Hlavní obsah

Rodinný dům v Rýmařově se zapsal do dějin české architektury

Novinky, Text: Naďa Goryczková, editace: tnk

Montovaný rodinný dům se vžitým názvem OKAL určitě není možné z hlediska architektonického považovat za skvost a už vůbec ne za významnou vilu, nicméně v době své největší „slávy” v 70. a 80. letech hodně ovlivnil zástavbu na venkově a v příměstských lokalitách. Proto v dějinách nejvýznamnějších vil v Čechách nesmí chybět.

Foto: publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Dům s adresou: Rýmařov, Opavská 63/1053

Článek

Rodinný dům Vladimíry a Sterise Minopulosových v Rýmařově z roku 1977 je nejznámějším příkladem stavby s názvem OKAL. Dům odráží architektonické názory funkcionalistických architektů na vytvoření úsporného typového domu.

Foto: publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Nedávný pohled na stavbu.

Uvedení domu na trh znamenalo po dlouhé době návrat k individuální výstavbě, kterou socialistický režim v poválečných letech rozhodně nepodporoval. V roce 1968 přichází státní podnik Rudné doly Jeseník s nápadem nahradit doznívající těžbu v postupně uzavíraných dolech na Rýmařovsku výrobou dřevěných domů.

Ve spolupráci s Československým svazem architektů tak byla vypsána soutěž na licenci k výrobě objektů z lehkého prefabrikovaného dřeva. Vítězem se stala německá společnost OKAL – Otto Kreinbaum s cenově dostupnou unifikovanou řadou montovaných domů.

Foto: publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Dobový snímek montovaného domu.

Rýmařovský podnik získal licenci na výrobní a montážní systém k několika typům staveb, ze kterých nejžádanější byl dům pod označením OKAL 117/38o / L – EI na pravidelném obdélném půdorysu, s vestavěným podkrovím pod sedlovou střechou a průběžným balkónem.

Foto: publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Půdorys přízemí a podkroví.

Všechny varianty domu umožňovaly posazení na zděný suterén, který si stavebník na základě projektové dokumentace zajišťoval svépomocí. Horní montovanou stavbu poskládala během 14 dní dodavatelská firma.

Velkou předností domu se stala rychlost výstavby

Od záměru pořídit si rodinný dům k vlastnímu nastěhování do už hotové stavby často neuběhly ani dva měsíce. Montovaná stavba se dodávala včetně vnitřního vybavení v podobě moderně zařízené kuchyně, vestavěných skříní a dalšího nábytku.

Foto: publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Řadová zástavba montovaných domů.

Velkou předností domů OKAL byla ekonomická výhodnost, rychlost realizace, vyloučení mokrého procesu při výstavbě a minimální údržba sendvičových obvodových stěn. OKAL hodně rychle zlidověl a stal se šlágrem individuální bytové výstavby 70. a 80. let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám