Hlavní obsah

S čím je třeba počítat u půdní rekonstrukce

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půdní byty jsou originální a výjimečné. Atypičnost prostoru vnímáme jako přednost, ovšem rekonstrukce je složitější. Zásadou je správná volba počtu, rozmístění a velikosti oken, do detailu promyšlená dispozice.

Foto: KNAUF (3x)

Sádrokarton je vděčný materiál. Díky němu lze změnit neobytný prostor k nepoznání: příčky, předsazené stěny a podhledy udělají své. Je lehký a nezatěžuje konstrukci.

Článek

Půdní rekonstrukce je vítaná v městských domech, protože nabízí možnost bydlení v centru, což upřednostňují mladí lidé. Také je to dobré řešení pro dvougenerační bydlení v rodinném domě, neboť koupě pozemku a realizace novostavby jsou finančně náročnější varianta.

Půdní prostor nám dává možnost zužitkovat to, co už tady k dispozici je.

Je vaše půda vhodná?

Dostatečná výška

Půdní prostory vhodné k rekonstrukci se od sebe značně liší. Důležité je, aby nabízely dostatečnou výšku, měly přijatelné zkosení stěn a v prostoru jsme se cítili komfortně: světlá výška v bytě má být 260 cm, v podkroví nejméně 230 cm.

V místech zkosení se toleruje nejmenší světlá výška 110 cm od podlahové plochy.

Foto: PRIMALEX

Dostatek oken a sádrokartonové příčky, to je cesta k proměně podkroví v obytnou místnost. Stěny nemusí zůstat sněhově bílé, lze je natónovat do pastelových odstínů.

Nosné zdi, krovy, instalace

Při úpravě půdy nás budou limitovat nosné zdi a konstrukce krovů, rozvody elektřiny, odpadu a vody.

Někdy je problém dostat se pohodlně na půdu: vadí úzké schodiště, nevyhovující stropy pod schody (pozor, myslíme na možné stěhování nábytku). Někdy bohužel zjistíme, že půda by ani po stavebním zásahu nenabídla přijatelnou dispozici a rekonstrukce by se nevyplatila. Většinou je tomu ale naštěstí jinak.

Půdy bývají nadstandardně vysoké, což je ideální pro vybudování mezonetového bytu nebo galerie do patra s dalšími metry navíc.

Foto: WWW.SKLO-JAP.CZ

Celoskleněné dveře s pískovaným motivem jsou zhotovené na zakázku a dokonale kopírují tvar stropního podhledu.

Ke slovu přicházejí odborníci

Když zjistíme, že je prostor vhodný pro rekonstrukci, obrátíme se na odborníky: statik zjistí stav krovů, střechy, projektant navrhne nutné stavební úpravy, architekt předloží varianty dispozic.

Mít před sebou rekonstrukci staré půdy znamená nebát se alternativních řešení, být otevřený novým nápadům.

Také musíme počítat s tím, že za vybavení a nábytek zaplatíme mnohem více, protože bude vyrobený na míru.

Okna prosvětlí tmavé kouty

Půdní prostor potřebuje dostatek denního světla, což je předepsané i normou. Obecně se uvádí, že prosklená plocha má odpovídat 10 % podlahové místnosti, ale ne vždy je to dostačující.

Foto: WWW.SOLODOOR.CZ

Místnost je shora velkoryse prosvětlena střešními okny a denní světlo vstupuje na chodbu i díky proskleným interiérovým dveřím L'Entrée.

Nedostatek světla je velkou chybou, v takovém prostoru se necítíme dobře, zvláště v zimním období, kdy den je krátký. Snažíme se tedy interiér co nejvíce prosvětlit, zvláště když bydlení nabízí tak skvělé výhledy.

Je to nezbytné u hlubších či širších podkrovních místností, v případě méně příznivého sklonu střechy, záleží i na orientaci domu vzhledem ke světovým stranám.

Hodně světla získáme v případě kombinace svislých oken se střešními, oblíbený je i střešní balkón (dá se sestavit do bloků se střešními okny) s možným výstupem na čerstvý vzduch.

Foto: VELUX

Při použití trojskla nesmíme zapomínat na nižší prostupnost světla a navrhnout větší prosklenou plochu. Obecně se doporučuje na oknech nešetřit.

