Hlavní obsah
Čistý styl a ostré úhly ctí i jídelna volně navazující na kuchyň a obývací pokoj. Stůl je asi jediný kus nábytku, který není vyrobený na míru, ale zakoupený přes internet. Židle Eterna jsou od italské firmy Fenice. Foto: www.modernibyt.cz

Rekonstrukce proměnila rodinný dům v komfortní domov

Rodinný dům s dvěma byty postavený v 70. letech prošel celkem třemi rekonstrukcemi. Ta poslední z něj udělala moderní, nadčasové a velmi komfortní bydlení pro jednu rodinu. Bonusem jsou výhledy na brněnská panoramata.

Čistý styl a ostré úhly ctí i jídelna volně navazující na kuchyň a obývací pokoj. Stůl je asi jediný kus nábytku, který není vyrobený na míru, ale zakoupený přes internet. Židle Eterna jsou od italské firmy Fenice. Foto: www.modernibyt.cz
Rekonstrukce proměnila rodinný dům v komfortní domov

Plné dva roky si vyžádaly velmi razantní úpravy interiéru i exteriéru dvoupatrového domku se zahradou usazeného na jednom brněnském kopci. Počet užitných metrů se v původní šedé kostce značně rozrostl díky několika dalším přistavěným kostkám v podobě střešní nástavby, arkýře v pracovně a garáže s terasou.

Díky velkorysému prostoru vyčleněnému pro kuchyň si majitelé mohli dovolit minimalistické skříňky a celou sestavu pojmout bez soklů. Lesklé přední plochy doplňuje pracovní deska z umělého kamene.

Foto: www.modernibyt.cz

Nově vybudované části jsou na domě jasně čitelné díky odlišně tónované omítce. Úprava vnitřní dispozice zase umožnila ze dvou oddělených bytů vytvořit jeden vzdušný exkluzivní prostor s letní střešní nástavbou a přízemním pokojem pro hosty s koupelnou, přilehlou dvojgaráží, šatnami a bohatým technickým zázemím.

Kuchyň od jídelny dělí levitující bar zakončený skleněnou nohou. Vzdušný efekt umocňuje nasvícení jeho vnitřního prostoru. Barové židle jsou značky Fenice.

Foto: www.modernibyt.cz

Téměř stoprocentní shoda

Majitelé pobývali v domě i nějaký čas před rekonstrukcí. I přestože se jim tam bydlení zamlouvalo, chtěli si ho víc přizpůsobit k obrazu svému. Tomu se ale tehdejší zařízení v okázalém stylu 90. let rozhodně nepodobalo. Jejich představám odpovídal spíš minimalistický, moderní, vzdušný a stylově čistý interiér.

Dva otočné ušáky jsou pořízené u firmy Natuzzi. Pohovku vyrobil brněnský čalouník podle návrhu majitelů, kteří se inspirovali u renomované německé značky. Kompozici doplňuje minimalistická TV stěna.

Foto: www.modernibyt.cz

S architektonickým návrhem se majitelé obrátili na architektku Markétu Veselou a s řešením interiérů na studio Design Atak. Hodně věcí si vzájemně korigovali, ale v pětadevadesáti procentech se dokonale shodli. Martin razí heslo, že odborné věci se mají nechat odborníkům, a tak i ti „jejich“ měli plnou důvěru.

Společenské patro tvoří jeden velký obytný prostor. Kuchyň s jídelnou od obývacího pokoje opticky odděluje vyzděný modul s biokrbem. Součástí místnosti je i čítárna, kterou měly původně uzavírat prosklené dveře.

Foto: www.modernibyt.cz

„Díky tomu, že jsme měli jednoho architekta a jeden ateliér, povedlo se udržet jednotnou linku jak v exteriéru, tak i ve vnitřním vybavení celého domu, což, myslím, je někdy velmi složité,“ vysvětluje Martin.

Technicky vzato

Velkým dilematem bylo pro majitele maximalistické řešení v podobě proražení stropu mezi druhým a třetím patrem, kde měla vzniknout galerie. Po ujištění statiků i architektky, že to stavba unese, vzniklo podle nich to nejlepší, co v domě je.

Interiér se krásně otevřel a také díky skleněnému zábradlí je prostor vzdušnější a nabízí i pěknou podívanou na neobvyklé řešení daného prostoru.

Barevné řešení dětského pokojíčku vymyslela paní domu. Nechtěla totiž použít typickou růžovou a snažila se, aby bylo zařízení nadčasové a rostlo s holčičkou.

Foto: www.modernibyt.cz

Dalším velkým zásahem byla střešní nástavba, v níž vznikla prosklená letní kuchyňka a koupelna s přímým vstupem na rozlehlou terasu. V létě se rodina na terasu pravidelně přestěhuje, tak jí přijde vhod vířivka s lehátky a letní posezení u stolu či v ratanové pohovce. Jaký komfort nabízí přilehlá letní kuchyňka, o tom není třeba diskutovat.

Kromě pohodlného dvoulůžka nabízí ložnice i mnoho až netušených úložných prostorů. Na ložnici navazuje šatna a koupelna.

Foto: www.modernibyt.cz

Technickým oříškem bylo také skleněné zábradlí lemující galerii a schodiště do všech pater. Jednak bylo velmi komplikované vyrobit kalené sklo s úhlopříčkou větší než čtyři metry, náročná byla i manipulace se samotnou skleněnou deskou vážící zhruba 250 kg. Některé kusy se musely dělat postupně a kvůli zpoždění bylo nutné posunout i kolaudaci.

Do hlavní rodinné koupelny se vešel sprchový kout i vana. O každodenní poklidnou osobní hygienu se postarají dvě umyvadla z litého mramoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Na efekt, ale účelně

Co v designu interiéru trošku vybočuje, může být majitelova pracovna, která je podle jeho přání víc jako budoár džentlmena. Design 30. let reprezentuje pohovka s dýhou wengé zapracovanou do knihovny a ostatně i rafinovaně ukrytý výsuvný prosklený bar na koňaky a rumy.

Zajímavým prvkem je tu i obklad boční zdi, jehož část nenápadně ukrývá niku s vestavěnou skříní.

Zajímavým technickým, ale i designovým prvkem je zavěšený jakoby levitující nábytek v kuchyních, bar a postel v ložnici. V dětském pokoji si designéři pohráli s odrazem barev. Díky vymalovanému fialovému pásku u okna vzniká v místnosti difuzní fialové světlo.

Výsuvný prosklený bar dává tušit, že jde o mužský budoár, konkrétně majitelovu pracovnu lehce stylizovanou do 30. let minulého století.

Foto: www.modernibyt.cz

Okouzlující výhled na město nabízí nově vzniklé velké okno u galerie, které v původním návrhu vůbec nebylo. Veškerý nábytek byl zhotovený na zakázku firmou, s níž Design Atak úzce spolupracuje. I to přispělo ke kvalitě provedení a jednotné lince interiéru.

Slovo designérů

„Celý dům lze definovat tak, že každé patro má svoji funkci. V přízemí je technické zázemí s pokojem pro hosty. První patro slouží jako společenská část, kterou tvoří velký, portály propojený obytný prostor s jídelnou, kuchyní, čítárnou a malou koupelnou. Druhé patro představuje klidovou zónu s ložnicí, šatnou, dětským pokojem, pracovnou a velkou koupelnou. A třetí patro je stvořené pro relaxaci.

Foto: www.modernibyt.cz

Spojující linkou, protínající celý interiér, a zároveň nosným prvkem jsou přírodní materiály jako dýha wengé, bíle lakované plochy a sklo. Sklo je tu použité čiré nebo lakované v podobě obkladů z lacobelu v tónech zemitých barev. Vsadili jsme na kontrasty, kdy celým domem prolíná kombinace tmavě hnědé a bílé barvy. Z jednoduchosti těchto materiálů se dal vytvořit osobitý prostor, který se měl slučovat i s povahou práce obou investorů. Požadavek tedy zněl: udělat moderní, vzdušný a minimalistický interiér, který bude působit lehce konzervativně, ale neměl by postrádat i prvky hravosti, což se díky otevřenému přístupu investorů povedlo.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků