Hlavní obsah

Rodinný dům nedaleko vodní nádrže Lipno elegantně zapadl do svého okolí

Novinky, Text: Eva Erbanová, editace: tnk

Rodinný dům manželů Ungerových, lékaře a jeho choti, stojí v oblasti u vodní nádrže Lipno. Zadání znělo jednoduše, majitelé si přáli dům na louce u lesa. Architekt umístil všechny funkční prostory do tvarově klasické stavby a navrhl postavit dům na nejvyšší bod pozemku tak, aby louka kolem zůstala volná.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Vila se nachází v ulici Slupečná v Lipně nad Vltavou.

Článek

Vila manželů Ungerových od architekta Pavla Mudříka vznikla mezi lety 2002 až 2005. Dům poskytuje krásné výhledy a průhledy do okolní krajiny, a přece působí dojmem dostatečně introvertní a bezpečné stavby.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Terasa poskytuje dostatečné soukromí.

Pokud jde o funkčnost stavby, dům obsahuje dvě samostatné bytové části. Základem je prodloužený hranol se sedlovou střechou.

Tento tvar pak člení a doplňují venkovní konstrukce. To vše vzniklo většinou z přírodních materiálů. Architekt Pavel Mudřík ze Zlína se totiž snažil zachovávat pravdivost materiálů a vyhýbal se napodobeninám.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Interiér je zařízen jednoduše a účelně.

Vnější plášť objektu tvoří kamenné kvádry z místního lomu a přírodní, nehoblované modřínové fošny kladené horizontálně šupinovým způsobem. Okna mají dřevěné rámy, okenice architekt potáhl ocelovým plechem.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Fasádě dominují přírodní materiály v interiéru i exteriéru.

V interiéru se od sebe zřetelně liší dvě samostatné jednotky, skromné studio v prvním patře a velkoryseji řešené bydlení rodiny na obou podlažích.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Stavba je důmyslně zasazena do členitějšího terénu.

Dům zastupuje podobu obytné stavby, která vychází z tradičního typu starého domu typického pro celou Evropu. Tuto tradiční formu architekt Mudřík moderním způsobem zjednodušil až na samotnou podstatu a oblékl ji do dřeva a kamene.

Snažil se dům začlenit do kontextu krajiny a starší zástavby a oslovit i klientelu, která netouží po čistě moderních stavbách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám