Hlavní obsah

S větší rodinou naplánovali výměnu bydlení

Pražský byt už Zuzaně a Václavovi nevyhovoval. Pro plánovanou rodinu byl malý. Na krásném klidném místě poblíž Prahy objevili pozemek, který tam ležel nějakou dobu ladem. Byl vyňatý z lesa kvůli polomům a okouzlil je natolik, že se rozhodli postavit si na něm dům.

Foto: www.modernibyt.cz

Článek

Dvoupodlažní objekt ve tvaru seříznutého hranolu je koncipovaný jako dům otevřený na jih. Proti severu se uzavírá a chrání ho val, který je součástí pozemku.

Váš dům je velice zvláštní. Zjevně jste toužili po něčem výjimečném.

Katalogy typových domů jsme si prohlédli, ale neobjevili jsme nic, co by se nám líbilo. Proto jsme oslovili pana architekta Radka Lampu. Měli jsme jasné konkrétní požadavky. Chtěli jsme, aby byl dům praktický.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl (design Jana Boušková) je zhotovený na zakázku z dubového masivu. Doplňují ho židle Cloe a svítidlo Nahoor.

Například máme velkou garáž, protože jsme s manželem oba motorkáři. Věděli jsme, že potřebujeme dva dětské pokojíčky a pokoj pro hosty, aby se rodiče mohli v pohodlí vyspat, když za námi přijedou. Původně jsme plánovali bezbariérový dům ve tvaru L.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je plnohodnotně vybavená vestavnými spotřebiči. Aby prostor působil maximálně celistvě, je zde použita stropní digestoř Nuvola.

Investice by však byla téměř dvojnásobná a zastavěli bychom velkou část pozemku, proto jsme souhlasili s patrovým domem. Také jsme si přáli na pozemku zachovat vzrostlé borovice a ráz lesa. Vzhled domu jsme ale ponechali na architektovi a jeho vizi. Dům má krásně zelenou vegetační střechu.

Interiér domu jste řešili až dodatečně?

Ano. V časopise Moderní byt mě zaujala realizace studia Miramari. S manželem jsme zvažovali, zda se do vybavování interiéru pustím sama, nebo někoho přizveme. Obávala jsem se, že bych nedokázala udržet kompaktnost vybavení, proto jsme studio oslovili. Jejich stylové interiéry se mi moc líbí a jsem přesvědčená, že se sem, do lesa, přesně hodí.

Foto: www.modernibyt.cz

Sedací souprava Terence je posazena na koberci zapuštěném do podlahy, který ve stejné úrovni navazuje na dlažbu.

Máme rádi přírodní materiály i barvy a preferujeme nadčasové pojetí interiéru, který se nám neomrzí. Věřím, že kvalitní neutrální základ stačí oživit vhodnými dekoracemi či polštářky. Osobně nemám moc ráda plasty a příliš moderní interiéry.

Jaká byla vaše přání a představy?

Přáli jsme si krb a já jsem si vysnila lavici pod oknem v ložnici. Moc ráda totiž čtu. Toužila jsem po místě, které by bylo jen moje, kam bych se mohla schovat a nerušeně si číst. Lavici je možné prakticky využít také jako úložný prostor. Velké okno v ložnici jsem ale požadovala hned v čase návrhu domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Dominantu ložnice tvoří čalouněná postel Bardot s atraktivním povlečením a plédy značky By Nord.

Foto: www.modernibyt.cz

Kožený taburet je stejně jako lavice zhotovený na zakázku podle návrhu architektky Jany Bouškové.

Při plánování kuchyně jsme rozhodně nechtěli šetřit na pracovní desce. Proto jsme opět zvolili osvědčenou kamennou – žulu pálenou (Nero Zimbabwe). Drobné spotřebiče včetně kávovaru našly místo za žaluzií, přesně podle mých představ.

Manžel si přál ozvučení domu a jeho přání odráží i velká prosvětlená garáž, která je z jedné strany postavená z dlouhých skleněných tvárnic.

Při shodném pohledu s architektem se tvoří snáz...

Od počátku jsme si rozuměli a doplňovali se. Řekli jsme si základní věci, ale jinak měla architektka Jana Boušková volné ruce. Jako velmi přínosný vnímám její ženský přístup a pohled na užívání jednotlivých věcí v interiéru.

Když měnila dispozice navrženého uspořádání interiéru, tak s maximálním ohledem na skutečné potřeby rodiny. Naprosto přesně pracovala i s detaily, s nimiž bych si nedokázala snadno poradit.

Foto: www.modernibyt.cz

Do podoby Filípkova pokoje, který je zhotoven na zakázku, se promítá jeho vztah k lodím. V oblibě je však má celá rodina a tatínek dokonce vlastní kapitánský průkaz.

Zvětšovala kuchyň, protože ráda vařím. Americká chladnička, na niž jsme byli zvyklí, se sem ale nehodila. Nakonec jsme si pořídili jinou velkou chladničku a mrazák máme v garáži. Většinou vařím z čerstvých surovin, a když potřebuji, tak tam dojdu.

U garáže mám i spíž pro zásoby. Velmi oceňuji praktický shoz prádla, který míří z dětské koupelny přímo k pračce. Děti to mají moc rády. Nikde tak nezůstávají žádné hromádky prádla.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěny koupelny jsou obloženy rektikovanou velkoformátovou dlažbou, která kryje podlahu i v dalších prostorách domu.

Vedle prádelny je další místnost, kde se suší a žehlí prádlo. Díky Janě máme vanu jen v dětské koupelně. V naší koupelně není, ale právě proto jsme si tam mohli dopřát opravdu prostorný sprchový kout. Když po ní zatoužíme, navštívíme koupelnu dětí. Oproti původním představám došlo k rozšíření úložných prostor.

Přáli jsme si dlažbu, protože plánujeme psa. Jana navrhla takovou, která barevně krásně odráží kmeny borovic. Je vyhřívaná a objevuje se na více místech domu včetně koupelen. V pokojích nahoře jsme chtěli mít koberce, dole ho máme jen v obývací části.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí venkovního společenského centra je nadzemní demontovatelný bazén, sprcha a v kryté části pak kuchyň s grilem a prostornou jídelnou.

Nadchla mě možnost mít koberec zapuštěný v jedné rovině s navazující dlažbou. Náš dům vnímáme jako pětihvězdičkový hotel. Je přesně podle našich představ. Na dovolených jen stěží hledáme místa, která by nám tak vyhovovala.

Slovo architektky – ing. arch. Jana Boušková
Naše studio do projektu vstoupilo ve fázi, kdy už byla přesně dána konstrukční a materiálová podoba domu. Návrh funkční dispozice prostor domu a stejně tak kompletní návrh interiéru byly naše práce. Bylo třeba se přizpůsobit mnoha netypickým prostorovým danostem interiéru tohoto netradičního domu. Zuzana s Václavem měli poměrně jasnou představu, jak by měl jejich interiér vypadat. Snažili jsme se o volné propojení okolní přírody s interiérem. Hlavním záměrem byla nadčasovost a praktičnost. Použité materiálové řešení a odstíny barev tvoří příjemnou neutrální základnu, kterou mohou podle potřeb nebo ročních období snadno proměnit a barevně oživit. Spolu s našimi kolegy Pavlou a Janem Záhorovými byl navržen parter (označení přízemní části architektury nebo zahrady) a pochozí plochy kolem domu včetně kompletního návrhu řešení zahrady a osázení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám