Hlavní obsah

Šikovné přístroje, které pomohou s přípravou lahodných džusů a šťáv

Právo, Karolína Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťávy a koktejly z ovoce i zeleniny vynikají osvěžující chutí a vysokým obsahem vitaminů a minerálů. S jejich přípravou nám pomůžou šikovné přístroje.

Foto: PHILIPS

Odstředivý odšťavňovač na 2,5 l šťávy a 1,6 l odpadu z ovoce. Cena od 4996 Kč

Článek

Odšťavňovače sice usnadní fyzickou námahu, ale jsou náročnější na čištění a stojí i pár tisícovek. Využít můžeme i stolní mixery se speciálními noži na tvrdší suroviny a s metličkami na omáčky a polévky, které připraví šťávu i z měkkého ovoce.

Foto: PHILIPS

Stolní mixér umí sekat i mixovat plody všeho druhu díky několika rychlostním stupňům. Tlačítko pulzního režimu připraví smoothie, k dispozici je také funkce drcení ledu. Cena 2699 Kč

Odšťavňovače se liší podle způsobu zpracování plodů. Odšťavňovače odstředivé nejdříve plody nastrouhají, pak odstředivou silou a vysokými otáčkami oddělí pevné zbytky od tekutiny. Odpad je vítaným produktem do kompostu.

Vysoká rychlost otáček však snižuje trvanlivost šťávy, proto ji spotřebujeme co nejdříve, nebo zamrazíme.

Foto: CONCEPT

Šnekový odšťavňovač připraví až 1,25 l čerstvé šťávy z jakýchkoli plodů. Nádoba na odpad 1,8 l. Cena 4999 Kč.

Delší trvanlivost šťávy zajišťují šnekové odšťavňovače, které pracují na principu pomalých otáček. Surovinu nejdříve rozdrtí a šťáva se poté přecedí přes jemné sítko. Výhodou je tichý chod přístroje a snadné čištění.

Foto: PRINCESS

Univerzální mixer 2v1 včetně drtiče se dvěma rychlostními stupni. Cena 790 Kč.

Některé výrobky nabízejí dvě rychlosti, pomalejší pro měkké plody s vyšším obsahem šťáv (citrusy, broskve atd.) a tvrdé plody s nižším obsahem šťáv (mrkev, jablka atd.). Při přípravě je dobré nejprve nastavit rychlost nižší a podle druhu ovoce či zeleniny rychlost postupně zvyšovat.

Foto: BLOMUS

Ruční lis na citrusy Utilo se skládá z bodce s otvory a trychtýře. Cena 395 Kč.

Ruční odšťavňovače a lisy na citrusy i měkké ovoce vyžadují fyzickou sílu, jejich cena se pohybuje v řádech několika stovek korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám