdělí jednu zásuvku na několik přihrádek. Obsah zásuvky je pak přehlednější.
Skrytá zásuvka - úložný prostor umístěný uvnitř hlavní zásuvky koupelnové skříňky. Naplno tak vynikne povrchová úprava a design čelní plochy.
Soft closing - systém speciálních tlumičů, který je určen pro tiché dovření zásuvek nebo dvířek. Tlumiče dvířka či zásuvky zbrzdí a zajistí jemné zavření.
Spodní skříň - je umístěná pod umyvadlem.
Touch latch - tzv. bezdotykové otevírání. Stačí na dvířka nebo zásuvku pro jejich otevření pouze zatlačit.
Umyvadlo na desku - typ umyvadla posazeného na desce. Žádná jeho část není skryta, vyniknou tak naplno jeho tvary.
Umyvadlo zapuštěné - typ umyvadla, které je z větší části ukryté, zapuštěné v koupelnové skříňce.
Výsuv - systém umožňující plynulý pohyb zásuvky v rámci skříňky, její zasouvání a vysouvání.
Závěsné skříňky - jsou upevněné přes kotvicí systém do zdi.
Zdroj: Dřevojas

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám