Hlavní obsah

Retro a vintage - styly, které mají vlastní příběh

Právo, Karolina Černá

V módním průmyslu se prosazují vintage šaty z 50. až 60. let minulého století. Trendy v bydlení samozřejmě nezůstávají pozadu.

Foto: NANOVO (5x)

Garden Egg chair set z plastu a kovu navrhl v roce 1968 Peter Ghycz pro výrobce VEB Synthesewerk Schwarzheide. V křesle je molitanový sedák potažen syntetickou tkaninou. Cena 27 500 Kč.

Článek

Nábytkové vintage (čti vintáž) kousky jsou tam, kde byly vždy – v každém starožitnictví či antiku. Jen zájem o ně se zvyšuje. Díky módnímu průmyslu se původnímu nábytku a doplňkům, které by se svou historií možná skončily na smetišti, nyní dostává masivnější pozornosti.

Vintage je, když…

Na výkladu slova vintage se mnozí neshodnou – vintage styl se vrací k původnímu výrobku, který opraví a znovu uvede do života. V oblasti bytových doplňků a zařízení si žádá um a šikovné ruce čalouníků, truhlářů, řezbářů, sklářů, lakýrníků a uměleckých kovářů.

Co znamená retro styl?

Retro styl oproti tomu oživuje inspirací starými prvky výrobky zcela nové. Zdá se, že spotřební způsob života hltající ještě horké zboží postupně mizí s rostoucí chutí opravovat, obnovovat a těšit se z toho, co již existuje.

Přesvědčit se můžeme nejen ve starožitnictvích, ale také na e-shopech specializovaných na retro a vintage nábytek – cenově nejdostupnější a nejsnáze opravitelné jsou židle a křesla.

Foto: NANOVO

Lakovanou bukovou židli s otočným sedákem navrhl Alan Fuchs po roce 1961 pro Ústředí lidové umělecké výroby. Cena 3100 Kč.

Foto: NANOVO

Polohovací křeslo PeeM na hliníkové otočné noze. Potah je částečně z kůže (odnímatelné polštáře) a koženky (tělo křesla). Vyrobeno ve Finsku 60.–70. léta. Cena 8700 Kč.

Foto: NANOVO

Plastovou stohovatelnou Z-židli stvořil Ernst Moeckel pro společnost Horn ve východním Německu v roce 1968. Cena 5500 Kč.

Foto: NOVORETRO
Foto: NANOVO

Židli Castelli navrhl Ital Giancarlo Piretti v pozdních 60. letech. Tento typ židlí vyrábí firma Castelli Italy dodnes. Sedák a opěradlo jsou potaženy dřevěnou žilkovanou dýhou, konstrukce je hliníková leštěná. Cena 5900 Kč.

Foto: NOVORETRO

Zrenovované křesílko navržené v r. 1944 K. Koželkou a Ant. Kropáčkem pro České umělecké dílny. V roce 1946 byla celé soupravě udělena na milánském Trienále stříbrná medaile. Cena 5250 Kč.

Foto: DESIGNOUTLET.CZ

Exkluzivní otočné křeslo na centrální noze Bloom v kulatém tvaru s ergonomicky tvarovaným sedadlem. Křeslo kombinuje vnější část z plastu s vnitřním pohodlným čalouněním potaženým textilní kůží. Cena 5340 Kč.

Foto: NOVORETRO

Masivní celodřevěné otočné křeslo Thonet ze začátku 20. století. Výška 8 1cm, sedák 46x50 cm. Cena 5450 Kč.

Foto: DESIGNOUTLET.CZ

Jídelní/jednací křeslo Marte má masivní dřevěné nohy z dubového dřeva, je vyrobeno z kvalitní textilní kůže. Retro 60. let. Cena 4390 Kč.

Foto: NOVORETRO

Trubkové křeslo s chromovou konstrukcí tvaru S tvarově vyniká v páru, pochází z 50. let. Cena 11 500 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám