Hlavní obsah

Sedačku vybírejte sobě i bytu na míru

Právo, Karolina Černá

Rodinné vile s velkými místnostmi sluší korpulentnější sedačka s masivní konstrukcí. V garsonce naopak využijeme minimalistickou variantu, nejlépe rozkládací.

Foto: Bonami (3x)

V interiéru neutrálních barev si můžeme dovolit výraznou sedačku. Indigo pro tři osoby stojí 11 690 Kč.

Článek

Při nákupu můžeme zohlednit trendy v typu konstrukce, barvách, ve vzorech potahů, nicméně praktická kritéria nesmějí zůstat pozadu. V případě kvalitnějšího výrobku počítáme s investicí kolem deseti tisíc korun.

Nejprve zvážíme, kam sedačku umístíme, jaké rozměry a typ potřebujeme. Možná zjistíme, že nám vyhovuje rohová varianta pro částečné oddělení zón v bytě či strohá verze se dvěma sedáky a s úložným prostorem.

Foto: Tchibo

Při nákupu sedačky zvažujeme její rozměry i nejčastější způsob využití.

Svobodu poskytují modulové sestavy, které pospojujeme podle potřeby na kompaktní nábytek nebo na pohovku a několik křesel. Při volbě velikosti, typu a umístění nábytku pamatujeme, že kolem něj chceme volně procházet.

Dbejte na kostru a výplň

Vnitřek sedačky nevidíme, ovšem je důležitý pro dlouholetou životnost. Kvalitní materiály a mechanismus volíme zejména v případě, že chceme s pohovkou častěji manipulovat, rozkládat ji kvůli přespání či úložným prostorům.

Výrobci na konstrukci nejčastěji používají dřevo, materiály na bázi dřeva ve spojení s tvrdým masivem a kovem. Rozkládací verze déle vydrží, má-li kovovou konstrukci. Kvalitní plast je sice pevný, ale nepruží a může prasknout.

Foto: Ikea

Minimalistická rozkládací pohovka pro tři je ideální do malých prostor. Sedáky jsou konstruovány jako matrace s taštičkovými pružinami. Rozměry (š/hl/v) 200 x 80 x 85 cm. Cena 12 990 Kč.

Výplň pohovky se skládá z několika typů pěn s rozdílnou tuhostí. K tvrdšímu posezení přispívají ještě např. taštičkové pružiny a výztuže. Dobře drží tvar textilní pěna z mikrovlákna. Pozor na nejlevnější molitan, který se rychle prosedí!

Foto: Westwing

Pohovka Cuera ze dřeva, tkaniny a pěny potěší tradičním retro vzhledem a zářivými barvami. Rozměry (š/d/v) 55 x 165 x 88 cm. Cena 15 799 Kč.

Správně potáhněte

Obecně se doporučují spíše umělé potahy, případně příměsi bavlny, vlny, protože přírodní materiály po čase ztrácejí tvar. Potahy sedačky dodané z výroby lze chránit třeba napínacím přehozem ze směsi bavlny, polyesteru a elastanu.

Cenově dostupné jsou látkové potahy jako mikroplyš, žinylka a žakár. Snadno je vysajeme, odnímatelné povlaky vypereme. Díky nešpinivé, voděodolné, teflonové a dalším úpravám jsou látkové potahy ještě odolnější.

Foto: Ikea

Třímístná rozkládací sedačka klasického typu má tvrdou matraci s taštičkovými pružinami. Hodí se k přespávání. Pod sedákem je úložný prostor. Potah je z bavlny a polyesteru. Rozměry (š/hl/v) 208 x 88 x 71 cm. Cena 15 990 Kč.

Semianilinové a anilinové kůže jsou prodyšné a jemné, dvakrát do roka vyžadují impregnaci. Koženka je příjemná, ovšem zachytává prach a chloupky domácích mazlíčků.

Na tzv. nubuku, po líci broušenou useň, zůstávají stopy po doteku, které zahladíme rukou. Odolná a drahá je tzv. alcantara, velurová umělá kůže z laminované netkané textilie, z níž snadno setřeme nečistoty vlhkým hadříkem. Dlouho vydrží luxusní hustě tkané čalounění, zalakovaná kůže, která je však na omak tvrdá.

Polohujte podle libosti

Některé sedačky nabízejí komfort polohování, a to i v těch nejméně tušených detailech, např. dokážou područku stočením změnit na oporu pro nohy. Flexibilně upravují opěrák na hlavu, zvýší/sníží područku podle potřeby.

Umějí také předsunout sedák, takže zvýší hloubku sedu. To ocení vysocí lidé a také ti, kteří si na pohovce rádi zdřímnou. Hloubku sedačky ale ovlivníme i pevnými čalouněnými polštáři.

Rozkládací typy snadno nabídnou oporu pro nohy, jejíž absenci lehce nahradíme doplňkovou podnožkou, mobilní sedací kostkou, taburetem. Výrobci je obvykle dodávají ve stejné kolekci se sedací soupravou.

Foto: Westwing

Mohutnější sedačku Regan tvoří masivní borovicová konstrukce, výplň pěny s hustotou 25 kg/m3 a kovové nohy. Potah je ze sametu. Rozměry (š/hl/v) 168 x 83 x 85 cm. Cena 18 999 Kč.

Foto: Westwing

Taburet Fluente poslouží jako opora nohou. Je z masivní borovice, nohy z lakovaného kovu, potah z polyesteru, výplň tvoří pružiny a pěna (30 kg/m3). Rozměry (d/v) 60 x 60 cm. Cena 6199 Kč.

Úložný prostor v čalouněném taburetu nebo přímo v pohovce je příjemným bonusem, luxusním pak skrytá vinotéka, nenápadný USB port, zabudované reprobedýnky nebo police ve vnější straně bočního opěradla.

Foto: Bonami

Knihovničkou v bočním opěradle se může pochlubit klasická Libreria. Cena 22 990 Kč.

Rozkládejte kvůli spánku

Sedačka může sloužit k příležitostnému či pravidelnému přespávání. Vedle odolné konstrukce a mechanismu rozkládání dbáme na kvalitní matraci.

Důležitý je pro nás nejen rozměr sedačky v základním stavu, ale i velikost ložné plochy, tj. bez předělů mezi sedáky, vyvýšenin z tvrdých podpěrek apod.

Foto: Bonami

Jednoduché řešení s matrací futon na pevné pohovce bez úložných prostor je vhodné pro singles. Cena 9199 Kč.

Nejčastějším způsobem rozkládání je klasické vytažení – táhnutím nebo lehkým nadzdvižením a táhnutím – přední sedací části.

Zploštělé lůžko tvoří dvě části nebo matrace rozdělená na díly. Tato lůžka se hodí pro občasné spaní, mívají molitanovou nebo polyuretanovou matraci.

Foto: Ikea

Rozkládací pohovka s otočným odklápěcím stolkem má úložný prostor pod sedákem. Odstraníme-li opěráky, dá se na ní přespat. Rozměry (š/hl/v) 200 x 120 x 79 cm. Cena 13 990 Kč.

Foto: Ikea

Pro trvalé spaní jsou vhodné rohové rozkládací pohovky, v jejichž zásuvce pod delší částí je kovová rozkládací konstrukce s dřevěnými lamelami a pěnovou matrací, kterou později můžeme vyměnit.

Dražší překlápěcí sedačky mají pevně oddělenou sedací část od matrace z paměťové pěny. Ta je umístěna zespodu pohovky a přístup k ní máme pouze po rozložení. Výhodou je tak maximální hygienické prostředí. Matrace není v sedačce umístěna napevno, takže ji bez problémů vyměníme.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám