Článek
Odšťavňovače sice usnadní fyzickou námahu, ale jsou náročnější na čištění a stojí i pár tisícovek. Využít můžeme i stolní mixery se speciálními noži na tvrdší suroviny a s metličkami na omáčky a polévky, které připraví šťávu i z měkkého ovoce.
Odšťavňovače se liší podle způsobu zpracování plodů. Odšťavňovače odstředivé nejdříve plody nastrouhají, pak odstředivou silou a vysokými otáčkami oddělí pevné zbytky od tekutiny. Odpad je vítaným produktem do kompostu.
Vysoká rychlost otáček však snižuje trvanlivost šťávy, proto ji spotřebujeme co nejdříve, nebo zamrazíme.
Delší trvanlivost šťávy zajišťují šnekové odšťavňovače, které pracují na principu pomalých otáček. Surovinu nejdříve rozdrtí a šťáva se poté přecedí přes jemné sítko. Výhodou je tichý chod přístroje a snadné čištění.
Některé výrobky nabízejí dvě rychlosti, pomalejší pro měkké plody s vyšším obsahem šťáv (citrusy, broskve atd.) a tvrdé plody s nižším obsahem šťáv (mrkev, jablka atd.). Při přípravě je dobré nejprve nastavit rychlost nižší a podle druhu ovoce či zeleniny rychlost postupně zvyšovat.
Ruční odšťavňovače a lisy na citrusy i měkké ovoce vyžadují fyzickou sílu, jejich cena se pohybuje v řádech několika stovek korun.