Hlavní obsah
Vila s adresou: Slunečný vrch, Vrchlabí Foto: Miroslav Podhrázský, Slavné vily Královéhradeckého kraje

Rozlehlá vrchlabská vila od architekta Vávry má elegantní nadčasové tvary

Dům, kterému dominují dva kvádry, se stal dominantou nově vybudované vilové čtvrti Slunečný vrch ve Vrchlabí. Vilu navrhl v roce 2002 akademický architekt David Vávra pro rodinné přátele, manžele Kučerovy. Dům je navržen s ohledem na okolní přírodu.

Vila s adresou: Slunečný vrch, Vrchlabí Foto: Miroslav Podhrázský, Slavné vily Královéhradeckého kraje
Rozlehlá vrchlabská vila od architekta Vávry má elegantní nadčasové tvary

Nad přízemní částí s bílou fasádou, osazenou na terénu, je umístěna druhá část obložená dřevem. Architekt bral při navrhování vily v úvahu vyvýšené místo, pás lesa, ale i chod slunce po obloze.

Novostavba tvoří se sousedními dvěma spřízněnými vilami na sousedních pozemcích osobitou triádu.

Stavbu dekoruje dřevěný obklad na fasádě.

Foto: Miroslav Podhrázský, Slavné vily Královéhradeckého kraje

U manželů Kučerových je horní patro ložnic rodičů umístěno nad vstup, který tím kryje. Patro není propojeno se spodní částí, ale volně na ní pluje. Podobně jako u ostatních objektů je zvýrazněna část schodiště, která tvoří jádro – srdce domu a vystupuje i nad obrys ložnice.

Na hlavní vstup navazují symetricky umístěné místnosti pracoven a dětských pokojů s vlastními koupelnami.

Stavba má jednoduché linie a nadčasového ducha.

Foto: Miroslav Podhrázský, Slavné vily Královéhradeckého kraje

Za vstupní chodbou se nachází centrální prvek domu. Jde o výrazné elipsovitě tvarované schodiště, v horní části prosklené ve tvaru velké čočky, kterou pronikají světelné paprsky přes všechna podlaží až do suterénní části.

V přízemí je schodiště součástí velké obytné místnosti s kuchyní a vznášejícím se tělesem krbu.

Schodiště působí monumentálním dojmem.

Foto: Miroslav Podhrázský, Slavné vily Královéhradeckého kraje

Prosklené stěny obývacího prostoru propojují interiér s krytou terasou v zahradě. Z provozních důvodů byly plochy zahradního bydlení dodatečně zakryty prosklenými posuvnými stěnami.

V patře domu je proti schodišti umístěna chodba, ze které se vstupuje do ložnice rodičů s koupelnou a do velkého obytného prostoru s výhledem na okolní krajinu s dominantou hory Žalý.

Exteriér domu je působivý a promyšlený, stejně tak interiér. Výsledná podoba vily je výsledkem spolupráce autora s osvícenými investory; díky takové spolupráci vzniklo ojedinělé soudobé dílo.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků