Hlavní obsah
V údolí vyrostl zajímavě řešený moderní dům. Foto: Lance Herbst

Novozélandský pár, režisérka a kameraman, nemají příliš mnoho volného času. Když už ale náhodou necestují kvůli své práci po světě, chtějí si užít klidu, ticha a přírody. V nádherném údolí Kauaeranga na poloostrově Coromandel si proto od architektů z ateliéru Herbst Architects nechali navrhnout dům. Jeho dominantním rysem jsou fasády pokryté rezavým vlnitým plechem.

V údolí vyrostl zajímavě řešený moderní dům. Foto: Lance Herbst
Rezavý dům dvojice filmařů vládne zelenému údolí

Údolím Kauaeranga protéká říčka stejného jména. Majitelé koupili dvacetihektarový pozemek na jednom z jejích břehů. Ve svažitém terénu architektům připadlo za úkol navrhnout takový dům, který bude mít moderní vzhled, ale zároveň nenápadně zapadne do okolní krajiny.

Dům takto osaměle působí možná nezvykle, v okolí jsou ale roztroušeny spousty obdobně vyhlížejících budov.

Foto: Lance Herbst

Zatímco přízemí má prosklené stěny, v horním patře jsou pokryty korodovaným vlnitým plechem.

Foto: Lance Herbst

Druhým zadáním bylo přání, aby dům umožňoval majitelům v době, kdy právě nepracují na filmech, úplně obyčejně hospodařit. To znamená pěstovat si svou vlastní úrodu a také chovat dobytek.

Jednou z předností domu je nádherný výhled do zeleného údolí.

Foto: Lance Herbst

Dům působí z dálky v krjaině nenápadně.

Foto: Lance Herbst

Při hovorech s klienty architekti zaznamenali, že důležitým prvkem pro jejich nový dům by měly být materiály s jasně patrnou patinou a znovu použité. Zároveň toužili po trvale udržitelném domově s možností recyklovat maximum zdrojů.

Sklo, dřevo a rezavý plech. Kompozice těchto tří materiálů působí až nečekaně harmonicky.

Foto: Lance Herbst

Na část obývacího pokoje plynule navazuje kuchyň s jídelním stolem.

Foto: Lance Herbst

Architekti ve spolupráci s dodavatelem Dougem Flemingem proto navrhli stavbu kompaktního tvaru, s prostými geometrickými liniemi, kterou jemně vtiskli do svažujících se boků údolí.

Interiér domu je příjemný a útulný.

Foto: Lance Herbst

To, čím patrně oko českého diváka dům nejvíce zaujme (a možná i poněkud podráždí), jsou fasády z vlnitých plechů. Jak ale vysvětlují architekti, tento omšele vyhlížející materiál zvolili záměrně jako jistou formu kamufláže. Když se totiž rozhlédli po okolí, zjistili, že spousta přístřešků v kraji je právě pokryta vlnitým plechem, který za léta existence stihl zkorodovat. Dům tak působí dojmem, jako by v údolí stál odnepaměti.

Část obývacího pokoje má dvojnásobně vysoký strop.

Foto: Lance Herbst

Dům má standardní uspořádání společenské a klidové zóny. Zatímco v přízemí jsou sdruženy do jednoho, nenásilně členěného prostoru  kuchyň, jídelna a obývací pokoj s dvojnásobně vysokým stropem, v horním patře je ložnice majitelů a studovna proměnitelná na hostinský pokoj.

Právě jednoduché uspořádání interiéru a nápaditě řešený vzhled jsou  nepochybně důvodem, proč novozélandský časopis Home zvolil právě tuto stavbu domem roku 2016.

Uspořádání přízemí: 1 - obývací pokoj, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - prádelna, 5 - toaleta, 6 - vstup, 7 - druhá jídelna, 8 - garáž, 9 - příjezdová cesta

Foto: Herbst architects

Uspořádání horního patra: 1 - hostinský pokoj/studovna, 2 - koupelna, 3 - ložnice majitelů, 4 - volný prostor nad obývacím pokojem.

Foto: Herbst architects

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků