Hlavní obsah

Rekonstrukce přinesla do tmavého bytu světlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bytu v centru Opavy, který obývá se svými třemi dětmi Lenka, spolumajitelka interiérového studia Cushy, se vchází ze zastrčeného kouta za obchodním centrem. Když vystoupáte po schodišti k nádherné zatravněné terase, napadne vás, že tak krásný prostor jste nečekali.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj je komunikačním prostorem. Dominují mu tři typy pohovek, které, ač jsou tvarově i barevně odlišné, spolu dobře ladí. Kovové stoly jsou vyrobeny na míru a místnost oživují fotografie v zajímavých rámech od rodinného přítele.

Článek

Když se Lenčina rodina začala rozrůstat, bylo potřeba proměnit stávající byt do podoby, která by vyhovovala příchodu dětí, umožnila rodině trávit čas společně a zároveň poskytla silným individualitám vlastní soukromý prostor.

Foto: www.modernibyt.cz

Kov se prolíná celým prostorem. Na míru vyrobený krb opticky odděluje pracovnu od relaxační zóny. Kovové jsou i posuvné dveře vedoucí do koupelny.

Došlo tedy k poměrně velké rekonstrukci bytu, ve kterém se vařilo při umělém osvětlení, a zrodil se vzdušný domov se spoustou světla a výborným využitím možností prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Šedou pohovku navrhla Lenka. Polštáře ji barevně oživují, rozečtenou knihu lze odložit na atypický kovový stolek.

Jaký byl váš hlavní požadavek na rekonstrukci?

Chtěla jsem do bytu dostat světlo. V tom původním totiž do kuchyně vůbec nešlo přirozené světlo a museli jsme v ní stále svítit. My všichni rádi vaříme a kuchyň opravdu využíváme, takže jsem toužila po vzdušném a světlém prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj zabírá velkou část spodního podlaží. Dá se z něj vejít na kouzelnou terasu. Na dlouhé polici pod oknem je opět řada dekorativních předmětů a věcí, ke kterým má majitelka osobní vztah.

Rozšířili jsme tedy půdu a ve střeše vytvořili velký světlík, kterým proudí do interiéru dostatek světla a který zároveň propojuje přízemí a patro bytu.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl pro větší společnost je doplněn ratanovými křesly. Na stěně visí plakáty Andyho Warhola. Ochoz v patře tvoří spojovací chodbu mezi jednotlivými ložnicemi.

Co považujete za největší výhodu vašeho bytu?

Myslím, že rekonstrukce se opravdu povedla a stála za to, i když jsme se museli na pár měsíců přestěhovat do náhradního bydlení. Byt je světlý a prostorný a zároveň nabízí potřebné soukromí. V dolní části je obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní.

Foto: www.modernibyt.cz

Varný ostrůvek je z tmavého kovu. Díky jeho velikosti a umístění se u vaření může potkat celá rodina. Závěsná police nahrazuje úložné skříňky a umožňuje snadný přístup ke kuchyňskému náčiní. Světlíkem se do prostoru dostává dostatek denního světla.

Je to takový náš potkávací prostor. Máme tu velké pohovky, abychom se mohli všichni společně posadit a popovídat si. Velmi oceňuji to, že se z obývacího pokoje dá vstoupit na zatravněnou terasu. Propojení zeleně s interiérem se mi moc líbí.

Foto: www.modernibyt.cz

Nejstarší Karolina je přátelská romantička, a proto byl jasnou volbou pokoj s prvky ve stylu Provence a s velkou kovovou postelí.

Jsem šťastná, že je všude spousta světla díky prosklené části střechy. Hezké je i to, že z patra z ochozu, který spojuje pokoje, je vidět na společný prostor. Dispozice velmi dobře vystihuje to, jak jsme si rekonstrukci představovali, a splňuje přesně požadavek mít možnost trávit čas společně, i užít si své soukromí.

Byt jste zařizovala sama. Máte dokonce vlastní studio a zařizování interiérů se věnujete se svou kamarádkou Petrou profesionálně. Čím se v práci řídíte a co pro vás bylo směrodatné při zařizování vlastního bydlení?

Myslím, že je důležité, aby interiér vyjadřoval osobnost jeho uživatelů. První fáze je vždy s klientem, je třeba probrat jeho zvyky a potřeby a i dále s ním při realizaci úzce komunikovat. Upřednostňujeme přírodní materiály, jednoduchost, vzdušnost, lehkost a eleganci.

Foto: www.modernibyt.cz

Na zdech koupelny je použita betonová stěrka, která ani po letech nezměnila podobu. Podlahu pokrývá pálená cihla, která stále působí nadčasově a originálně. Sprcha je otevřená bez zástěny.

Řídíme se tím, že v interiéru je dobré používat kromě bílé maximálně tři další barvy a ne více než tři dekory dřeva. Toto jsem aplikovala i ve vlastním bytě.

Nemám ráda sterilní prostředí, a proto jsem se snažila zateplit prostor doplňky, dekoracemi, osobními věcmi a čerstvě řezanými květinami. Ráda kombinuji moderní designové prvky s retro nábytkem nebo s kusy děděnými přes generace.

Foto: www.modernibyt.cz

Na terasu se vychází velkými prosklenými balkonovými dveřmi, které opticky propojují interiér s exteriérem. Člověk nabude dojmu, že se nachází uprostřed přírody, a ne v centru města.

Nesou si kouzlo doby a dodávají domovu tu správnou atmosféru. V koupelnách jsem použila své oblíbené barvy Dulux, které se dají použít i místo obkladů. Jsou maximálně praktické, dají se omývat a doporučuji je i svým klientům.

Máte tři děti – dvě už dospělé dcery a dospívajícího syna. Jak se zasadili o vybavení svých pokojů oni?

Všichni tři měli nějakou svou představu. Nejvýraznější a nejjasnější ji měla Viktorie. Absolutně přesně věděla, jak si svůj soukromý prostor představuje, byla si jistá sytými barvami, které chce použít, a na zdech využila citáty svých oblíbených osobností.

Foto: www.modernibyt.cz

Viktoriin pokoj je expresivní. Výrazné barvy a citáty na stěnách prozrazují, že Viktorie nemá s vlastním sebevyjádřením problém. Není divu, že má umělecké ambice a v budoucnu by se chtěla věnovat divadlu.

Viktorie má umělecké sklony, je ze všech dětí největší extrovert a na pokoji je to vidět. Karolína je větší romantička. Trvala na velké posteli a stylu Provence.

Pomáhala jsem jí s výběrem tapet, nakonec jsme zvolily pruhy. Kryštof se o zařizování zajímal také. Sice mu barvy nic neříkají a jeho požadavkem byla především televize a velký pracovní stůl, ale zbytek si dotvořil sám. Myslím, že všechny pokoje vyjadřují osobnost našich dětí. To je podle mého názoru správná cesta i při práci s klienty, kteří chtějí využít mých služeb.

Foto: www.modernibyt.cz

Nejmladší Kryštof se věnuje sportu a má rád jednoduchost. Jeho požadavkem byl velký pracovní stůl a dostatek úložného prostoru. Ze svého pokoje má výborný přehled, co se děje pod ním v kuchyni, a má šanci být u jídla první.

Hodně s nimi komunikovat, nechat je vyjádřit názor a projevit svůj charakter. Jen tak jim můžete pomoci vybrat a zařídit takový interiér, ve kterém se budou cítit dobře a přirozeně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám