Hlavní obsah

Schody mají být bezpečné a pohodlné

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schody v rodinném domě spojují obytnou část s klidovou zónou. Používáme je každý den, proto musí být komfortní, bezpečné, vyrobené z kvalitního materiálu, odolné, snadno udržovatelné. V interiéru jsou vždy dominantní a nepřehlédnutelné.

Foto: SWN Moravia

Atypické přímé schodiště Harmonie, nášlapy ořech pařený s bělí. Oboustranné bezpečnostní kalené sklo použité i na galerii, mléčné sklo je součást nášlapů.

Článek

Při stavbě rodinného domu se můžeme rozhodnout, kam schody umístíme. Máme v podstatě dvě možnosti: buď je přiznáme a doslova vztyčíme v obytném prostoru, kde se stanou designovým prvkem, nebo je upozadíme do chodby a přilehlých prostor. V takovém případě mají být v blízkosti vstupu i obytného prostoru.

Foto: J. A. P.

Bočnicové schodiště, kde schody, bezprostředně navazují na zeď. Důležitý je vzhled, nízká hlučnost a snadná údržba.

Naopak schody, které jsou umístěné přímo v obytném prostoru, jsou pod drobnohledem, a tak dbáme na perfektní zhotovení. Stejně je důležité, aby ladily materiálem a tvarem s ostatním vybavením v místnosti.

Foto: SWN Moravia

Vzdušné schodiště Roomstone vetknuté patří mezi letošní novinky. Nášlapy jsou z dubového masivu, povrchová úprava v různých provedeních přírodní vizáže: drásání, katrování. Možné i atypické provedení: nášlapy z vláknobetonu.

U obou typů schodišť požadujeme nízkou hlučnost, odolnost, bezpečnost, pohodlnou chůzi a nenáročnou údržbu.

Správný výběr schodiště

Provedení schodišť včetně zábradlí se řídí danými předpisy (týká se rozměru, tvaru, bezpečnosti, statiky apod.). Schody jsou nákladná investice, proto volíme vždy jen kvalitního výrobce, který má certifikáty, je zkušený, nabízí záruky a má dobré reference.

Každý schod tvoří stupnice (nášlapná vodorovná část) a podstupnice (svislá část). Ta nemusí u některých typů schodišť být, nejčastěji dřevěných, skleněných. Takové schodiště působí lehce a subtilně.

Foto: J. A. P.

Segmentové schodiště v hlavním obytném prostoru, které se skládá z jednotlivých dílů. Působí lehce, subtilně.

Všechny stupně schodů mají mít stejnou výšku, samotný rozměr schodu obvykle vychází z průměrné délky kroku: jako ideální se považuje 17 cm výška a 29 cm hloubka.

Minimální průchozí šířka schodiště v rodinném domě je 60 cm, madla zábradlí mají být minimálně ve výšce 90 cm nad hranou každého schodu. Možné je zábradlí plné, sloupkové, mřížové (mezery nesmí přesáhnout 120 mm). Pro děti jsou vhodná madla ve výšce 40 až 70 cm, snadno uchopitelná, bez výstupků a hran.

Foto: SWN Moravia

Nadčasové přímé schodiště Victory double má dvojitou schodnici, kalené bezpečnostní sklo. Nášlapy a madlo javor.

Čím větší máme k dispozici prostor, tím pohodlnější může být schodiště. Nesmíme zapomínat třeba na to, že do patra budeme stěhovat nábytek, v průběhu let ho i několikrát měnit.

Podstatná je bezpečnost: schody nesmí být kluzké, mít ostré hrany, být špatně osvětlené. Pohodlné jsou schody přímoramenné, lomené do tvaru L, U, J. Oblíbené jsou i zatočené do oblouku nebo kruhu.

Foto: J. A. P.

Točité schodiště v otevřeném prostoru je velmi elegantní. Nezabírá tolik místa, jen musíme počítat s tím, že také budeme potřebovat stěhovat nábytek.

Mini slovníček

Schodiště vřetenové: má samostatné stupně zapuštěné do vřetene, což je středový nosný sloup. Výsledkem je subtilní schodiště vhodné tam, kde je méně prostoru.

Bočnicové: je takové, kde schody bezprostředně navazují na zeď.

Segmentové: skládá se z jednotlivých montovatelných dílů, segmentů. Může je sestavit i zručný kutil.

Foto: SWN Moravia

Moderní podestové schodiště, schodnice kov, povrchová úprava stříbrná RAL, nášlapy ořech pařený s bělí masiv. Bezpečnostní kalené sklo, mléčné sklo součástí nášlapů.

Renovace starých schodů

Betonové či kamenné schody zrenovujeme nejlépe tak, že na ně namontujeme dřevěné schodišťové nášlapy. Je to stavebně nenáročné, dřevo nestudí. Moderně vypadají schody osvětlené LED pásky. Nalepit je lze pod zábradlí nebo schodišťové podstupně. Jsou energeticky úsporné, nemusíme instalovat větší světelné zdroje. Celodřevěné schody stačí oživit obnovením laku či nátěru. V topné sezóně se doporučuje přivlhčovat vzduch, aby se celodřevěné schody nesesychaly a nevznikaly spáry.

Foto: J. A. P.

Betonové schodiště je součástí stavebních prací při stavbě domu. Sluší mu dřevěný obklad, nejlépe z tvrdých dřevin: na snímku dub.

RADY PROFESIONÁLŮ Odpovídá obchodní ředitel SWN MORAVIA Nikola Smutný, www. swnmoravia.cz:
Jaké jsou novinky na trhu? Čím dál populárnější jsou kombinovaná schodiště, tedy: kov, sklo, dřevo a nerez. Důležitá je přitom spolupráce s architekty, designéry, kteří vylepšují stávající modely. Hodně pracujeme i na modelech vetknutých schodišť do zdí.
Jaké jsou oblíbené dřeviny, odstín, typ schodiště? Trendem je dub v co nejpřírodnějším provedení: vede rustikální, v provedení se suky. Na vzestupu je i jádrový buk a jasan, populární je ořech. Oblíbenou povrchovou úpravou je olej, drásané a katrované povrchy (přírodní, rustikální).
Co potřebujete vědět od zákazníků, kteří přijdou do studia? Výborné je, když si s sebou přinesou konkrétní rozměry či půdorys schodiště, mají představu, jak by mělo vypadat, aby co nejlépe zapadlo do interiéru. Dobré je si vyjasnit, jde-li o schodiště hlavní nebo pomocné, jsou-li v rodině malé děti nebo starší osoby.
Jaké chyby dělají zákazníci nejčastěji? Zapomenou na prostor pro schodiště a pak je schodiště malé, nepohodlné. Stále panuje představa, že je lepší betonové schodiště, hlavně z důvodů ceny, což není pravda. Zajímat se máme hlavně o kvalitu za rozumnou cenu.
O co se má zákazník především zajímat při výběru schodiště? Nejdůležitějším faktorem je bezpečnost. Podstatné jsou certifikáty na svary, statický posudek, kvalitu dřeva. I v této branži se pohybuje mnoho necertifikovaných výrobců, kvalita je nízká, bez garance pozáručního servisu. Přitom z kvality vyplývá i odolnost a následná údržba.

Reklama

Související témata:

Související články

S výměnou podlahy řešte i schody

Možná že už naše podlahová krytina není to, co bývala: nelíbí se nám odstín dřeviny ani její opotřebení. A tak začneme uvažovat o jiné. Místo klasického buku...

Výběr článků

Načítám