V místech, kde střešní okno není možné, zvolíme světlovod (chodba, koupelna, uprostřed podkrovní místnosti nad jídelní stůl).

S velikostí, počtem, rozmístěním a typem oken se obrátíme na odborníky. Nezapomeneme na dostatečné zastínění, abychom v létě zajistili menší prostup slunečních paprsků a tím měli příjemnější klima v místnosti.

Zajímáme se i o způsob ovládání, protože zjistit až v praxi, že se k oknu nedostaneme pohodlně (v místě stojí nábytek), je pozdě.

V každém podkroví jsou obvykle hůře přístupná okna, proto se musí ovládat dálkově. V případě manuálního otevírání je zase důležité dosáhnout pohodlně na ovládací kliku. Je-li okno výše, budeme preferovat kliku zabudovanou na spodním okraji.

Když je rozhodnuto

Nepodceňte zateplení

V podkroví nebude horko ani zima, když správně zateplíme střechu a stěny.

Zateplení může být zevnitř z půdy v úrovni krokví, ale správné je i nadkrokevní zateplení (izolace jde z exteriéru rovnou pod střešní krytinu).

Foto: KNAUF

Použití netradičně silné sádrokartonové desky Knauf Massivbauplatte tl.25 mm. Montáž těchto desek přináší úsporu nákladů na profil (až 40 %), protože díky rozměrům je jednodušší a rychlejší.

Tloušťka izolace ve střeše se pohybuje od 25 cm, pasivní domy potřebují 40 cm i více. Důležité je, aby nikde nevznikaly tepelné mosty (choulostivá jsou místa styku různých materiálů).

Sádrokarton změní prostor

Půdy nabízejí jeden velký otevřený prostor, což se nám líbí, ale pro bydlení je to méně praktické. Vícečlenná rodina preferuje členěné pokoje, přepažení prostoru příčkami je jisté.

Foto: KNAUF

Pro rekonstrukci podkroví se užívají i desky Knauf Diamant, které jsou mimořádně pevné, tvrdé, akusticky odolné. Sádrový základ vítáme, vytváří ideální klima, nadměrnou vlhkost vstřebává a v případě potřeby vrací zpět do prostoru.

Klasická cihla má velkou hmotnost a jde o mokrou výstavbu, což není v podkrovním prostoru přijatelné. Mnohem lepší jsou pórobetonové tvárnice (YTONG) nebo sádrokartonové desky (suchá výstavba). Ty jsou lehké, tenké, snadno se s nimi pracuje, umí vymodelovat různý rádius zakřivení. Lze je použít k vytvoření příček, předstěn, šikmin, stropů a rozmanitých detailů.

Nová příčka v podkroví se postaví rychle, a navíc i dobře zvukově izoluje (může být vyplněna minerální izolací).

V nabídce jsou i speciální desky, určitě využijeme ty modré, jež pohlcují zvuk a skvěle akusticky izolují.

Nebraňte se barvám

Finální bílá barva na sádrokartonu je žádoucí, protože opticky rozšiřuje prostor. Ale barev se nevzdáváme, i když je v podkroví výmalba specifická. Stěny totiž nejsou shodně dlouhé, obvykle jsou proti sobě dvě delší a dvě kratší.

Foto: VELUX

Dřevěné přiznané trámy, vysoké stropy a překlady. Původní půdní prostory jsou výzvou ke kreativnímu bydlení. Denní osvětlení budov je přesně dáno normou, kterou musí splňovat.

Kolem oken se odráží více denního světla, proto zde necháme bílý „rámeček“ a na šikminy, pokud je zamýšlíme vymalovat, použijeme co nejsvětlejší odstín. Volíme spíše pastelové odstíny, tmavé tóny prostor zmenšují. A to v podkroví, kde jsme od začátku hledali více prostoru a světla, opravdu nechceme.

Sjednoťte styl

V případě nábytku myslíme určitě na celkový dojem, sjednocení stylu, tvaru, materiálů a barev. Nesoulad zde vynikne více než v běžném interiéru.

Preferujeme střídmost, přírodní materiály, vyhneme se imitacím a zainvestujeme zejména do kvalitní podlahové krytiny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Nekombinujeme přitom více druhů dřeva, sladíme jeho odstín i s mořením na podlaze, nábytku a nejlépe i přiznaných trámech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám