Hlavní obsah

Secesí oblíbený motiv vážek zjemní dámské pokoje a ložnice

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Designéři a umělci tvořící v uměleckém stylu secese přelomu 19. století a 20. století si hodně oblíbili motivy vážek. Ty krášlily zábradlí, vázy, jídelní porcelán i brože a náhrdelníky. Vážka byla snad nejčastěji zastoupeným hmyzem v daném stylu. Poslední dobou se tento motiv opět vrací do módy, byť v trochu modernějším pojetí.

Foto: Novinky.cz, Beatriz Ball Collection

Vážky jsou jemným zpestřením přírodních interiérů.

Článek

V interiérech se stále více uplatňují přírodní motivy, což souvisí s touhou lidí odpočinout si v klidu domova a nalézt v něm klid a harmonii. Motiv vážek k tomu může skvěle přispět.

Tento velký okřídlený hmyz dodá interiéru na vzdušnosti a eleganci. Na bytových tapetách jsou vážky dynamickým prvkem, který dodá prostoru na zajímavosti. Ideální je ho kombinovat s dalšími rostlinnými a florálními motivy.

Foto: In-Spaces

Tapety s motivy vážek se hodí hlavně do ložnic a dámských pokojů.

Vážky ke svému vývoji potřebují vodu, a tak není divu, že designéři při uplatňování tohoto motivu v interiéru často volí modré akcenty.

Zeleno-modrá barevná kombinace v interiéru vás bude spíše uklidňovat a bude ulevovat od stresu. Rozhodně nečekejte, že vás nabudí k větším pracovním výkonům. Volte ji proto spíš do místností, které typicky slouží hlavně k odpočinku a relaxaci. Vhodná je do ložnic, obývacích pokojů nebo koupelen.

Foto: Made By Hand Online, Eco Chic

Oblíbenou barevnou kombinací je zelená a modrá.

Motiv vážek je populární i v čínském a japonském užitém umění. Vážky byly v asijských kulturách často považovány za symbol štěstí, proměny, přeměny nebo odvahy.

V interiéru proto rozhodně nebudete chybovat, když vážky zkombinujete například s mohutnými tradičními čínskými vázami. Prostor tak bude působit exoticky, ale zároveň harmonicky.

Foto: The Contemporary Home, Gray Pigeon

Vážkdy v interiéru nejlépe vyniknou v kombinaci s jemnými pastelovými barvami.

Vážky se často objevovaly jako výrazný dekorativní prvek v secesi i na lustrech a lampách. Jako motiv na osvětlení působí tento létající hmyz efektně a dodá lampám i svícnům na dynamice.

Foto: In-Spaces

Lampa s motivem vážek dodá prostoru spirituální atmosféru.

Vážky se skvěle hodí do všech interiérů, které jsou zařízeny v přírodním stylu. Tento motiv proto volte v kombinaci s přírodními materiály typu ratan, proutí, palmové nebo banánové listy. Hodí se i do bytů s prvky imitujícími krásy lesa. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám